Επικίνδυνα βρόμικες είναι οι κουζίνες των γραφείων, όπου οι εργαζόμενοι συνηθίζουν να ετοιμάζουν καφέ, σαλάτες ή να ζεσταίνουν τα φαγητά τους σε φούρνους μικροκυμάτων.
Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το 50% των επιφανειών εργασίας στις κουζίνες είναι μολυσμένο με υψηλά επίπεδα κολοβακτηριδίων, των βακτηριδίων δηλαδή που εντοπίζονται και στα κόπρανα και τα οποία είναι πιθανό να πυροδοτήσουν γαστρεντερικές λοιμώξεις.
Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από τη μεγάλη βρετανική εταιρεία καθαριότητας Initial Washroom Hygiene, οι επιφάνειες όπου στραγγίζουν τα πιάτα είχαν τέσσερις φορές υψηλότερα από τα ασφαλή επίπεδα κολοβακτηριδίων.
Οι πληθυσμοί των βακτηρίων ήταν υψηλοί στο ένα τρίτο των λαβών των ψυγείων, ενώ υψηλά επίπεδα κολοβακτηριδίων ανιχνεύτηκαν επίσης στα κουμπιά και στις λαβές των φούρνων μικροκυμάτων.
Συνολικά διαπιστώθηκε ότι το 75% των επιφανειών εργασίας στις κουζίνες των γραφείων είχαν πιο πολλά βακτήρια από ένα καλάθι απορριμμάτων!
Για τη διεξαγωγή της έρευνας ελήφθησαν 280 δείγματα από 70 συσκευές κουζίνας σε οκτώ γραφεία.
Παρά το «πάρτι» μικροβίων στις συσκευές κουζίνας, οι ειδικοί εξηγούν ότι με μερικά απλά μέτρα, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, αλλά και των επιφανειών εργασίας, το καθάρισμα των επιφανειών και τη διαθεσιμότητα χαρτιού κουζίνας, υγρού για τα πιάτα και απολυμαντικού, οι πληθυσμοί των μικροβίων θα μειωθούν και μαζί με αυτούς και ο κίνδυνος της εξάπλωσής τους.
Πηγή: vita.gr
Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

.jpg)