Εξαγριωμένη είναι η Λευκωσία με τις μεθοδεύσεις που γίνονται σε βάρος της, με τις συντονισμένες προσπάθειες να συρθεί σε συνομιλίες χωρίς να αρθούν οι τουρκικές παραβιάσεις. Σε αυτό το παιχνίδι και με παρότρυνση από τους «συνήθεις ύποπτους», θεωρούν ότι έχουν μπει και τα Ηνωμένα Έθνη.

Η έκθεση του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για το Κυπριακό είναι ένας έμμεσος τρόπος εκβιασμού αλλαγής πολιτικής, κατάγγειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα στη Γραμματεία του ΟΗΕ που ασχολείται με το Κυπριακό, αξιοποιώντας την έκθεση για την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ανέσυρε από το αρχείο της αναφορές από την εποχή Ανάν, επαναφέροντας στο προσκήνιο την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, ενώ υποβάθμισαν την Κυπριακή Δημοκρατία σε «ελληνοκυπριακές Αρχές».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ξεσπάθωσε καταγγέλλοντας πως το περιεχόμενο της έκθεσης συνιστά έμμεσο εκβιασμό του για αλλαγή πολιτικής, «για να προσέλθουμε σε συνομιλίες υπό τις σημερινές συνθήκες». Δηλαδή με την παρουσία του «Μπαρμπαρός» και με ισχύουσα τη NAVTEX.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την έκθεση του γγ του ΟΗΕ απαράδεκτο κείμενο, το οποίο, δήλωσε, όντως υπενθυμίζει το 2004, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και να συρθεί σε συνομιλίες κάτω από απειλές ή εκβιασμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε πως τον θεωρούσαν δεδομένο επειδή το 2004 είχε υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν. Είπε πως δεν είναι δεδομένος και πως δεν πρόκειται να υποκύψει. Κάποιοι, ανέφερε, παραπέμποντας στους Αμερικανούς, επειδή δεν επιθυμούν να διαταράξουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία, θέλουν από τον ίδιο να προβεί σε υποχωρήσεις.

Είναι σαφές πως ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έκανε κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης με τη δήλωση του, αποδεχόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών το θέμα του φυσικού αερίου, εισέπραξε μια έκθεση, την οποία χαρακτήρισε ο ίδιος απαράδεκτη.

Ακόμη ο Κύπριος Πρόεδρος είπε πως άλλες διαβεβαιώσεις έχει από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο και διαφορετικά ενεργεί η αμερικανική διπλωματία.

Θύμωσε ο Αναστασιάδης

Καταπέλτης κρίνεται πως ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το απαράδεκτο, όπως το χαρακτήρισε, περιεχόμενο της έκθεσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Έστρεψε τα πυρά του τόσο προς τον Μπαν Κι Μουν όσο και προς τους Αμερικανούς.

Ανέφερε πως τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχε διαβεβαιώσεις πως θα προχωρήσει η διαδικασία και πως η Τουρκία θα έκανε κινήσεις.

Υποστήριξε πως τον είχαν διαβεβαιώσει ο αντιπρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ακόμη και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είπε πως οι συνομιλίες θα άρχιζαν στις 9 Οκτωβρίου.

Όταν επέστρεψε από τις ΗΠΑ συναντήθηκε, όπως είπε, με πρέσβη μεγάλης χώρας (δεν τον κατονόμασε αλλά «φωτογράφισε» τον Αμερικανό). Ο διπλωμάτης τού είπε πως «βρισκόμαστε προ μεγάλων εξελίξεων» αναφέροντας πως η Τουρκία θα άρει το εμπάργκο ελλιμενισμού των κυπριακών πλοίων στα τουρκικά λιμάνια. Μερικά 24ωρα μετά η Τουρκία εισέβαλε στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ήταν έντονος. Είπε πως δεν μπορεί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος να διαβεβαιώνει ακόμη και πρόσφατα, όταν συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, ότι η κυβέρνησή του στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε διπλωματικό επίπεδο να επιδεικνύεται ανοχή στις τουρκικές προκλήσεις.

Είναι αδιανόητο, είπε, να αναγνωρίζουν την παρανομία της Τουρκίας και να μας καλούν υπό τις σημερινές συνθήκες σε διάλογο. Αντί, πρόσθεσε, να αναγνωρίσουν την καλή μας θέληση, θεωρούν πως θα δεχθούμε αυτά που ζητούν. Είναι αδιανόητο, υπέδειξε, ο Γ.Γ. να αναφέρεται στην έκθεσή του σε «ε/κ αρχές» αντί σε Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος του ΟΗΕ.

Ενημέρωσε τον Γιούνκερ

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ ο τελευταίος τον ενημέρωσε για τις συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και επαναβεβαίωσε τη θέση της ΕΕ για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί το φυσικό πλούτο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωσή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανανέωση από μέρους της Τουρκίας, παράνομα, οδηγίας προς ναυτιλλόμενους για περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε, επίσης, για την πρωτοβουλία του η οποία αποσκοπούσε στην επανέναρξη των συνομιλιών και για την οποία δεν υπήρξε ανταπόκριση από την Τουρκία.

Ο κ. Γιούνκερ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και επαναβεβαίωσε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί το φυσικό πλούτο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, σημειώνει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή, καταλήγει η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Πηγές: philenews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης