Η εταιρεία Noble Energy και οι εταίροι της Avner, που έχουν τα δικαιώματα επί του κυπριακού κοιτάσματος «Αφροδίτη», διεξάγουν τις τελευταίες εβδομάδες διαπραγματεύσεις με Αιγύπτιους κυβερνητικούς αξιωματούχους για την πώληση φυσικού αερίου από την κυπριακή δεξαμενή. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Calcalist, η συναλλαγή εκτιμάται στα 2 έως 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, έναντι ποσού το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από μισό ώς ένα δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο.

Το πεδίο Αφροδίτη (γνωστό ως «Block 12») είναι σήμερα η μόνη αποδεδειγμένη δεξαμενή που υπάρχει στην Κύπρο, και τη διαχειρίζονται η Noble Energy (70%) και η Delek (30%, με ίση κατανομή μεταξύ Delek Drilling και Avner), αναφέρει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ποσότητα του φυσικού αερίου που υπάρχει στη δεξαμενή είναι περίπου μισή από αυτή που ανακαλύφθηκε στη δεξαμενή Ταμάρ (περίπου 5,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια), αλλά λόγω των μέτριων αναγκών της κυπριακής αγοράς, το μεγαλύτερο ποσοστό του αποθέματος προορίζεται για εξαγωγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Noble Energy, η Delek και η Avner έχουν επίσης δικαιώματα και στις δεξαμενές φυσικού αερίου Ταμάρ και Λεβιάθαν στο Ισραήλ.

Παράλληλα έχουν υπογραφεί τρία Μνημόνια Συναντίληψης με ιδιωτικές και κρατικές αιγυπτιακές εταιρείες για την πώληση φυσικού αερίου από το Ισραήλ. Σύμφωνα με το σχέδιο, η πώληση θα ξεκινήσει το νωρίτερο το 2017.

Η Αίγυπτος διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου τα οποία είναι σημαντικά μεγαλύτερα από το Ισραηλινό απόθεμα Λεβιάθαν. Ωστόσο, μετά την απομάκρυνση από την εξουσία του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, η χώρα δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετό για τις ανάγκες της φυσικό αέριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Φιλελεύθερος
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης