Διεκόπη λίγο μετά τις 12.00 η πολύκροτη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, η οποία θα συνεχιστεί αύριο, προκειμένου να τοποθετηθούν οι εισαγγελείς επί των ενστάσεων.

Ο εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού κ. Λεωνίδας Κοτσαλής αναφέρθηκε σε «περιρρέουσα ατμόσφαιρα», που επικράτησε με αφορμή την υπόθεση του Τσοχατζόπουλου, τονίζοντας ότι «τώρα, έχει υποχωρήσει το επικοινωνιακό τσουνάμι». Αναφέρθηκε, επίσης, σε ποινική υπόθεση σημαίνοντος πολιτικού προσώπου στη Γερμανία, που προβλήθηκε από «μεγάλης κυκλοφορίας λαϊκή εφημερίδα» τόσο, ώστε άλλη μεγάλη σοβαρή γερμανική εφημερίδα να αναφερθεί σε «ανοίκειες σχέσεις εισαγγελικών Αρχών με δημοσιογράφους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(Δηλώσεις Λεωνίδα Κοτσαλή)

(Δηλώσεις Μιχάλη Δημητρακόπουλου)

Ο συνήγορος υπεράσπισης της συζύγου του Α. Τσοχατζόπουλου, Αλέξης Κούγιας, υπέβαλε ένσταση «περί απαραδέκτου» της δίωξης που ασκήθηκε στην κα Βίκυ Σταμάτη. Κατά τον κ. Κούγια, το αδίκημα της δωροδοκίας διαπράχτηκε -αν διαπράχτηκε- το 1998, στην Ελβετία. Ωστόσο, τότε δεν ήταν διωκόμενο αδίκημα και έλαβε χαρακτήρα ποινικής παράβασης το 2006.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(Δηλώσεις Αλέξη Κούγια)

Σήμερα κάθισαν στο εδώλιο του Εφετείου Αθηνών ο Άκης Τσοχατζόπουλος κι άλλα 18 άτομα. Από τους συνολικά 19 κατηγορουμένους, αθώοι έχουν δηλώσει ο πρώην υπουργός Άμυνας και άλλοι 17, ενώ μόνο ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νικόλαος Ζήγρας, έχει παραδεχθεί την ενοχή του για όσα ο ίδιος έχει ομολογήσει.

Λίγο μετά τις 09.00 έφθασε στο Εφετείο η κλούβα των μεταγωγών που μετέφερε τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τη σύζυγό του, Βίκυ, και άλλους κατηγορουμένους.

(Στο εφετείο ο Άκης)


(Χωρίς χειροπέδες)

Ο πρώην υπουργός εισήλθε στο κτήριο χωρίς χειροπέδες, κρατώντας τον γνωστό φάκελό του, ενώ η σύζυγός του έφθασε φανερώς καταβεβλημένη, ντυμένη στα μαύρα. Η δίκη ξεκίνησε λίγο μετά τις 09.00 με ενστάσεις, με την υπεράσπιση των 19 κατηγορουμένων να εκφράζει αντιρρήσεις για την παράσταση πολιτικής αγωγής εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι συνήγοροι του Δημοσίου, οι οποίοι παρέστησαν στη δίκη ως πολιτική αγωγή, ζήτησαν την καταβολή ποσού 1 εκατ. ευρώ από κάθε κατηγορούμενο για τη ζημία που υπέστη το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τη θέση που εξέφρασε ο συνήγορος του Δημοσίου, το βασικό αδίκημα για το οποίο παρίσταται είναι αυτό της παθητικής δωροδοκίας, καθώς η κρινόμενη υπόθεση σχετίζεται με παράνομες αμοιβές από προμήθειες του ελληνικού Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, το Δημόσιο διεκδικεί χρηματική ικανοποίηση, καθώς – όπως υποστήριξε – οι παράνομες αμοιβές που διακινήθηκαν επαύξησαν το τελικό τίμημα των όπλων.

Από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους, μόνο οι 11 έχουν προσέλθει στο Εφετείο. Να σημειωθεί πως και σήμερα απουσιάζουν η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή, και η πρώην σύζυγός του, Γκούντρουν.

Να σημειωθεί ότι απερρίφθη το αίτημα των συνηγόρων του Άκη, να μην παραστεί ως πολιτική αγωγή το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο διεκδικεί 19 εκατομμύρια ευρώ από τους κατηγορουμένους.

Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι νόμιμη η παράστασή του, καθώς από το αδίκημα που φέρονται να διέπραξαν οι κατηγορούμενοι προσεβλήθη βάναυσα το υπέρτατο αγαθό της εμπιστοσύνης των πολιτών στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου. Επίσης, οι κατηγορούμενοι με την πράξη τους, σύμφωνα με τους δικαστές, μείωσαν το κύρος του ελληνικού Δημοσίου στη χώρα μας και διεθνώς.

Ο συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη, Αλέξης Κούγιας, μεταξύ άλλων τόνισε, αναπτύσσοντας την ένσταση για το απαράδεκτο της ποινικής δίωξης εις βάρος της, πως η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου δεν θα ήταν κατηγορούμενη, εάν δεν εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτρια του συγκεκριμένου ακινήτου.

«Κρατείται παράνομα από μια ακραία παράλειψη των εκπροσώπων του ελληνικού κράτους. Της κατέστρεψαν την υγεία. Δεν έχει δει για έναν χρόνο το παιδί της. Έρχεται υπό κατάρρευση για να είναι παρούσα. Χθες της απαγόρευσαν να μιλήσει τηλεφωνικά με τον σύζυγό της, γιατί δεν προβλέπεται από τον κανονισμό» δήλωσε ο κ. Κούγιας.

Διαβάστε επίσης: Η δίκη της συμμορίας, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013, 08:59

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης