Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) ή αλλιώς «σπαστική κολίτιδα» είναι η συχνότερη λειτουργική διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Τα συμπτώματα με τα οποία συνήθως εμφανίζεται είναι το κοιλιακό άλγος, ο μετεωρισμός («φούσκωμα») και τα προβλήματα στις κενώσεις (διάρροια ή δυσκοιλιότητα).

Οι οδηγίες που παρέχονται στους πάσχοντες αποσκοπούν κατά κύριο λόγο στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων. Έτσι, ορισμένες βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθεί κανείς είναι οι εξής:

  • Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων στα πλαίσια μιας ισορροπημένης -από άποψη θρεπτικών συστατικών- διατροφής και τήρηση ενός σωστού ωραρίου κατανομής τους. Ενδείκνυται η αργή μάσηση του φαγητού και η αποφυγή της ταχυφαγίας.
  • Αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών (που υπάρχουν κυρίως σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά κλπ.) υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκαλούν έξαρση των συμπτωμάτων. Σε περίπτωση που αναφέρεται δυσκοιλιότητα, η συμπληρωματική πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτής.
  • Αποφυγή των τροφίμων που είναι πιθανό να προκαλέσουν μετεωρισμό ή κοιλιακό άλγος όπως π.χ. όσπρια ή ορισμένα λαχανικά.
  • H αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και η μείωση του stress έχει δείξει ότι ασκεί καταλυτικό ρόλο στη βελτίωση των συμπτωμάτων αλλά και της ψυχικής υγείας του πάσχοντος.
  • Διακοπή του καπνίσματος και αποφυγή μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης γιατί ενισχύουν την συμπτωματολογία του συνδρόμου.
  • Η χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού σκευάσματος ή καθαρτικού πρέπει να χορηγείται κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης.
  • Τέλος, η διατήρηση ημερολογίου καταγραφής τροφίμων και ποτών είναι απαραίτητη ώστε να γνωρίζει ο πάσχων ποια είναι τα τρόφιμα που τον ενοχλούν και ποια είναι ανεκτά από τον οργανισμό του. Έτσι μπορεί να αποφύγει την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
 

Με βάση τον παρακάνω πίνακα μπορείτε να ενημερωθείτε σε γενικές γραμμές για τα τρόφιμα που επιβαρύνουν ή  διευκολύνουν την κατάσταση των πασχόντων:

 

ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ

 

 

 

 

 

 

 

           

 

– άφθονα υγρά υπό τη μορφή ροφημάτων π.χ. χαμομήλι, χυμοί χωρίς υπόλειμμα κ.α.

 

– κρέας, ψάρι, και πουλερικά βραστά ή ψητά.

 

– άσπρο κυρίως ψωμί και δημητριακά (ρύζι, πατάτες κ.α.) καθώς και ζυμαρικά

 

– γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα εφόσον είναι ανεκτά

 

– λαχανικά και φρούτα ωμά ή βρασμένα

 

 

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ

 

 

 

 

 

 

 

– λιπαρά τρόφιμα και τηγανητά καθώς και τα πολλά καρυκεύματα

 

-αλλαντικά,θαλασσινά, κονσέρβες

 

– όσπρια και ξηρούς καρπούς

 

–  ωμά χορταρικά ή λαχανικά

 

– άγουρα φρούτα ή με φλούδα

 

– αλκοολούχα ποτά (τηρήστε το μέτρο)

 

 

ΠΑΛΥΒΟΥ Αθ. ΙΩΑΝΝΑ

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης