Οι Ρεθυμνιώτες έδωσαν δυναμικό «παρών» την περασμένηΤετάρτη στη μηχανοκίνητη και πεζή πορεία ενάντια στις ΒΑΠΕ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι πολλές εκατοντάδες Ρεθυμνιωτών που είπαν όχι στις ανεμογεννήτριες των πολυεθνικών δε βγήκαν τυχαία στους δρόμους.

Ξεσηκώθηκαν αμέσως μετά τη λήψη απόφασης έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης της επένδυσης για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε όλη την Κρήτη και ειδικά για το Ρέθυμνο στις περιοχές της Λαμπίνης και της μαρτυρικής Καλής Συκιάς του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Η απόφαση λήφθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη.

Να υπενθυμίσουμε ότι για τους περιβαλλοντικούς όρους της συγκεκριμένης επένδυσης της γαλλικής πολυεθνικής EDF έντονες αντιδράσεις έχει εκφράσει και η Κομισιόν αφού διαπίστωσε ότι από τα 51 εν λειτουργία και σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στην Κρήτη οκτώ λειτουργούν, τρία διαθέτουν άδεια εγκατάστασης και 40 άδεια παραγωγής. Από αυτά, τα 41 βρίσκονται σε περιοχές Natura 2000 (505 από τις 579 ανεμογεννήτριες) αλλά λειτουργούν μόνο 58 ανεμογεννήτριες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μηχανοκίνητη πορεία ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί από τα Τρία Μοναστήρια με κατεύθυνση το δημαρχείο Ρεθύμνου και εκεί ενώθηκε με την πεζή πορεία. Όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, όπου παραδόθηκε στην Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρία Λιονή το Ψήφισμα Επιτροπών Αγώνα κατά των βΑΠΕ Αγίου Βασιλείου.

Σε σχετικό ψήφισμα που δόθηκε στη δημοσιότητα γινόταν προειδοποίηση προς όσους προωθούν τα σχέδια των αιολικών εταιρειών «να πάψουν να προσβάλλουν τη νοημοσύνη» των πολιτών. Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι ως φορείς τάσσονται απέναντι στη με οποιονδήποτε τρόπο εγκατάσταση ανεμογεννητριών :

«Προειδοποιούμε όσους επιχειρούν να πείσουν ότι οι ανεμογεννήτριες, που δεν ηλεκτροδοτούν από μόνες τους, θα μας εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια, αν τις εγκαταστήσουμε ως δημοτικές, συνεταιριστικές, με χωροταξικό σχεδιασμό ή κατόπιν διαβούλευσης, να μην κάνουν άδικα τον κόπο. Δεν θέλουμε καμιά ανεμογεννήτρια πουθενά στον τόπο μας!».

Το ψήφισμα καταλήγει με κάλεσμα προς γενικό ξεσηκωμό όλης της Κρήτης «απέναντι στην καταστροφή, το ξεπούλημα, την κερδοσκοπία και την προσβολή στη ζωή και τη νοημοσύνη των τοπικών κοινωνιών!».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης