«Η Κύπρος παίζει πάντα έναν ιδιαίτερα θετικό και χρήσιμο ρόλο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ στην περιοχή» δήλωσε σήμερα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η κ. Μογκερίνι, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, ξεκίνησε το πρωί από το Προεδρικό Μέγαρο τις επαφές της στο νησί, με τη συνάντηση μιας περίπου ώρας που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την κ. Μογκερίνι, υποδέχτηκε στα σκαλιά του Προεδρικού ο Μόνιμος Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, καθώς και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αυτή την ώρα, η κ. Μογκερίνι βρίσκεται στη Βουλή, όπου έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Σώματος, Γιαννάκη Ομήρου και ακολούθως με τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ το μεσημέρι θα συναντηθεί και με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ατζέντα των επαφών της κ. Μογκερίνι αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και η Ενεργειακή Διπλωματία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα, με την Φεντερίκα Μογκερίνι θα έχει συνάντηση και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στις 11.15.

Στην ατζέντα των επαφών της κας Μογκερίνι θα βρεθούν το κυπριακό και η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, θέματα τρομοκρατίας και περιφερειακά θέματα και κυρίως ο ρόλος, που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως γέφυρα μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, δεδομένων των άριστων σχέσεων, που διατηρεί με τις χώρες της περιοχής.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να κληθούν να μιλήσουν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Ο κ. Νετανιάχου αναμένεται, εξάλλου, στην Κύπρο την Τρίτη, ενάμιση μήνα μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο Ισραήλ.

Πηγή: KYΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης