Με μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την απόπειρα υπεξαίρεσης που εντοπίστηκε στον ΕΟΤ απαντά -σε πρώτη φάση- ο Οργανισμός κατόπιν εντολής της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία διέταξε παράλληλα τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τον καταμερισμό τυχόν ευθυνών που απορρέουν από τη δραστηριότητα της ομάδας των 5 συλληφθέντων για την επίμαχη υπεξαίρεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΕΟΤ επιχειρεί, ωστόσο, να αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας που έχουν στραφεί επάνω του, με τον νέο γενικό γραμματέα του Οργανισμού κ. Λειβαδά να «πετά την μπάλα στην εξέδρα» ισχυριζόμενος πως μεταξύ των 5 συλληφθέντων δεν συμπεριλαμβάνεται μόνιμος υπάλληλος ή άλλο άτομο με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου.

Οι «αμυντικές» αυτές κινήσεις ποσώς διευκρινίζουν, όμως, τον τρόπο με τον οποίο ο άμεσος συνεργάτης του πρώην γενικού γραμματέα του ΕΟΤ κατάφερε να έχει στη διάθεσή του καρνέ επιταγών της επίσημης Διοίκησης του Οργανισμού, τις οποίες υπέγραφε με χαρακτηριστική άνεση πλαστογραφώντας -όπως λέγεται- την υπογραφή του Νίκου Καραχάλιου.

Ο Νίκος Καραχάλιος και οι «ερασιτέχνες» του ΕΟΤ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος ο Νίκος Καραχάλιος, συνεργάτης του οποίου είναι ο συλληφθείς Κωνσταντίνος Βασιλάκος που διετέλεσε και ειδικός του σύμβουλος, μετέβη σήμερα στη Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος και την Πέμπτη πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον του 15ου τακτικού ανακριτή, προκειμένου να καταθέσει. Ο κ. Καραχάλιος ισχυρίζεται, πάντως, πως η σύλληψη της «Ομάδας των 5» αποτελεί σταγόνα εν τω ωκεανώ και κορυφή του παγόβουνου της ευρύτερης παράνομης δραστηριότητας στον ΕΟΤ από «επαγγελματίες».

Χαρακτηριστικά, η πλευρά Καραχάλιου υποστηρίζει πως τα μέλη της «Ομάδας των 5» που συνελήφθησαν είναι ερασιτέχνες. «Πρόκειται για πάγια τακτική. Καρφώσανε τους ερασιτέχνες, για να επιβιώσουν οι επαγγελματίες» επισημαίνει η μεριά του πρώην γραμματέα του ΕΟΤ, η οποία ισχυρίζεται πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν αποκαλύψεις για πρόσωπα και πράγματα που βρίσκονται στα ανώτερα κλιμάκια του Οργανισμού.

Σε δηλώσεις του άλλωστε ο κ. Καραχάλιος υπαινίχθη ότι συγκεκριμένοι κύκλοι προχώρησαν σε μία εκστρατεία κατασυκοφάντησής του με στόχο να τον πλήξουν πολιτικά και επικοινωνιακά. Όσον αφορά για το ζήτημα της υπογραφής, ανέφερε ότι η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και δεν προέβη σε περαιτέρω σχόλια.

Το ιστορικό της σύλληψης

Η υπόθεση ξεκινά με τη σύλληψη πέντε ατόμων με σημαντικές θέσεις στον δημόσιο και τον επιχειρηματικό τομέα από το κλιμάκιο των «αδιάφθορων» της Ελληνικής Αστυνομίας για υπεξαίρεση χιλιάδων ευρώ από τα ταμεία του ΕΟΤ.

Εγκέφαλος της καλοστημένης απάτης με επιταγές φέρεται να είναι ο Κωνσταντίνος Βασιλάκος, ειδικός σύμβουλος του πρώην γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Νίκου Καραχάλιου.

Η απάτη με τις επιταγές

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά την παραίτηση του Νίκου Καραχάλιου από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, καθότι επήλθε οριστική ρήξη στη σχέση του με την υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη, με φόντο τα χιλιάδες ευρώ που δαπανήθηκαν για το flashmob του Λονδίνου και για την πρόσκληση στη γυμνάστρια Γιάννα Νταρίλη.

Όπως φάνηκε, το «δεξί χέρι» του κ. Καραχάλιου δεν ήταν τόσο έμπιστο. Έπειτα από την απομάκρυνση του γ.γ., ο πρώην μετακλητός ειδικός σύμβουλος έλυνε και έδενε. Είχε, μάλιστα, στην κατοχή του, παράτυπα, μπλοκ επιταγών του ΕΟΤ. Ελέγχεται εάν ο κ. Καραχάλιος γνώριζε για τη δράση του συνεργάτη του.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι συλληφθέντες φέρονται να έκοβαν επιταγές για εταιρείες-φαντάσματα που είχαν δημιουργήσει, αποσπώντας κονδύλια από τον ΕΟΤ.

Ο ξενοδόχος της Σύρου

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν η γυναίκα-μέλος του κυκλώματος αποπειράθηκε την περασμένη Παρασκευή να εξαργυρώσει επιταγή ύψους 147.000 ευρώ, που είχε κοπεί από τον ΕΟΤ, με υπογραφή (ελέγχεται η γνησιότητα) του κ. Καραχάλιου, προφασιζόμενη ότι επρόκειτο για χρήματα που έπρεπε να εισπράξει ο ιδιοκτήτης ενός ξενοδοχείου στη Σύρο.

O υπάλληλος που την εξυπηρετούσε τηλεφώνησε στον ΕΟΤ, προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση, ωστόσο μετά το τηλεφώνημα η διαδικασία «πάγωσε». Eργαζόμενοι στον Οργανισμό τηλεφώνησαν στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι ο ΕΟΤ δεν του χρωστούσε απολύτως τίποτα.

Να σημειωθεί ότι ο ειδικός σύμβουλος φέρεται να πήρε παράτυπα στο γραφείο του το μπλοκ επιταγών. Την ίδια ημέρα, ο νυν γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πάνος Λειβαδάς υπέβαλε μήνυση κατ’ αγνώστων για απάτη στο Τμήμα Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας Αττικής.

Στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκεται και ένας επιχειρηματίας, τον οποίο είχε προσεγγίσει ο πρώην ειδικός σύμβουλος του κ. Καραχάλιου και του πρότεινε να στήσουν τις εταιρείες-φαντάσματα, για να επωμιστούν από κοινού τα κέρδη εις βάρος του ΕΟΤ.

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων έχει προβεί σε πέντε συλλήψεις. Πρόκειται για τέσσερις ιδιώτες (τρεις άνδρες και μία γυναίκα) και τον ειδικό σύμβουλο του πρώην γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, ενώ οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορούν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα απάτης από κοινού, πλαστογραφία με χρήση από κοινού.

Να σημειωθεί ότι εις βάρος του πρώην ειδικού συμβούλου ασκήθηκε ακόμη δίωξη για υπεξαίρεση.

Διαβάστε επίσης: Ανακοίνωση του ΕΟΤ για την υπόθεση υπεξαίρεσης

Σκάνδαλο υπεξαίρεσης στον ΕΟΤ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης