Μεγάλη αναμένεται να είναι η νύχτα για τους πιστούς, οι οποίοι από νωρίς άρχισαν να κατακλύζουν την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην εντός των τειχών κατεχόμενη Αμμόχωστο, όπου μετά από 58 χρόνια θα γίνει περιφορά του Επιταφίου.

Όπως γράφει ο «Πολίτης», οι πιστοί προσέρχονται με δέος για να προσκυνήσουν τον επιτάφιο, ο οποίος στολίστηκε με άσπρα γαρύφαλλα, κρίνους και τριαντάφυλλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την ασφάλεια των προσκυνητών και την ομαλή διεξαγωγή του προσκυνήματος, αστυνομικοί βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της κατεχόμενης πόλης καθοδηγώντας τους οδηγούς των οχημάτων με πινακίδες εγγραφής της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε χώρο στάθμευσης που βρίσκεται 250 μέτρα μακριά από την Εκκλησία.

Εξω από την εκκλησία στήθηκε ένα τραπέζι όπου οι πιστοί μπορούν να βάλουν τον οβολό τους και να πάρουν τα κεριά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περιφορά αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι κομμάτων, ξένοι διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι. Το προσκύνημα διοργανώνει ο Δήμος Αμμοχώστου και η «Ομάδα Αμμόχωστος η πόλη μας» σε συνεργασία με την ομάδα πρωτοβουλίας «Famagusta Initiative».

Τηλεοπτικά συνεργεία βρίσκονται στο χώρο για άμεση μετάδοση του γεγονότος που έχει προσελκύσει και διεθνές ενδιαφέρον.

Στη λειτουργία παρευρίσκεται και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ευχήθηκε όπως η λειτουργία αποτελέσει ένα μήνυμα συμφιλίωσης και μονοπάτι εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει στην λύτρωση αλλά και στην ανάσταση της Κύπρου. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η λειτουργία δεν σηματοδοτεί και την λύση του Κυπριακού αφού όπως είπε ο δρόμος είναι ακόμα δύσκολος.

Την συγκίνηση του εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Εύχομαι είπε ο κύριος Κυπριανού η λειτουργία να έχει συμβολικό χαρακτήρα και να σταλεί σε όλη την Κύπρο το μήνυμα ότι 40 χρόνια είναι πολλά. Χρειάζεται κατέληξε ο κύριος Κυπριανού πολλή προσπάθεια από όλους για επανένωση της Πατρίδας μας.

Στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό βρίσκεται και η σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Λίζα Μπάτενχαιμ αλλά και ο Μουφτής των Τουρκοκυπρίων.

Στην λειτουργία παρευρίσκεται επίσης και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, η Ευρωπαία επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Ανδρούλα Βασιλείου.
Παράλληλα, την ευχή να κυλήσουν όλα ομαλά σήμερα εξέφρασε με χθεσινές του δηλώσεις ο γ.γ. του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Κουτλάι Ερκ, προσθέτοντας πως οι «αρχές» έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα καθώς ομάδες στα κατεχόμενα, όμοιες με το ΕΛΑΜ, προτίθενται να «προκαλέσουν», και καλώντας αυτές τις ομάδες να λογικευτούν. Ευχήθηκε τέλος η λειτουργία να συμβάλει στην οικοδόμηση της ειρήνης στο νησί.

Την τέλεση της ακολουθίας χαιρέτισε και ο δικοινοτικός Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας, κάνοντας λόγο για ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια για προώθηση της ειρήνης με χθεσινή ανακοίνωση, τονίζοντας πως η λειτουργία καταδεικνύει το πόσο παραγωγική είναι δυνατόν να είναι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο κοινότητες και ανοίγει τον δρόμο σε μελλοντικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης