Ζήσης Ψάλλας

Στην Κίνα υπάρχει πολύ μικρή κατανάλωση τυριού και βουτύρου, και η κατανάλωση γάλακτος και γιαουρτιού είναι επίσης πολύ χαμηλότερη από τους δυτικούς πληθυσμούς. Επιπλέον, οι περισσότεροι Κινέζοι ενήλικες δεν μπορούν να μεταβολίσουν σωστά τα γαλακτοκομικά προϊόντα λόγω ανεπάρκειας λακτάσης, ενός βασικού ενζύμου για τη διάσπαση της λακτόζης του σακχάρου του γάλακτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να διαπιστωθεί εάν τα γαλακτοκομικά προϊόντα επηρεάζουν διαφορετικά τον κίνδυνο καρκίνου τους Κινέζους, ερευνητές από την Oxford Population Health, το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών του Πεκίνου, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα μιας νέας μεγάλης κλίμακας μελέτης στο BMC Medicine. Αυτό συνέλεξε δεδομένα από περισσότερους από 510.000 συμμετέχοντες της βάσης δεδομένων China Kadoorie Biobank.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για περίπου 11 χρόνια και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από εθνικά μητρώα καρκίνου και θανάτων, καθώς και αρχεία ασφάλισης υγείας για να εντοπίσουν νέες διαγνώσεις καρκίνου.

Η μελέτη διαπίστωσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, περίπου το ένα πέμπτο (20%) των συμμετεχόντων κατανάλωνε τακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως γάλα), το 11% κατανάλωνε γαλακτοκομικά μηνιαίως και το 69% ήταν μη καταναλωτές. Η μέση κατανάλωση ήταν 38 γρ. ημερησίως συνολικά σε ολόκληρο τον πληθυσμό της μελέτης και 81 γρ. ημερησίως μεταξύ των τακτικών καταναλωτών γαλακτοκομικών.

Οι άνθρωποι που κατανάλωναν τακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος και του μαστού. Για κάθε πρόσληψη 50 γρ. την ημέρα, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 12% και 17% αντίστοιχα. Η τακτική κατανάλωση γαλακτοκομικών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο λεμφώματος. Δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων και του καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη ή οποιουδήποτε άλλου τύπου καρκίνου που ερευνήθηκε.

Αν και αυτά τα αποτελέσματα της μελέτης δεν αποδεικνύουν αιτιότητα, υπάρχουν αρκετοί βιολογικοί μηχανισμοί που μπορεί να εξηγήσουν τις συσχετίσεις.

Η μεγαλύτερη κατανάλωση γαλακτοκομικών, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του αυξητικού ινσουλινόμορφου παράγοντα-1 (IGF-1), ο οποίος προάγει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου. Δυνητικά, οι γυναικείες ορμόνες του φύλου που υπάρχουν στο αγελαδινό γάλα (όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη) μπορεί να παίζουν ρόλο στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ενώ τα κορεσμένα και τα τρανς-λιπαρά οξέα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης