Κάθε φορά που το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα τίθεται στην επικαιρότητα δημιουργεί προσδοκίες και συζητήσεις όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Το συγκεκριμένο ζήτημα δε μονοπολεί μόνο το ενδιαφέρον των ενηλίκων αλλά αρκετές φορές και αυτό των παιδιών. Η λογοτεχνία για παιδιά μπορεί να συμβάλλει με τρόπο εποικοδομητικό και ελκυστικό στη διαμόρφωση στάσεων και αξιών σεβασμού των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το παραμύθι για παιδιά Η δέκατη τρίτη θεά και τα κλεμμένα γλυπτά πραγματεύεται το διεθνούς ενδιαφέροντος θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους Ελλάδα και τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Κυκλοφορεί στα ελληνικά και τα αγγλικά, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή (ebook).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κινούμενο ανάμεσα στο μύθο και τη σύγχρονη πραγματικότητα, και με κύρια ηρωίδα της δράσης τη μικρή Μελίνα, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να εμπνεύσει το ήθος και την αγωνιστική διάθεση ως μέσα υλοποίησης του αιτήματος της επιστροφής.

Έτσι, ο αναγνώστης ταυτίζεται με τη μικρή Μελίνα, όνομα που παραπέμπει και στη σπουδαία οραματίστρια της επιστροφής των γλυπτών Μελίνα Μερκούρη. Η μικρή Μελίνα, όμως, παραπέμπει κυρίως στην ίδια την Ελλάδα, η οποία αν και αποτελεί μια μικρή χώρα στο χάρτη, φέρει εντούτοις μια μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά.

Η προαιώνια πάλη καλού και κακού, η σημασία της τέχνης και των πολιτιστικών αγαθών, η κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας, οι κλασικές πανανθρώπινες αξίες, το ήθος, η ατομική και συλλογική ευθύνη, είναι μερικά από τα μηνύματα που προσπαθεί έμμεσα να υπηρετήσει το βιβλίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βιβλίο προβάλει αξίες και υπηρετεί στόχους που σχετίζονται με την κατανόηση της έννοιας και της αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, την εξερεύνηση των συνεπειών της καταστροφής των πολιτιστικών μνημείων, τη διερεύνηση των εσωτερικών συγκρούσεων πριν από τη λήψη μιας απόφασης, την ενθάρρυνση του στοχασμού πάνω στην αγωνιστική κινητοποίηση για την ενοποίηση των πολιτιστικών μνημείων. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως:

-Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε το θάρρος της γνώμης να λέμε όχι σε παράλογες απαιτήσεις;

-Πώς μπορούμε να αγωνιζόμαστε για να παίρνουμε πίσω ό, τι μας ανήκει;

Κυρίαρχη είναι η αισιοδοξία και η ελπίδα που διαχέεται στο βιβλίο ότι τα γλυπτά κάποτε θα επιστρέψουν και θα ενωθούν με το άλλο τους μισό στο νέο πλέον μουσείο Ακροπόλεως.



Από το οπισθόφυλλο

Η μικρή Μελίνα ζει σε μια διαφορετική πόλη στην άκρη του κόσμου, την Ακρόπολη. Συντροφιά της έχει μια σειρά από γλυπτά που είχε φιλοτεχνήσει με περισσή τέχνη και μαστοριά ο παππούς της, ο μεγάλος γλύπτης Φειδίας. Αρχαίοι Θεοί και Θεές, Γίγαντες, Κένταυροι Τιτάνες και Αμαζόνες είναι οι δικοί της αχώριστοι φίλοι. Γιατί μόνο εκείνη μπορεί να δίνει πνοή στα αγάλματα και να μαθαίνει την ανεπανάληπτη ιστορία τους. Σκοπός ζωής για τη μικρή Μελίνα είναι να φυλάει τα γλυπτά παντοτινά από κάθε πονηρό χέρι. Το κακό όμως που παραφυλάει κάπου πολύ κοντά της, γρήγορα θα τη βάλει σε μεγάλες περιπέτειες. Θα καταφέρει άραγε να σώσει τα γλυπτά και να πραγματοποιήσει το κρυφό της όνειρο να γίνει «η δέκατη τρίτη Θεά»;

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Μαζί με το παραμύθι κυκλοφορεί και η πρωτότυπη εκπαιδευτική Μουσειοσκευή για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Πρόκειται για μια εκπαιδευτική βαλίτσα που δανείζεται δωρεάν σε σχολεία, βιβλιοθήκες, θεατρικά εργαστήρια και χώρους δημιουργικής απασχόλησης με στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά επάνω στο ζήτημα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι μαθητές προσεγγίζουν με βιωματικό-διαδραστικό τρόπο το ζήτημα των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα. Δημιουργήθηκε ως προέκταση του παραμυθιού με σκοπό να αποτελέσει ένα πολύτιμο βοήθημα για εκπαιδευτικές δράσεις.

Η Μουσειοσκευή περιλαμβάνει:

-Το παραμύθι Η δέκατη τρίτη θεά και τα κλεμμένα γλυπτά (ελληνική και αγγλική έκδοση)
-Εγχειρίδιο οδηγιών
-Υλικό δραστηριοτήτων φιλαναγνωσίας (κάρτες λέξεων, υλικά εικαστικής προσέγγισης, επιτραπέζιο παιχνίδι, επιστολογραφία, κ.α.)
-Υλικό δραματοποιημένης αφήγησης και μικρής θεατρικής παράστασης (προσωπίδες αγαλμάτων, τρίαινα, δόρυ, ασπίδα)
-dvd εικονικής περιήγησης στον Παρθενώνα
-Υλικό για το Εκπαιδευτικό Δράμα
-Πρόπλασμα του Παρθενώνα
-Αναμνηστική αφίσα-δώρο

Δηλώσεις συμμετοχής από σχολεία και φορείς για τη Μουσειοσκευή

στο 2102804852
email: e.gavrela@psichogios.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης