Στους σκοπούς της Ένωσης για τη Ναυτική Διαιτησία έχει συμπεριληφθεί η Διαμεσολάβηση εφ’ όσον αποτελεί μία ακόμα εναλλακτική διαδικασία για την επίλυση διαφορών, μέθοδος που εφαρμόζεται συχνά από τις Ναυτιλιακές Εταιρίες , τα Αγγλικά δικηγορικά γραφεία και αλλοδαπούς διαμεσολαβητές.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης για την Ναυτική Διαιτησίας (www.mararbpiraeus.eu) αποφασίσθηκε η συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας που ιδρύθηκε στην Αθήνα το έτος 2010 με την συμμετοχή του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιριών και Ε.Π.Ε. και 15 πιστοποιημένων από φορείς της Μεγ. Βρετανίας διαμεσολαβητών (www.hellenic-mediation.gr)

Η ναυτιλιακή τεχνογνωσία των Ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων παραμένει αναξιοποίητη και ανεκμετάλλευτη στην Ελλάδα στους τομείς της εναλλακτικής επίλυσης των διαφορών, όπως η Διαιτησία και η Διαμεσολάβηση, και δεδομένης της αργής απονομής της Δικαιοσύνης και το ιδιαίτερα υψηλό κόστος για παρόμοιες υπηρεσίες στην αλλοδαπή, η πρωτοβουλία αυτή θα προσφέρει την ευκαιρία στη Ναυτιλιακή Κοινότητα να επωφεληθεί από τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσεων σε ανακύπτουσες διαφορές σε ασύγκριτα συντομότερο χρονικό διάστημα και αισθητά χαμηλότερο κόστος.

Σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα ν.3898/10, στην Ελλάδα οι διαμεσολαβητές είναι προς το παρόν μόνο δικηγόροι, εκτός από τις διασυνοριακές διαφορές, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ναυτιλιακές. Υπάρχουν ήδη τουλάχιστον 130 εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι διαμεσολαβητές στην Ελλάδα από αναγνωρισμένα Κέντρα Εκπαίδευσης του εξωτερικού, αλλά ελάχιστοι από αυτούς προέρχoνται από τον ναυτιλιακό χώρο.

Επίσης κρίθηκε σκόπιμο να διοργανωθούν σεμινάρια (στην αγγλική γλώσσα) στην Ελλάδα για την εκπαίδευση Διαμεσολαβητών με εξειδίκευση σε ναυτιλιακές διαφορές με την σύμπραξη του CEDR (Centre for Effective Dispute Resolution) σύμφωνα με τα ισχύοντα στη Μεγ. Βρετανία πρότυπα (www.cedr.com).
Το πρώτο σεμινάριο αυτής της κατηγορίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στον εκπαιδευτικό χώρο του Κέντρου στις 16-20 Οκτωβρίου με αισθητά ευνοϊκότερους οικονομικούς όρους, από εκείνους που ισχύουν στο Λονδίνο.

πηγή: Marinews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης