Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
 
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης αφίχθησαν λίγο μετά τις 16.00 το απόγευμα της Τετάρτης οι 106 Έλληνες διασωθέντες του «Norman Atlantic» που βίωσαν τον απόλυτο εφιάλτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αγαπημένα τους πρόσωπα έκλαψαν από ανακούφιση, ενώ κάποιοι από τους διασωθέντες, που κατάφεραν να ανακτήσουν την ψυχραιμία τους, κατέθεσαν τις συγκλονιστικές τους εμπειρίες κατά τη διάρκεια των δραματικών ωρών που έζησαν στο φλεγόμενο πλοίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συναισθήματα χαράς περίσσευαν στην αίθουσα υποδοχής. Ωστόσο, δεκάδες συγγενείς αγνοουμένων έχουν βυθιστεί στη θλίψη, καθώς ούτε σήμερα κατόρθωσαν να πληροφορηθούν κάποιο νεώτερο. Με τα ολιγοστά ψήγματα υπομονής που διέθεταν, παρουσίασαν στις κάμερες φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια.

Τον επαναπατρισμό των διασωθέντων ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η αεροπορική εταιρεία Aegean μετέφερε δωρεάν με αεροσκάφος της τους ταλαιπωρημένους επιβάτες από το αεροδρόμιο του Μπρίντιζι.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 236 Έλληνες επιβάτες από τους συνολικά 268 που ήταν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο μοιραίο πλοίο. Ακόμη ουδείς γνωρίζει την τύχη πολλών από τους επιβάτες του πλοίου.

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Τετάρτης ταυτοποιήθηκε και τρίτος νεκρός Έλληνας από την τραγωδία του «Norman Atlantic». Σύμφωνα με πηγές, πρόκειται για τον Νικόλαο Παράσχη.

Λίστες επιβατών-φαντάσματα

Στο μεταξύ, δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η ναυτική τραγωδία που εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής καθώς, τέσσερις ημέρες μετά, επιβεβαιώνεται ότι οι ιταλικές και οι ελληνικές Αρχές κωλυσιέργησαν, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τη διάσωση των επιβατών του «Norman Atlantic».

Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων χωρίς να διευκρινίζεται από τις ιταλικές αρχές ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων Καθημερινά μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων (11 επιβάτες και 2 Αλβανοί ναυτικοί), και δεν έχει διευκρινιστεί από τις ιταλικές αρχές ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων. Παράλληλα η ενημέρωση από την πλευρά των Αρχών είναι ελλιπέστατη, με τους συγγενείς και τους φίλους των επιβατών να βρίσκονται σε απόγνωση.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας λίγο μετά τις 19.30 το απόγευμα της Τετάρτης έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με τα ονόματα εννέα Ελλήνων που αγνοούνται. Αυτοί είναι οι: 

1. Κουφογιώργος Αλέξανδρος 
2. Συμεωνίδης Ιωάννης 
3. Τσάμης Βασίλειος 
4. Νικολαράς Απόστολος 
5. Καζαντζίδης Γεράσιμος 
6. Σαγιρίδης Νικόλαος 
7. Παπαδόπουλος Γεώργιος 
8. Καραβαγγέλης Ευάγγελος 
9. Σοφός Ιωάννης

Το zougla.gr επικοινώνησε με το γραφείο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας σχετικά με τη λίστα των αγνοουμένων: τα εννέα ονόματα είναι των επιβατών που αναζητούνται από τους συγγενείς τους και για των οποίους δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία πληροφόρηση για τα ίχνη τους. Ωστόσο η κατάσταση χαρακτηρίζεται «ρευστή» και ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι αγνοούμενοι.   
 
Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας του Μπάρι, Τζουζέπε Βόλπε, τόνισε χθες ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για 179 επιβαίνοντες (δεν επιβεβαιώθηκε ο αριθμός), ενώ εμφανίζεται σίγουρος ότι εντός του πλοίου είχαν κρυφτεί πολλοί λαθρεπιβάτες.

«Πέραν των 478 επιβαινόντων έχουν ταυτοποιηθεί τρεις παράτυποι μετανάστες, εκ των οποίων ένας Αφγανός και ένας Σύρος. Ένας από αυτούς έχει ήδη ζητήσει πολιτικό άσυλο. Από αυτούς τους επιβάτες, λείπουν από την καταμέτρηση 179 άνθρωποι» ανέφερε. Με την εντολή του, το πλοίο «Norman Atlantic» ρυμουλκείται στο Μπρίντιζι. Το πλήρωμα του «Μαριέτα Μπαρέτα» προσπαθεί να δέσει με σιγουριά τους κάβους, καθώς, παρότι κόπασαν οι άνεμοι, οι καιρικές συνθήκες είναι κακές.

Ωστόσο, διαφορετική εκδοχή μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση της Ιταλίας, καθώς από τη λίστα των επιβατών του «Norman Atlantic» λείπουν 98 επιβάτες, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Παράλληλα, αναφέρει πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι και τρεις Ιταλοί.

Την ίδια ώρα, το σενάριο που διακινούν σήμερα τα ιταλικά ΜΜΕ αφορά σε άγνωστο αριθμό λαθρεπιβατών που ενδεχομένως να παγιδεύτηκαν στο γκαράζ του πλοίου ή σε κρύπτες φορτηγών, καθώς είναι σύνηθες φαινόμενο οι μετανάστες να επιβιβάζονται σε νταλίκες και να ακολουθούν το δρομολόγιο Πάτρα-Ανκόνα. Μία υπόθεση που κάνουν οι Ιταλοί είναι η εξής: λαθρεπιβάτες να άναψαν φωτιά για να ζεσταθούν και εν συνεχεία να προσκλήθηκε η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά.


Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε επίσης:

Λίστες με επιβάτες-φαντάσματα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014, 13:48

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης