Μια νέα μελέτη ρίχνει φως στην αποτελεσματικότητα της καταμέτρησης θερμίδων. Μάθε γιατί η καταμέτρηση των θερμίδων στη δίαιτα και στο αδυνάτισμα αποτυγχάνει.

«Τρώγε πέντε γεύματα την ημέρα», «Μείνε μακριά από το ψυγείο μετά τις 18.00», «Να μετράς θερμίδες» είναι μερικές από τις πιο συχνές συμβουλές που ακούς ξανά και ξανά για να χάσεις βάρος. Και σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από την JAMA η τελευταία συμβουλή μπορεί να είναι η πιο γνωστή εάν θέλεις να αδυνατίσεις. Είναι όμως και αποτελεσματική;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη

Σκοπός της μελέτης, που πραγματοποίησε σε έναν χρόνο, ήταν να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα μιας υγιεινής δίαιτας χαμηλής σε λιπαρά έναντι μιας υγιεινής διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και κατά πόσο μπορούσαν οι συμμετέχοντες να μεταβολίζουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά (στην προκειμένη περίπτωση λίπος ή υδατάνθρακες) για να χάσουν βάρος.

Οι ερευνητές χώρισαν 609 υπέρβαρους ενήλικες σε δύο ομάδες: η μία έλαβε οδηγίες να τρώει υγιεινά τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά, όσπρια και φρούτα, ενώ η άλλη ομάδα να τρώει μειωμένους υδατάνθρακες, όπως λαχανικά, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, αβοκάντο, σκληρά τυριά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αγνοώντας τον αριθμό των θερμίδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που φάνηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας είναι ότι όσοι έχασαν βάρος το έκαναν επειδή ακολούθησαν μια πιο υγιεινή διατροφή και όχι την καταμέτρηση των θερμίδων… 

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου στο Coremag.gr!

,

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης