Ζήσης Ψάλλας

Υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με το τι ακριβώς αποτελεί μια υγιή κοινότητα εντερικών μικροβίων, και ένα πράγμα έχει καταστεί σαφές: πρέπει να υπάρχει ποικιλία βακτηριακών ειδών.Ιδού μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε ένα υγιές μικροβίωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φάτε τα φρούτα και τα λαχανικά σας

Ενώ όλα τα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου, είναι οι φυτικές ίνες -ένας τύπος υδατανθράκων που δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε- που οδηγούν στο σχηματισμό ενός υγιούς μικροβιώματος. Τρώγοντας μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τροφοδοτήσετε τα βακτήρια που προάγουν την υγεία του εντέρου. 

Προσθέστε ανθεκτικό άμυλο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγαλύτερο μέρος του αμύλου στη διατροφή μας -όπως το άσπρο ψωμί και τα ζυμαρικά- διασπάται και απορροφάται από το σώμα. Αλλά ένα μέρος αυτού του αμύλου είναι ανθεκτικό στην πέψη και δρα περισσότερο σαν φυτική ίνα, τροφοδοτώντας τα βακτήρια στο έντερο μας. Ορισμένες πηγές ανθεκτικού αμύλου περιλαμβάνουν πατάτες και όσπρια. 

Πειραματιστείτε με διαφορετικές φυτικές ίνες

Δεν είναι όλα τα βακτήρια του εντέρου ίδια και δεν είναι όλες οι φυτικές ίνες ίδιες. Ορισμένες φυτικές ίνες και είδη βακτηρίων ταιριάζουν καλύτερα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε κάποια πειράματα για να δείτε ποιες φυτικές ίνες σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με συμπληρώματα φυτικών ινών ή με διαφορετικές κατηγορίες πηγών φυτικών ινών, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια ή τα σταυροειδή λαχανικά.

Άσκηση για εσάς όσο και για τα μικρόβια σας

Η τακτική σωματική δραστηριότητα δεν είναι μόνο καλή για την καρδιά και τον εγκέφαλό σας, αλλά και για το έντερο. Μελέτες έδειξαν ότι ένα μέρος του γαλακτικού οξέος που παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να επηρεάσει ορισμένα εντερικά μικρόβια αν και δεν γνωρίζουμε ακόμα το πώς και το γιατί. 

Προσθέστε προβιοτικά στη διατροφή σας

Τα προβιοτικά είναι τρόφιμα που περιέχουν ευεργετικά βακτήρια. Υπάρχουν εκ φύσεως πολλά διαφορετικά είδη χρήσιμων μικροοργανισμών σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι ή σε άλλα ζυμωμένα τρόφιμα – όπως το τουρσί ή το κίμτσι. Ίσως αναρωτιέστε εάν τα προβιοτικά συμπληρώματα είναι τόσο ευεργετικά όσο τα προβιοτικά τρόφιμα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για να το πούμε αυτό, έτσι επικεντρωθείτε στα τρόφιμα. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης