Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Φωτογραφίες-βίντεο: Νίκος Χριστοφάκης

Κάμερα: Παναγιώτης Σαγκούρης

Υπό απεργιακό κλοιό τελεί σήμερα η χώρα, καθώς το ΠΑΜΕ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, εργατικές ενώσεις, σωματεία και συνδικάτα προανήγγειλαν 24ωρη κινητοποίηση ενάντια στα νέα μέτρα που ψηφίζονται την Πέμπτη και εντάσσονται στη νέα συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ομάδα διαδηλωτών πέταξε αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με περιορισμένη ρίψη χημικών

Απεργία έχουν κηρύξει μεταξύ άλλων οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Το συλλαλητήριο των συνδικάτων προγραμματίστηκε για τις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10.00. Η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε στις 11.15.

Ένταση επικράτησε νωρίς το μεσημέρι έξω από το ξενοδοχείο «Μ. Βρετανία» μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

Ομάδα διαδηλωτών πέταξε αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με περιορισμένη ρίψη χημικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε καρέ-καρέ τα επεισόδια έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία»…

Nέα κινητοποίηση αναμένεται στις 17.00, με τους ενστόλους να δίνουν ραντεβού στην πλατεία Κολοκοτρώνη.

Αναλυτικά η λίστα με τις συμμετοχές στην απεργία της 17ης Μαΐου

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό

Με προσωπικό ασφαλείας, για την εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών, λειτουργούν σήμερα οι δημόσιες δομές υγείας, καθώς γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Συμμετοχή στην απεργία έχουν δηλώσει και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί.

Απεργία έχουν κηρύξει μεταξύ άλλων οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι ιδιωτικοί υπάλληλοιΗ Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα μέτρα.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία (17-18 Μαΐου), τονίζοντας ότι «κλιμακώνεται η επίθεση σε βάρος της Υγείας, του λαού και των δικαιωμάτων των υγειονομικών». Προσθέτει ότι «την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει ανερυθρίαστα για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, επιβάλλει νέες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών. Με τα νέα μέτρα μειώνεται κατά 30% το ποσό που θα αποζημιώνεται για φάρμακα, εξετάσεις και άλλα».

Η ΟΕΝΓΕ κάνει επίσης λόγο για «παραπέρα υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη θεσμοθέτηση του ”κόφτη” των Τοπικών Μονάδων Υγείας προς τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία, που θα λειτουργούν με χαμηλά αμειβόμενους υγειονομικούς και θα παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας».

Aστυνομικός κλοιός στη Β. Γεωργίου

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλ. Κλαυθμώνος

H πορεία του ΠΑΜΕ στην Πανεπιστημίου

Στις 11.15 ξεκίνησε η πορεία του ΠΑΜΕ

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

«Η Δημόσια Υγεία για άλλη μία φορά στο στόχαστρο των μνημονίων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ. Σημειώνει ότι «αντί σύγκλισης των Δημοσίων Δαπανών Υγείας με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση, έχουμε περαιτέρω μείωση 120 εκατ. ευρώ. Η πρόσληψη προσωπικού και η επαρκής χρηματοδότηση των Νοσοκομείων παραπέμπονται στις καλένδες».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στηρίζει την πανελλαδική απεργία και καλεί τους γιατρούς, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, να στηρίξουν ενεργά την κινητοποίηση.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) καλεί τους οδοντιάτρους να συμμετάσχουν μαζικά στις προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος, στις 19.00, ημέρα και ώρα συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή.

Ιδιωτικοί υπάλληλοι

Στην απεργία συμμετέχουν και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που διαμαρτύρονται κατά του «συμπληρωματικού μνημονίου που συνεχίζει την κατεδάφιση της οικονομίας, της κοινωνίας, των εργαζομένων και όσων δικαιωμάτων έχουν μείνει όρθια».

Το νέο μνημόνιο, σύμφωνα με την ΟΙΥΕ, «φέρνει και νέα μέτρα που χτυπούν τις εργασιακές σχέσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα: καταργείται το Υπουργικό βέτο που υπήρχε στις ομαδικές απολύσεις με σκοπό να αμβλύνονται οι κοινωνικές επιπτώσεις, οι επιχειρήσεις μπορούν να απολύουν μαζικά εργαζόμενους, ελεύθερα και χωρίς καμία προέγκριση».

Τραπεζοϋπάλληλοι

Η ΟΤΟΕ, εκφράζοντας τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων, συμμετέχει στη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και ενώνει τη φωνή διαμαρτυρίας και αντίστασης των εργαζομένων στις τράπεζες με τη φωνή όλων των εργαζομένων της χώρας, των ανέργων, των συνταξιούχων, της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της που παλεύει για επιβίωση.

Δικηγόροι

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνήλθε εκτάκτως χθες, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αποφάσισε διήμερη πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους σήμερα και αύριο, σε ένδειξη καθολικής αποδοκιμασίας του δικηγορικού σώματος προς τις νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, με τις οποίες, όπως σημειώνουν, επιβαρύνονται εκ νέου οι ήδη υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές των δικηγόρων.

ΜΜΜ

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη γενική απεργία της Τετάρτης αποφάσισε η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ, με τους συρμούς πάντως να κινούνται από τις 09.00 έως τις 16.00, προκειμένου να διευκολυνθούν οι απεργοί ώστε να μεταβούν στις συγκεντρώσεις.

Τις ίδιες ώρες θα λειτουργήσουν και οι γραμμές του μετρό. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ πραγματοποιούν στάσεις εργασίας έως και την Πέμπτη, αντιδρώντας στην ψήφιση των νέων μέτρων που εισάγει το πολυνομοσχέδιο της συμφωνίας. Σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ προβαίνουν σε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας. «Η ελπίδα που μας πούλησαν μετατράπηκε σε συνεχόμενες συμφωνίες με τους εταίρους, μνημόνια βαφτισμένα με ασφυκτικά μέτρα και διαδοχικές επιθέσεις στους εργαζομένους, καθώς και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες» αναφέρει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Στάση εργασίας πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ από την έναρξη της βάρδιας έως τις 08.30 και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) προκήρυξε νέα απεργιακή κινητοποίηση έως και την Παρασκευή 19 Μαΐου.

Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Η κινητοποίηση ξεκινά στις 14.00 και θα διαρκέσει έως τις 18.00. Οι αεροπορικές εταιρείες συνιστούν σε όσους ταξιδεύουν να επικοινωνήσουν μαζί τους για τυχόν αλλαγές ή ματαιώσεις δρομολογίων.

Πωλητές λαϊκών αγορών

Απεργούν σήμερα οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων και οι πωλητές λαϊκών αγορών.

Επαγγελματίες

Τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης ανακοίνωσε και η ΓΣΕΒΕΕ. Οι επαγγελματοβιοτέχνες αποφάσισαν να αντιδράσουν δυναμικά στην απόφαση για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και στα γενικότερα προβλήματα που βιώνουν όλοι οι επαγγελματίες, όπως οι αυξημένες επιβαρύνσεις στο ασφαλιστικό, η αύξηση του ΦΠΑ, η μείωση του κύκλου εργασιών και κατανάλωσης και το φορολογικό. Η ΓΣΕΒΕΕ θα συμμετάσχει στην κεντρική κινητοποίηση της Αθήνας, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, στις 11.00, στην πλατεία Κλαυθμώνος με πορεία στη Βουλή.

Ακύρωση παραστάσεων στο Εθνικό Θέατρο

Επιπλέον, ακυρώνονται οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου σήμερα, λόγω της απεργίας που έχουν προκηρύξει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Συγκεκριμένα, ακυρώνονται:
– «Η τάξη μας» του Ταντέους Σλομποτζιάνεκ, Κεντρική Σκηνή
– «Θερισμός» του Δημήτρη Δημητριάδη, Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»
– «Το σχοινάκι» της Νάντιας Δρακούλα, Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»
– «Οπερέττα» μια παράσταση με αφορμή την “Οπερέττα” του Βίτολντ Γκομπρόβιτς, Θέατρο Rex Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη».

Διαβάστε επίσης:

Zougla Newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης