Μία χτένα που είχε τοποθετηθεί στο φέρετρο 48χρονου υπαλλήλου της Πολεοδομίας Καβάλας από έναν γείτονά του οδήγησε στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης τριπλού φονικού στη Θάσο που ταλάνιζε επί 13 ολόκληρα χρόνια την αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικό βούλευμα των δικαστών του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Καβάλας ανέφερε ότι η χτένα τοποθετήθηκε συμβολικά πάνω από το φέρετρο και υποδήλωνε πως ένοχος του τριπλού εγκλήματος ήταν ο 57χρονος επιχειρηματίας Ανδρέας Χτενάς.

Ο 57χρονος εξαρχής αποτελούσε τον «νούμερο ένα» ύποπτο για το τριπλό φονικό, καθώς είχε διαφορές με τα θύματα, ωστόσο δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του.

Με βάση το βούλευμα, αξιολογήθηκαν περισσότερες από 20 καταθέσεις μαρτύρων, με σημαντικότερη όμως αυτή του γείτονα του κατηγορουμένου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει πως είδε έναν ψηλό άνδρα την ημέρα της δολοφονίας να πηδάει το μπαλκόνι του εξοχικού του 48χρονου, στην Καλλιράχη της Θάσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χρονικό του τριπλού φόνου και οι έρευνες

Το τριπλό έγκλημα είχε διαπραχθεί στα μέσα Ιουνίου 2001, με θύματα τον 48χρονο υπάλληλο της Πολεοδομίας Καβάλας Γιάννη Κουλούση, τον 55χρονο υπάλληλο της Τοπογραφικής Υπηρεσίας Καβάλας Γιώργο Χαλκίδη και τον 49χρονο εργολάβο οικοδομών και στέλεχος τότε της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Κυριάκο Αθανασά.

Οι τρεις άνδρες είχαν πυροβοληθεί από δύο όπλα, ενώ στο σημείο βρέθηκαν 10 κάλυκες των 9 χιλιοστών.

Ο Γιάννης ΚουλούσηςΌπως φαίνεται από την ιατροδικαστική εξέταση, οι δύο πυροβολήθηκαν με δύο σφαίρες στο κεφάλι στο μπαλκόνι του σπιτιού και ο τρίτος με δύο σφαίρες στην πλάτη και μία στο κεφάλι στον ελαιώνα του εξοχικού, όπου πιθανώς κατευθύνθηκε στην προσπάθειά του να διαφύγει. Και στις τρεις περιπτώσεις ο ιατροδικαστής είχε βρει «χαριστικές βολές».

Το βασικό «κλειδί» για την εξιχνίαση της υπόθεσης αφορούσε σε μία τέταρτη δολοφονία, αυτή του Γεώργιου Σιδηρόπουλου, ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου, που σημειώθηκε έναν χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2002.

Ο κατηγορούμενος είχε επίσης διαφορές με τον Σιδηρόπουλο, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση παρατηρήθηκε «χαριστική βολή». Και για τις δύο υποθέσεις όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία», ποτέ δεν είχαν βρεθεί επαρκή στοιχεία για να ενοχοποιήσουν τον δράστη.

Σφαίρες που εξετάστηκαν από τις δύο υποθέσεις, την τριπλή δολοφονία στη Θάσο και το έγκλημα στην Καβάλα, προέκυψε ότι ανήκαν στο ίδιο όπλο.

Το όπλο δεν βρέθηκε ποτέ, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών που έκαναν τις εργαστηριακές εξετάσεις, ένα άλλο όπλο μπορούσε να ταυτιστεί εργαστηριακά με τους κάλυκες των δύο υποθέσεων ανθρωποκτονιών. Το συγκεκριμένο είχε δηλωθεί ως ιδιωτικό από αστυνομικό, ο οποίος πλέον έχει αποταχθεί, και από μαρτυρίες προκύπτει ότι το είχε δώσει στον Ανδρέα Χτενά.

Στα στοιχεία που καταγράφονται ένα προς ένα στη δικαστική απόφαση παραπομπής του σε δίκη αναφέρονται και μαρτυρίες που αφορούν στο αυτοκίνητο του Χτενά, πανομοιότυπο του οποίου είδαν έξω από το εξοχικό του 48χρονου.

Στο τριπλό έγκλημα όμως, όπως εκτιμούν οι δικαστικές αρχές, εμπλέκεται και άλλο άτομο, άγνωστο μέχρι τώρα.

Το κίνητρο της δολοφονίας

Οι Αρχές γνώριζαν εξαρχής το κίνητρο του δράστη, ωστόσο δεν είχαν βρεθεί επαρκή στοιχεία εις βάρος του.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η κατεδάφιση ενός αυθαιρέτου σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της συζύγου του Χτενά, τον Μάιο του 2001, δηλαδή λιγότερο από έναν μήνα πριν από την τριπλή δολοφονία, θεωρείται ως μοναδικό κίνητρο του 57χρονου.

Η απόφαση για την κατεδάφιση ελήφθη από τα τρία θύματα της Θάσου.

«Σε διάστημα μίας εβδομάδας από την κατεδάφιση έντονη είναι η αντίδραση του Ανδρέα Χτενά, ο οποίος απειλεί ότι θα θάψει σε φέρετρα που είχε τοποθετήσει εντός του παραπάνω οικοπέδου (τρία σε αριθμό) όποιον του κατεδάφιζε το σπίτι» τονίζεται στο διατακτικό της απόφασης που επικαλείται μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής.

Ακούστε τι είχε δηλώσει στο Κανάλι Ένα της Καβάλας πριν από λίγο καιρό ο Ανδρέας Χτενάς για την υπόθεση:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης