Ρεπορτάζ: Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

Φωτογραφικές κάμερες που θα αποθανατίζουν κάθε κίνηση των αυτοκινήτων που θα επισκέπτονται τα ΚΤΕΟ, θα υποχρεούται να έχουν εγκαταστήσει από 1η Ιανουαρίου 2013 όλοι οι σταθμοί ελέγχου αυτοκινήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με νομοσχέδιο που έχει ήδη δημοσιευτεί και με σκοπό να σταματήσει οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια που αφορά τα ΚΤΕΟ (Δημόσια και Ιδιωτικά), το αρμόδιο Υπουργείο αναγκάζει τους ιδιοκτήτες σε ακόμα μία κίνηση προκειμένου να γίνονται οι έλεγχοι αξιόπιστα και χωρίς ίχνος παρανομίας.

Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΟ υποχρεούται να εφοδιάζουν κάθε γραμμή ελέγχου με έγχρωμες ψηφιακές μηχανές οι οποίες θα φέρουν και σύστημα προστασίας από εξωτερικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να μην μπορούν να γίνονται αλλαγές στο οπτικό πεδίο αλλά και την κατεύθυνση των φωτογραφιών που θα λαμβάνονται. Επιπλέον οι μηχανές θα είναι συνδεδεμένες με το μηχανογραφικό σύστημα του ΚΤΕΟ για να γίνεται και η καταγραφή. Συνολικά θα υπάρχουν τέσσερις φωτογραφικές κάμερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι θα φωτογραφίζεται

Η πρώτη θα απεικονίζει όλο το εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου κατά την έναρξη του τεχνικού ελέγχου. Η δεύτερη κάμερα που θα εγκαθίσταται σε σταθερό σημείο θα φωτογραφίζει την οπίσθια πλευρά κατά το πέρας του ελέγχου. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να φαίνονται ξεκάθαρα οι πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος. Επιπρόσθετα οι λάκκοι επιθεώρησης θα εφοδιάζονται με κινητή κάμερα για τη λήψη φωτογραφιών στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου.

Στην περίπτωση αυτή θα αποτυπώνονται άλλες τέσσερις φωτογραφίες. Στο εμπρός τμήμα όπου θα φαίνεται και πάλι η πινακίδα κυκλοφορίας, ενώ δύο ακόμα φωτογραφίες θα λαμβάνονται στο κάτω μέρος του οχήματος η μία από εμπρός προς τα πίσω και η δεύτερη αντιστρόφως. Τέλος θα απεικονίζεται η εσωτερική πλευρά ενός τροχού του πρώτου άξονα του οχήματος και στην φωτογραφία θα πρέπει υποχρεωτικά να απεικονίζεται και το πέλμα του τροχού.

Στο δια ταύτα

Τι σημαίνει όμως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που θέλουν να περάσουν τεχνικό έλεγχο; Στην ουσία δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για τους νομοταγείς ιδιοκτήτες που ακολουθούν κατά γράμμα το νόμο και επισκέπτονται το ΚΤΕΟ στην ώρα τους. Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν όσοι μέχρι σήμερα με… πονηρό τρόπο ή με πληρωμή έπαιρναν το χαρτί ελέγχου για το αυτοκίνητό τους, ενώ θα δυσκολέψει τους κουτοπόνηρους ιδιοκτήτες ΚΤΕΟ οι οποίοι προκειμένου να πάρουν το 50άρικο έβρισκαν «λύσεις» με αποτέλεσμα αυτοκίνητα που ήταν για…. πέταμα να παίρνουν το χαρτί και να κυκλοφορούν στο δρόμο βάζοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Το ερωτηματικό που παραμένει είναι κατά πόσο θα ισχύσει ο συγκεκριμένος νόμος και κατά πόσο το Κράτος δεν θα τα γυρίσει την τελευταία στιγμή αποσύροντας το νομοσχέδιο. Σε γενικές γραμμές το μέτρο μόνο καλό θα κάνει, ενώ θετικό είναι το γεγονός πως ακόμα και οι ιδιοκτήτες πολλών Ιδιωτικών ΚΤΕΟ το βλέπουν με καλό μάτι.

Για να διαβάσετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πατήστε εδώ

Ακούστε τις δηλώσεις του Προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, Κωνσταντίνου Βήκα

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης