Τριανταένα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον ιό SARS-Cov-2 στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, με αποτέλεσμα τα συνολικά κρούσματα να ανέρχονται σε 418.

Από αυτά, 65 είναι απροσδιόριστης πηγής, ενώ 69 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 13 εκ των οποίων διασωληνωμένοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 76 έτη. Έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 6.000 δείγματα.

Ο καθηγητής είπε πως η διασπορά του ιού συνεχίζεται σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά έδωσε ελπίδα, καθώς δύο έρευνες στην Κίνα και στη Γαλλία δείχνουν πως ο ιός μπορεί να ελεγχθεί. Όμως, ο κ. Τσιόδρας εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι υπάρχει υποδιάγνωση της νόσου σε παγκόσμια κλίμακα και πως χρησιμοποιούνται μαθηματικά μοντέλα από το ΕΚΠΑ, προκειμένου να βγαίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις.

Από αυτά προκύπτει πως στην Ελλάδα έχουμε περίπου 2.000 έως 3.000 κρούσματα του κορωνοϊού. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι αρκετοί διακεκριμένοι επιστήμονες του “στέλνουν επιστολές με δραματικές εκκλήσεις που μιλούν με ανακρίβειες και διαδίδουν fake news για την πορεία της επιδημίας. Πως γίνονται απειροελάχιστα τεστ και οδηγούμαστε σε μία κατάσταση τύπου Ιταλίας”. “Καταλαβαίνω την αγωνία όλων αλλά να μην προξενούν μία επιδημία φόβου και πανικού”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. 

Αναφερόμενος στην πραγματοποίηση τεστ από ιδιωτικές κλινικές, ο κ Τσιόδρας, αφού επισήμανε ότι επιτρέπεται, προειδοποίησε αφενός για τον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού εφόσον υπάρχει φορέας, αφετέρου της έκθεσης στον ιό και μεταφοράς στον σπίτι εάν κάποιος δεν τον έχει. «Τα ιδιωτικά εργαστήρια πρέπει να ελέγχουν με αυστηρές προϋποθέσεις τους ανθρώπους που πληρούν τα κριτήρια της νόσου», τόνισε.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο ασθενείς με κορωνοϊό θα δέχεται από την επόμενη εβδομάδα το νοσοκομείο Σωτηρία.  Συγκεκριμένα , έχουν σταμάτησε οι εισαγωγές, ενώ θα προχωρήσει άμεσα η εκκένωση του νοσοκομείου και η μεταφορά των ασθενών σε άλλες δομές, όπως στο Σισμανόγλειο. 

Θεραπευτική αγωγή για τον  COVID-19

Ο   κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε  και στις θεραπευτικές  αγωγές που δοκιμάζονται ανά τον κόσμο, όπως στην Κίνα και που δείχνουν αποτελέσματα σε λίγες ημέρες  για τον  COVID -19,καθώς και σε σχήματα φαρμάκων που χορηγούνται και σε ελληνικά νοσοκομεία.

 Σε ερώτηση για την χλωροκίνη, (Plaquenil), η οποία χρησιμοποιήθηκε προ 70 ετών για την ελονοσία , ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως είναι ένα ευρέως γνωστό φάρμακο για την μαλάρια (ελονοσία).

Όπως  είπε υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου, το οποίο διατίθεται και στην ελληνική αγορά, καταλήγοντας ότι από τις διαρκείς επαφές που έχει με όλα τα ιατρικά κέντρα ανά τον κόσμο, όλοι χρησιμοποιούν χλωροκίνη.

Ο κύριος Τσιόδρας ανέφερε ακόμα:

«Οι νέοι με ήπια συμπτώματα πρέπει να μένουν στο σπίτι τους ύστερα από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας σαν είμαστε φορείς. Ένα θετικό ή αρνητικό τεστ δεν αλλάζει την στρατηγική μας. Υπάρχει επαρκής ποσότητα για την διεξαγωγή των τεστ.

Πραγματοποιείται μεγάλος αριθμός τεστ, το ιδιωτικά εργαστήρια πρέπει να το κάνουν με αυστηρές προϋποθέσεις ελέγχου και λαμβάνοντας μέτρα για την πρόληψη διασποράς του ιού. Δεν θέλουμε να λειτουργήσουν ως ευκαιρία διασποράς τους ιού. Τα αποτελέσματα αυτά φυσικά και αποστέλλονται στον ΕΟΔΥ. 

Σχετικά με την εικόνα της επιδημίας στην Ελλάδα κάποιοι γιατροί έχουν στείλει επιστολές ή λένε ότι γίνονται απειροελάχιστα τεστ και ότι οδηγούμαστε σε κατάσταση Ιταλίας. Επειδή κάποιοι συνάδελφοι ανέφεραν το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, οι κάτοικοι εκεί έχουν υψηλή πιθανότητα μετάδοσης, γίνονται 20.000 αναλύσεις από 1.200 επαγγελματίες. Τα θετικά κρούσματα είναι μόνο 3%. Κανείς δεν μας εξασφαλίζει όταν σταματήσει αυτή η στρατηγική δεν θα υπάρξει έξαρση. Επίσης υπάρχει κατάφωρη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. 

Η θνητότητα του ιού είναι 0,05% μέχρι 1%. Χρησιμοποιούμε μαθηματικά μοντέλα και η ομάδας της κας Βάνας Σύψα [Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών] εκτιμά ότι υπάρχει 2000-3000 περιστατικά στην Ελλάδα αλλά με αρκετή αβεβαιότητα. Περιμένουμε φυσικά περισσότερα κρούσματα στο μέλλον. 

Υπάρχουν και ευχάριστα νέα, π.χ. από την Κίνα ανακοινώθηκε μελέτη 340 ασθενών που έδειξε ότι το φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε αρνητικοποίησε τον ιό μέσα σε 4 μέρες. Παρόμοια περίπτωση ανακοινώθηκε από Γάλλους ερευνητές». 

Δείτε το βίντεο:

 

Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων

Από αύριο απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 ή περισσότερων ατόμων, με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσες σε κλειστό χώρο με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, είπε πως οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεργασίας, ενώ όπου από τη φύση της επιχείρησης δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, οι επιχειρήσεις λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής, τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων.

Επανέλαβε την αυστηρή σύσταση ότι οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους ώστε να αποφύγουν στοι μέγιστο βαθμό επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενιακού τους κύκλου.

Η μάχη εναντίον του κορωνοϊού είναι διαρκής, μας αφορά όλους, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και σήμερα με τον υπουργό Υγείας κατά τη σημερινή τους επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, όπως ανέφερε.

Δείτε το βίντεο:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης