Πώς να ελαχιστοποιήσετε τις αλλεργίες στο σπίτι σας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Μαΐου 2019, 12:09
Πώς να ελαχιστοποιήσετε τις αλλεργίες στο σπίτι σας

Ζήσης Ψάλλας

Για τους ανθρώπους που υποφέρουν από εξωτερικές αλλεργίες όπως στη γύρη των φυτών ή το γρασίδι, η καλύτερη λύση είναι να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, ειδικά το πρωί όταν οι μετρήσεις γύρης είναι υψηλότερες.

«Ο κεντρικός κλιματισμός είναι ο καλύτερος τρόπος που μπορεί να κρατήσει τα παράθυρα κλειστά και αυτό εμποδίζει την είσοδο κάποιας γύρης», δήλωσε ο Δρ. Paul Williams, καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Η παρακολούθηση των αλλεργιογόνων παίζει ρόλο. Αποφύγετε την εκτεταμένη υπαίθρια δραστηριότητα όταν η μέτρηση της γύρης είναι υψηλή».

Χρησιμοποιείτε ένα σύστημα καθαρισμού αέρα στο σπίτι, αυτό μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. Τα φίλτρα αφαιρούν το 90% των σωματιδίων, όπως αυτά της γύρης και του καπνού. Ένας αυτόνομος καθαριστής αέρα μπορεί να βοηθήσει με τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα σύμφωνα με την Δρ. Purvi Parikh, αλλεργιολόγο και ανοσολόγο.

Ο Ουίλιαμς προτείνει τη χρήση φίλτρου HEPA (High Efficiency Particulate Air) στο υπνοδωμάτιο. Συστήνει έναν καθαριστή αέρα που μπορεί να ανακυκλώνει τον αέρα τουλάχιστον τέσσερις φορές την ώρα για το μέγεθος του δωματίου και να μην κάνει θόρυβο όταν κοιμάστε. Στις υγρές περιοχές, ένας αφυγραντήρας μπορεί να συμβάλει στη μείωση της υγρασίας κατά 50% -αυτό που ο Ουίλιαμς ονομάζει «μέτρο δεύτερης γραμμής». Την υγρασία προτιμούν η μούχλα και τα ακάρεα της σκόνης.

Εάν η μάστιγα είναι αλλεργιογόνα εσωτερικού χώρου όλο το χρόνο - ας πούμε, τα κατοικίδια ζώα ή τα ακάρεα σκόνης - κάνετε το αντίθετο: ανοίξτε τα παράθυρα για να κυκλοφορήσετε καθαρό αέρα μέσα στο δωμάτιο.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, η σκόνη που συλλέχθηκε από τα υπνοδωμάτια 7.000 νοικοκυριών το 2005 και το 2006, είχε κατά 74% τρία έως έξι από τα οκτώ αλλεργιογόνα που έλεγξαν οι ερευνητές. Το υπνοδωμάτιο είναι το μέρος που πρέπει να κάνετε τον πιο επιθετικό έλεγχο, επειδή βρίσκεστε σε αυτό το ένα τρίτο της ζωής σας.

Είτε υποφέρετε από αλλεργίες κατά τη διάρκεια του έτους είτε από εποχιακές αλλεργίες εξωτερικών χώρων, είναι σημαντικό να εκκενώνετε τακτικά τα αλλεργιογόνα που είναι αρκετά βαριά για να πέσουν στο πάτωμα. Αφαιρέστε το χαλί ώστε να έχετε λιγότερες επιφάνειες για να καθάρισμα. Το πλύσιμο ρούχων και κρεβατιών εβδομαδιαίως με ζεστό νερό θα σας βοηθήσει να ξεπλύνετε τη μούχλα και να σκοτώσετε τα ακάρεα της σκόνης.

Αν είστε αλλεργικοί στη γύρη έξω, ξεπλύνετε τον εαυτό σας στο τέλος της ημέρας προτού πέσετε στο κρεβάτι. Κάντε ντους πριν πάτε για ύπνο για να φύγει η γύρη από τα μαλλιά σας, να μην κατατεθεί στο μαξιλάρι ώστε να μην την αναπνέετε όλη τη νύχτα.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 7 Μαΐου 2019, 12:10