«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών στις 1.30 το μεσημέρι του Σαββάτου ο υπουργός Άμυνας Τάσος Μητσόπουλος, έπειτα από ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου, η οποία προκάλεσε στη συνέχεια καρδιακό επεισόδιο. Στο πλευρό του μέχρι το τελευταίο λεπτό βρισκόταν η οικογένειά του, σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, συνεργάτες, φίλοι, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκλονισμένος ο υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι η Κύπρος έχασε έναν εξαίρετο άνθρωπο. Η είδηση του θανάτου του Τάσου Μητσόπουλου σκόρπισε θλίψη σε ολόκληρη την Κύπρο, όπου κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος. 

Στις 5.00 το απόγευμα συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας στη Λευκωσία και στις 7.00 θα συγκληθεί η ολομέλεια του υπουργικού συμβουλίου, η οποία θα κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας έφθασε σήμερα το πρωί o Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο υπουργός Συγκοινωνιών Μάριος Δημητριάδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ από το πρωί βρίσκεται στο νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής.

Το ιστορικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Ο Τάσος Μητσόπουλος βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής σε λιπόθυμη κατάσταση μέσα στο γραφείο του από συνεργάτες του λίγο πριν από την έναρξη της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Επιτροπής Άμυνας Κύπρου. Άμεσα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διασωληνήθηκε, ενώ τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως οι γιατροί είχαν καταφέρει να τον επαναφέρουν.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο πρόεδρος Αναστασιάδης ακύρωσε την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης. Κατευθείαν από το αεροδρόμιο μετέβη στο νοσοκομείο, όπου ενημερώθηκε για την υγεία του στενού του συνεργάτη. Εκεί, δήλωσε πως αισθάνεται «όπως κάθε άνθρωπος που χάνει ή νιώθει ότι χάνει έναν δικό του άνθρωπο». «Προσεύχομαι να είναι περαστικά» πρόσθεσε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο της Λευκωσίας και σήμερα το πρωί, εναποθέτοντας τις ελπίδες σε ένα θαύμα. «Μόνο οι προσευχές μπορούν να βοηθήσουν αυτή την ώρα» είχε δηλώσει εξερχόμενος του νοσοκομείου.

Νωρίτερα, στο ιατρικό ανακοινωθέν γινόταν λόγος για μη αναστρέψιμη κατάσταση: «Ο υπουργός Άμυνας Τάσος Μητσόπουλος συνεχίζει να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας μετά από εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία συνεπεία ρήξης εγκεφαλικού ανευρύσματος. Η κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει βαθμιαία επιδείνωση και δεν θεωρείται αναστρέψιμη».

Σύντομο βιογραφικό

Ο Τάσος Μητσόπουλος γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 30 Μαΐου 1965. Είχε παντρευτεί την Κατερίνα Βάτη, με την οποία είχε αποκτήσει δύο παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι. Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπήρξε επαγγελματικό στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ.). Γνώριζε αγγλικά και γαλλικά.

Κοινοβουλευτική θητεία / δραστηριότητα:

Διετέλεσε βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας του ΔΗ.ΣΥ. από το 2006 μέχρι την υπουργοποίησή του το 2013. Υπήρξε αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗ.ΣΥ. Ο Τάσος Μητσόπουλος ανέλαβε καθήκοντα ως υπουργός Άμυνας στις 14 Μαρτίου 2014. Από την 1η Μαρτίου 2013 έως τις 14 Μαρτίου 2014 διετέλεσε υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων.

Ήταν μέλος της Επιτροπής Επιλογής, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Κανονισμό της Βουλής και τακτικό μέλος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Πόθεν Έσχες. Υπήρξε επίσης μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στην COSAC (Διάσκεψη των Επιτρόπων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), όπως και μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου και εισηγητής για θέματα μετανάστευσης.

Με τη σύζυγό του

Σε νεαρή ηλικία

Πολιτική διαδρομή

Υπήρξε μέλος της Νεολαίας του ΔΗ.ΣΥ. και της φοιτητικής οργάνωσης Πρωτοπορία (1978-2000), καθώς και μέλος της ηγεσίας της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ) την περίοδο 1988-1990. Εκλέχθηκε αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (1989-1993) και διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας (1989-1993).

Ήταν επίσης διευθυντής του γραφείου του Δημήτρη Αβραμόπουλου (1993-1995) και σύμβουλος του ευρωβουλευτή Κωνσταντίνου Χατζηδάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1995-1997). Διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου του ΔΗ.ΣΥ. (1997-2005) και εκπρόσωπος τύπου του ΔΗ.ΣΥ. (1999-2008). 

Ήταν γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΗ.ΣΥ., επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Μέσης Ανατολής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς επίσης μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗ.ΣΥ.

Σε εκδήλωση

Όταν ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα

Επιμέλεια: Ανδρέας Ντίνης – Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή βίντεο-φωτό: sigmalive

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης