Το Κυπριακό θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει στη Μόσχα (24-27 Φεβρουαρίου), ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με τη ρωσική ηγεσία. Η ατζέντα των συζητήσεων είναι μεγάλη και αγγίζει όλους τους τομείς συνεργασίας, ενώ ο εκατέρωθεν στόχος είναι η αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα (24-27 Φεβρουαρίου), θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Ναρίσκιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 26 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Άνω Δούμα) της Ρωσία,ς Βαλεντίνα Ματβιένκο. Επίσης, θα μιλήσει στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Μόσχας, με θέμα το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ θα έχει συνάντηση με τους αρχισυντάκτες των κύριων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αντικείμενο των συναντήσεων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον οποίο θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομίας και Ενέργειας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα είναι το Κυπριακό, οι σχέσεις Κύπρου-Ρωσικής Ομοσπονδίας και τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσής τους, οι σχέσεις Ε.Ε.- Ρωσικής Ομοσπονδίας, το ουκρανικό ζήτημα και οι περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημαντική συνεργασία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία θεωρεί, παρά το μέγεθος της Κύπρου, σημαντική τη συνεργασία τους, λόγω και της γεωστρατηγικής θέσης του νησιού αλλά και της ιδιότητας του κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα συναντηθεί στο Κρεμλίνο με ομόλογό του της Κύπρου. Την ίδια ώρα, η υπογραφή μιας σειράς διμερών συμφωνιών, για τις οποίες οι δυο πλευρές εργάσθηκαν εδώ και μήνες, επιβεβαιώνει «το πολύ καλό επίπεδο της συνεργασίας» όπως υποστηρίζεται από ρωσική πηγή.

• Στο Κυπριακό, η Λευκωσία θεωρεί τη στάση της Ρωσίας θετική και σταθερή. Αυτό που θα ζητήσει η Λευκωσία, είναι όπως στο πεδίο του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Μόσχα να λειτουργεί τροχοπέδη σε σχεδιασμούς και μεθοδεύσεις άλλων χωρών, που επιδιώκουν να έχουν παρασκηνιακή εμπλοκή στο Κυπριακό.

Διπλωματική πηγή υπενθύμιζε πως και στο τελευταίο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημαντική ήταν η συμβολή της Μόσχας, που στάθηκε μαζί με τη Γαλλία κι άλλες χώρες, εμπόδιο στις βρετανικές μεθοδεύσεις.

Είναι σαφές πως η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει να ζητήσει περισσότερη εμπλοκή της Ρωσίας στο Κυπριακό, θέλοντας να στείλει ενδεχομένως και μηνύματα προς άλλες κατευθύνσεις.

• Στα θέματα της οικονομίας, η προσοχή θα είναι στραμμένη σε πολλούς τομείς συνεργασίας ενώ η κυπριακή αντιπροσωπεία θα ζητήσει τη συμβολή του Κρεμλίνου, ώστε να μη μειωθεί το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο. Τούτο, εάν επιτευχθεί θα θεωρηθεί σημαντική ένεση για την κυπριακή οικονομία.
• Ρωσία και Κύπρος θα ανανεώσουν επικαιροποιώντας, τη στρατιωτική τους συμφωνία, την οποία και θα ενισχύσουν. Η Λευκωσία έχει αποδεχθεί σειρά αιτημάτων της Μόσχας στο πεδίο αυτό, με την παραχώρηση διευκολύνσεων. Οι εξελίξεις στην περιοχή, καθιστούν αναγκαία για τη Μόσχα την ανανέωση και ενίσχυση της στρατιωτικής συμφωνίας.
• Στα ζητήματα περιφερειακής συνεργασίας, υπάρχει κοινό πεδίο καθώς είναι γνωστό το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την περιοχή μας. Ήδη υπάρχουν κάποιες παράλληλες κινήσεις των δυο χωρών, που θα συζητηθούν καθώς διαπιστώνονται κοινές επιδιώξεις και στόχοι.
• Η Μόσχα θεωρεί τη στάση που τηρεί η Κύπρος στο ουκρανικό, όντας κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ικανοποιητική. Τα θέματα αυτά, όπως και η συνεργασία της Ρωσίας με την Ε.Ε. θα βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων, στη διάρκεια των επαφών του Προέδρου.

Στις ΗΠΑ ο Κασουλίδης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον με πρόσκληση του εβραϊκού λόμπι (AIPAC), που πραγματοποιεί το συνέδριό του.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στις ΗΠΑ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών έχει ζητήσει, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, κι άλλους επισήμους στην Ουάσινγκτον.

Πηγή: philenews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης