Αμερικανοί ερευνητές στο Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ εντόπισαν γονίδιο υπεύθυνο για τη μετατροπή των υδατανθράκων σε λίπος, προσφέροντας νέα δεδομένα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζει ο οργανισμός τους υδατάνθρακες και τη συμβολή τους στην παχυσαρκία.

Το γονίδιο, που ονομάζεται DNA-PK, φαίνεται να ρυθμίζει τη διαδικασία με την οποία το συκώτι μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε λίπος, σημειώνει η ερευνητική ομάδα, στο περιοδικό «Cell».

Σύμφωνα με τους μελετητές η έρευνα θα βοηθήσει κάποτε τους ανθρώπους να τρώνε ψωμί, μακαρόνια και ρύζι και να μην ανησυχούν για το ενδεχόμενο να παχύνουν. Το πείραμα εφαρμόστηκε σε ποντίκια με και παρέμειναν αδύνατα ακόμα και όταν ταΐστηκαν με μεγάλη ποσότητα ζυμαρικών.

Τα ποντίκια με το απενεργοποιημένο DNA-PK ήταν πιο αδύνατα και είχαν λιγότερο σωματικό λίπος κατά 40% σε σχέση με ομάδα ελέγχου φυσιολογικών ποντικών, λόγω της απουσίας μετατροπής των υδατανθράκων σε λίπος.

Τα ποντίκια που δεν είχαν το γονίδιο δεν πάχυναν όταν κατανάλωσαν τροφή με υψηλά επίπεδα υδατανθράκων, ενώ είχαν χαμηλότερο επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Καθώς και οι άνθρωποι έχουν το ίδιο γονίδιο, η ομάδα πιστεύει ότι ενδεχομένως μπορεί να αποτελέσει στόχο για ανάπτυξη φαρμάκων που θα εμποδίζουν την παχυσαρκία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης