Με την έλευση των επικεφαλής της τρόικας στην Κύπρο, άρχισε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών η διαδικασία ουσιαστικής αξιολόγησης της εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος με στόχο την επικαιροποίηση του μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας των διεθνών δανειστών για την Κύπρο, παρακάθονται από τις τις 9.00 το πρωί σε σύσκεψη με τον κύπριο Υπουργό Χάρη Γεωργιάδη, ενώ στις 10.30 θα βρεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών για να συμμετάσχει στην ίδια σύσκεψη και η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τις συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας σε τεχνοκρατικό επίπεδο, οι επικεφαλής θα ανασκοπήσουν από σήμερα μέχρι την Παρασκευή το κυπριακό μνημόνιο με στόχο την εξαγωγή των συμπερασμάτων και την επικαιροποίηση του. Πριν από τη λήξη της επίσκεψη των επικεφαλής στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή νέα σύσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών και την Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι επικεφαλής αναμένεται να έχουν συναντήσεις και σε άλλα Υπουργεία και υπηρεσίες όπου υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με το κυπριακό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν από ανώτατες Κυβερνητικές πηγές την περασμένη εβδομάδα, η τρόικα αναμένει ότι θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στα θέματα της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας στους «εγκλωβισμένους» αγοραστές από τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και στο θέμα της πώλησης δανείων. Αντίστοιχα, οι τρεις μεγάλες εκκρεμότητες της παρούσα φάσης είναι η μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, μια πτυχή της οποίας είναι η ρύθμιση του τρόπου απόδοσης μισθολογικών αυξήσεων στο μέλλον. Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ειδικότερα της Cyta και των λιμανιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τρίτη εκκρεμότητα αφορά τα θέματα της αυτονόμησης των νοσοκομείων για τα οποία δεν αναμένεται κάποια εξέλιξη τώρα αλλά το ερχόμενο Φθινόπωρο όταν θα περάσουν από το Υπουργικό Συμβούλιο τα νομοσχέδια. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, σε τεχνοκρατικό επίπεδο αναμένεται να συζητηθούν σήμερα θέματα που αφορούν τη CYTA και τα περιουσιακά της στοιχεία, θέματα μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και θέματα ανάπτυξης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης