Σκόπιμη ήταν η απόκρυψη του νεοκλασικού της Διονυσίου Αρεοπαγίτου από το «πόθεν έσχες» του Άκη Τσοχατζόπουλου, σύμφωνα με την εισαγγελέα της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας Κατερίνα Πιστόλη η οποία ζήτησε την ενοχή του πρώην υπουργού.  Για πρώτη φορά πάντως αναγνωρίστηκε στον πρώην υπουργό το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, γεγονός που συνεπάγεται ότι θα μειωθεί η ποινή των 8 ετών κάθειρξης που του επεβλήθη πρωτόδικα.

«Ο Άκης Τσοχατζόπουλος είπε πως δεν είχε πρόθεση απόκρυψης του περιουσιακού στοιχείου του στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, από τη δήλωση πόθεν έσχες. Επειδή όμως ήταν η τελευταία του δήλωση που υποχρεούνταν να κάνει θεωρούσε ότι αυτό δεν θα γίνει αντιληπτό. Άγνοια νόμου δεν συγχωρείται σε κανέναν πολλώ δε μάλλον σε πολιτικά πρόσωπα και υπουργούς που είναι περισσότερο υποχρεωμένοι από άλλους πολίτες να γνωρίζουν κι όχι να παραβαίνουν τον νόμο. Ήταν ηθελημένη η απόκρυψη. Ζητώ την ενοχή του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτά τα λόγια συνόψισε την άποψη τη κ. Πιστόλη προτείνοντας να κηρυχθεί ένοχος για δεύτερη φορά ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος που κατηγορείται για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες : «Προέβη ηθελημένα στην μη δήλωση του ακινήτου για να αποκρύψει την προέλευση των χρημάτων», είπε η εισαγγελέας.

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος εκτίει πολυετή ποινή κάθειρξης για την υπόθεση των εξοπλιστικών , επιχείρησε πάντως να ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση των 8 ετών κάθειρξης που του έχει επιβληθεί αλλά και τη δήμευση του ακινήτου στην Ακρόπολη. Παράλληλα το πρωτόδικο δικαστήριο είχε επιβάλλει στον πρώην υπουργό χρηματική ποινή 525.000 ευρώ και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τέσσερα χρόνια.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος κουνούσε το κεφάλι την ώρα που άκουγε την εισαγγελέα να τον κατηγορεί ότι η απόκρυψη του ακινήτου ήταν ηθελημένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην απολογία του επικαλέστηκε άγνοια νομού και κατήγγειλε και πάλι ότι υπήρξε θύμα «μιντιακών συμφερόντων».

Ισχυρίστηκε δε πως δεν γνώριζε ότι στο επίμαχο πόθεν έσχες έπρεπε να δηλώσει το πολυσυζητημένο ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου υπογραμμίζοντας ότι το θέμα της δήλωσης το χειριζόταν η λογίστρια και ο δικηγόρος του.

Πρόεδρος: Όλα δηλαδή ήταν μια πλάνη;

Τσοχατζόπουλος: «Όχι μόνο πλάνη αλλά δεν υπήρχε και καμία πρόθεση. Έχει σημασία για εμένα μετά από 28 χρόνια πολιτικής δράσης αφού δεν είχα κανένα λόγο να κρύψω οτιδήποτε. Βέβαια η αγορά του σπιτιού στάθηκε αφορμή για να δεχτώ επιθέσεις, μια επικοινωνιακή καταιγίδα που οδήγησε στην καταστροφή».

O πρώην υπουργός παραδέχθηκε ότι ο ίδιος έχει κι αυτός μερίδιο ευθύνης στο λάθος, ωστόσο όπως είπε «δεν είχα μόνο εγώ αλλά και η λογίστριά μου και ο τότε δικηγόρος μου. Είχα βαθιά πεποίθηση ότι έκανα το σωστό και δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ με λεπτομέρειες. Τόσα χρόνια κανείς δεν εμφανίστηκε να με ενημερώσει για την αλλαγή του νόμου» είπε.

Στην περίπτωση που η απόφαση αυτή επικυρωθεί και σε δεύτερο βαθμό , από το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας, το περίφημο σπίτι περιέρχεται στο ελληνικό δημόσιο.

Διαβάστε επίσης:
Νέα δίκη για τον Άκη, Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014, 09:28

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης