Ζήσης Ψάλλας

Περίπου 1 εκατομμύριο ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες νοσηλεύονται με πνευμονία κάθε χρόνο και 50.000 πεθαίνουν από αυτή τη μόλυνση των πνευμόνων, σύμφωνα με την American Thoracic Society. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από πνευμονία. Οι μισοί από τους ενήλικες με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα που νοσηλεύονται με σοβαρή πνευμονία στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεταξύ 18 και 57 ετών, σύμφωνα με την Thoracic Society.  Ωστόσο οι νέοι υγιείς ενήλικες έχουν μικρότερο κίνδυνο πνευμονίας από τις μικρές και μεγάλες ηλικίες. Η πάθηση γίνεται πιο σοβαρή για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και τα άτομα με προβλήματα υγείας ή αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Κινδυνεύουν επίσης τα άτομα που πάσχουν από άσθμα, οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα προβλήματα υγείας που επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Άλλες ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο περιλαμβάνουν ασθενείς με μεταμόσχευση και καρκινοπαθείς που έκαναν χημειοθεραπεία. Τέλος, οι άνθρωποι που καπνίζουν βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τους μη καπνιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν θωρακικό πόνο όταν αναπνέετε, βήχα με φλέγμα, πυρετό και δύσπνοια. Μπορεί να έχετε  πυρετό μαζί με πολλά άλλα συμπτώματα. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι αν σας κόβετε η ανάσα. Τότε πρέπει οπωσδήποτε να το ελέγξετε.

Σε αντίθεση με τους πόνους του σώματος που σχετίζονται με τη γρίπη, η πνευμονία μπορεί να αποκαλυφθεί αν έχετε πόνο όταν παίρνετε μια βαθιά ανάσα.

Οι θωρακικοί πόνοι είναι ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι. Εάν αισθάνεστε πόνο σε μια περιοχή του στήθους σας μπορεί να έχετε πνευμονία αν και αυτό δεν αποτελεί εγγύηση.

Η πρόληψη της πνευμονίας περιλαμβάνει συνηθισμένες συνήθειες υγιεινής και εμβόλια. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συστήνουν δύο είδη εμβολίων για άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου, τον τύπο πνευμονίας που προκαλείται από τα βακτήρια του πνευμονόκοκκου (Streptococcus pneumoniae). Συνιστάται το εμβόλιο PCV13 για όλα τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και για άτομα ηλικίας άνω των 2 ετών με ορισμένες ιατρικές παθήσεις.

Ο τρόπος αποφυγής της πνευμονίας; Μείνετε μακριά από τους άρρωστους και πλένετε τα χέρια σας. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης