Ζήσης Ψάλλας

Το γιαούρτι έχει πολλά οφέλη για την υγεία για όλες τις ηλικίες και αυτό οφείλεται εν μέρει στα «φιλικά βακτήρια» (προβιοτικά) που βοηθούν τα έντερα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι επίσης καλή πηγή πρωτεϊνών, μετάλλων και βιταμινών. Συνιστάται ιδιαίτερα για μωρά και παιδιά και, στην πραγματικότητα, τα παιδιά ηλικίας έως τριών ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο τρώνε περισσότερο γιαούρτι από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά τα γιαούρτια -τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο- είναι γεμάτα ζάχαρη, η οποία εξουδετερώνει τα οφέλη τους για την υγεία. Η περισσότερη ζάχαρη στα γιαούρτια είναι προστιθέμενη.

Οι ερευνητές ανησυχούσαν ότι τα γιαούρτια συμβάλλουν στην πρόσληψη ζάχαρης (μετά τα αναψυκτικά, τους χυμούς φρούτων και τα smoothies) στα παιδιά. Ήθελαν να μάθουν πόσα από αυτά που διατίθενται στο εμπόριο για παιδιά, πληρούσαν τις διατροφικές οδηγίες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ για χαμηλή ζάχαρη. Έτσι, ερεύνησαν 900 γιαούρτια που ήταν διαθέσιμα στις πέντε μεγαλύτερες διαδικτυακές αλυσίδες σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου και διαπίστωσαν ότι διέφεραν κατά πολύ σε περιεκτικότητα ζάχαρης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα επιδόρπια περιείχαν την περισσότερη ζάχαρη, κατά μέσο όρο 16,4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια. Ακολούθησαν τα γιαούρτια στις κατηγορίες των παιδιών, των αρωματικών, των φρούτων και των βιολογικών προϊόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μέση ποσότητα σακχάρων ήταν 10,8 γρ. ανά 100 γρ. στα παιδικά προϊόντα και 13,1 γρ. ανά 100 γρ. στα βιολογικά. Αυτό συγκρίνεται με 5-10 γρ. ανά 100 γρ. για τα φυσικά και τα ελληνικά γιαούρτια. Η συνήθεια να τρώτε φυσικό ή ελληνικό γιαούρτι με φρέσκα, ολόκληρα φρούτα για γλυκύτητα, δεν θα πρόσθετε ζάχαρη και θα είχε το όφελος να λαμβάνετε φρούτα και λαχανικά.

Ενώ το γιαούρτι μπορεί να είναι λιγότερο ανησυχητικό από τα αναψυκτικά και τους χυμούς φρούτων -τις βασικές πηγές προστιθέμενων σακχάρων- αυτό που ανησυχεί είναι ότι το γιαούρτι, που συχνά θεωρείται υγιεινό τρόφιμο, μπορεί να είναι μια μη αναγνωρισμένη πηγή ζάχαρης στη δίαιτα, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, που τρώνε πολύ από αυτό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης