Διακόπηκε για τη Δευτέρα, 20 Μαΐου η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, για τις χρυσές μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η δίκη θα συνεχιστεί με την κατάθεση του προϊστάμενου του ΣΔΟΕ Νίκο Μαϊτό.

Διαξιφισμοί στη δίκη του Άκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με μία τυπική χειραψία χαιρέτησε την κόρη του, Αρετή, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος συχνά αντιδρούσε σε όσα ακούγονταν κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας.

Ενόσω μάλιστα οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του Δημοσίου υπέβαλλαν ερωτήσεις στον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Νίκο Μαϊτό, ο οποίος είναι στο βήμα του μάρτυρα, ο πρώην υπουργός δυσανασχετούσε φανερά διακόπτοντας τη ροή των ερωτήσεων τονίζοντας: «Δεν θα παίζουμε εδώ πέρα». Οι δικηγόροι τού απάντησαν: «Εδώ δεν παίζουμε» και στη συνέχεια εισέπραξε την παρατήρηση του προέδρου: «Εδώ θα πρέπει να διατηρείτε την ψυχραιμία σας, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει ακουστεί τίποτα. Μπορεί να ακουστούν και χειρότερα πράγματα. Καταλαβαίνω την ταλαιπωρία σας, διατηρήστε όμως την ψυχραιμία σας, για να βοηθήσετε τη θέση σας. Εδώ κρέμεται η ζωή σας, η ελευθερία σας».

Ο μάρτυρας, αναφερόμενος σε όσα συνδέονται με το σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, είπε πως πολλά τιμολόγια για τις επισκευαστικές εργασίες που είχαν γίνει εκδόθηκαν στο όνομα Παναγιώτης Παπαλιάκος. Το πρόσωπο αυτό – όπως τόνισε ο μάρτυρας- ήταν ανύπαρκτο, καθώς Παπαλιάκος είναι το επώνυμο της πρώην συζύγου του αδελφού της Βίκυς Σταμάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O μάρτυρας εξήγησε στο δικαστήριο πως από τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει το ΣΔΟΕ κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι offshore εταιρείες από τις οποίες πέρασαν τα χρήματα τα οποία κατέληξαν τα επίμαχα ακίνητα «δεν ανήκουν σε αυτούς που φαίνεται ότι ανήκουν» και πρόσθεσε ότι «τα ακίνητα που διερευνήσαμε, τα δύο ακίνητα, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η Δεινοκράτους κατέληξαν σε συγκεκριμένα πρόσωπα». Στη συνέχεια ρωτήθηκε: «Μπορούσαν να γνωρίζουν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι ότι είναι κάποιοι άλλοι πίσω από τις εταιρίες;», για να απαντήσει: «Φυσικά και μπορούσαν να γνωρίζουν οι κάτοχοι των εταιριών. Θεωρώ λογικό ότι κάποιοι είχαν υπόνοιες. Ο κ. Ζήγρας γνώριζε. Η λογίστρια η κ. Λαμπροπούλου. Ο κ. Οικονομίδης ο οποίος είχε κάνει τις εργασίες ανακαίνισης. Ο κ. Σαχπατζίδης θα έπρεπε να ξέρει».

Ο κ. Μαϊτός τόνισε πως «το μαύρο χρήμα ξεπλένεται μέσα από εικονικές αυξήσεις κεφαλαίων εταιρειών και από εικονικές μεταβιβάσεις ακινήτων», ενώ χαρακτήρισε συχνή και τη λήψη δανείων στις περιπτώσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην αγοραπωλησία του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου το οποίο από την Torcaso πέρασε στη Nobilis για να καταλήξει στη Βίκυ Σταμάτη ο μάρτυρας είπε: «Αυτό που έκανε εντύπωση είναι ότι ο κ.Τσοχατζόπουλος φαίνεται ότι πλήρωνε ενοίκιο. Ούτε υπήρξε συμβόλαιο ούτε υπήρξε προσύμφωνο μεταξύ τα Α. Τσοχατζόπουλου και του φερόμενου ως ιδιοκτήτη της Nobilis Ν.Γεωργουλάκη. Εάν υπολογίσουμε τις δαπάνες από τότε που αγοράστηκε έως και τότε που πωλήθηκε, το σύνολο είναι γύρω στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Ποια ήταν τα έσοδά του; 650.000 και τα ενοίκια 78.000. Είχε ζημία ο ιδιοκτήτης! 800.000 ευρώ ζημία! Ούτε καν να πούμε ότι δεν κέρδισε! Είχε και χασούρα». 

Από την πλευρά της Βίκυς Σταμάτη, ο συνήγορός της υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο να μην κάνει ερωτήσεις παράλληλα με την εισαγγελέα της έδρας Γεωργία Αδηλίνη και ο αναπληρωτής της, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

Να σημειωθεί πως ο συνήγορος υπεράσπισης της Αρετής Τσοχατζόπουλου, κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός διατηρεί άριστες σχέσεις με την κόρη του, προσθέτοντας πως ο ένας στηρίζει τον άλλο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης