Ένα εφιαλτικό τριήμερο για την ηγεσία του υπ. Δημόσιας Τάξης και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ξετυλίγεται από το επόμενο εικοσιτετράωρο και μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα. Οι «πονοκέφαλοι» της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. αρχίζουν από την Τετάρτη το πρωί, αφού ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθυνθεί στο συνέδριο για την ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα όπου του επιφυλάσσεται κατά πληροφορίες «θερμή» υποδοχή από κατοίκους του νησιού.

Ένα εφιαλτικό τριήμερο για την ηγεσία του υπ. Δημόσιας Τάξης και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ξετυλίγεται από το επόμενο εικοσιτετράωρο και μέχρι την Παρασκευή το απόγευμαΌμως τα ουσιαστικά προβλήματα για το υπ. Δημόσιας Τάξης αρχίζουν με τις διαδηλώσεις για τη μνήμη της δολοφονίας Γρηγορόπουλου οι οποίες αρχίζουν στις 12.00 το μεσημέρι με το παραδοσιακό συλλαλητήριο μαθητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 8.00 το βράδυ της ίδιας ημέρας διοργανώνεται πάλι η παραδοσιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στην οδό Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.

Όμως, μεταξύ των δύο αυτών «ραντεβού» υπάρχουν και οι πλειστηριασμοί οι οποίοι ανέρχονται σε έναν αριθμό-τρεκόρ της τάξης των 124, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σχετικά με τις κινητοποιήσεις κινημάτων, οντοτήτων και κομμάτων που έχουν ταχθεί κατά αυτής της διαδικασίας.

Έτσι θα κυλήσει η Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη το πρωί στις 10.30 αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος θα παραμείνει στην ελληνική πρωτεύουσα όλη την ημέρα της Πέμπτης και την Παρασκευή γύρω στο μεσημέρι θα μεταβεί στην Κομοτηνή όπου θα παραμείνει σύμφωνα με πληροφορίες της μουσουλμανικής κοινότητας για τρεις ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναμένεται να αναχωρήσει αεροπορικώς από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης για τη χώρα του.

Φρούριο η Αθήνα

Το τελευταίο διήμερο πραγματοποιούνται συσκέψεις επί συσκέψεων στο υπ. Δημόσιας Τάξης και στη ΓΑΔΑ προκειμένου να σχεδιαστεί η ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας στην Αθήνα και στη Θράκη κατά το τριήμερο από την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου έως και την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου. Η ανάπτυξη των δυνάμεων ΜΑΤ την Τετάρτη σε όλο το κέντρο της Αθήνας θα είναι εντυπωσιακή, κυρίως όσον αφορά στην περίμετρο που περικλείει την περιοχή των Εξαρχείων αλλά και την περίμετρο γύρω από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το οποίο θα διεξαχθεί στο κέντρο της Αθήνας, από τα Προπύλαια μέσω Εδουάρδου Λω, πλατεία Κοραή, Πεσμαζόγλου και Σταδίου προς το Σύνταγμα, μπροστά από τη Βουλή.

Οι διαταγές που έχουν δοθεί στις μονάδες που πρόκειται να επιχειρήσουν το μεσημέρι της Τετάρτης είναι σαφείς. Η αστυνομία θα επιδείξει ανοχή προς τους νεαρούς διαδηλωτές, χωρίς προκλήσεις εκ μέρους της και ο παραδοσιακός «νερατζοπόλεμος» θα αντιμετωπισθεί με ήπια μέτρα καταστολής. Μπορεί οι λέξεις να ακούγονται παράξενα αλλά αυτή είναι η ορολογία που χρησιμοποιεί η ελληνική αστυνομία, η οποία καταδεικνύει τις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Το σκηνικό αλλάζει ως προς τις προετοιμασίες της ΕΛ.ΑΣ. για τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στα Εξάρχεια στις 20.00 το βράδυ της Τετάρτης στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος επί της οδού Μεσολογγίου.

Οι προθέσεις της αστυνομίας είναι να αποκλείσει αποτελεσματικά την περιοχή των Εξαρχείων ώστε όποια επεισόδια να περιοριστούν αποκλειστικά μεταξύ Πολυτεχνείου και πλατείας Εξαρχείων, Τοσίτσα, Σολωμού και της οδού Τζορτζ με όρια την πλατεία Κάνιγγος, την Πατησίων, την Καλλιδρομίου και τη Χαριλάου Τρικούπη.

Αυτά ως προς τα σχέδια.

Όσον αφορά τώρα τους πλειστηριασμούς, οι διμοιρίες των ΜΑΤ θα δραστηριοποιηθούν κατά περίπτωση.

Υπενθυμίζεται πως θεωρητικά οι πλειστηριασμοί που προβλέπονται για την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου αγγίζουν των αριθμό των 124, αριθμός – ρεκόρ που προϊδεάζει για μεγάλη διασπορά των σημείων όπου θα διεξαχθούν αυτές οι διαδικασίες.

Επίσκεψη Ερντογάν

Από την Πέμπτη το πρωί έως και την αναχώρηση Ερντογάν από την Αθήνα που προβλέπεται για την Παρασκευή νωρίς το μεσημέρι, το κέντρο της πρωτεύουσας θα είναι απροσπέλαστο. Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί θυμίζουν εκείνα που ίσχυσαν κατά την επίσκεψη του Προέδρου τρων ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Τα μέτρα θα είναι πιο «σφιχτά» από εκείνα που εφαρμόστηκαν κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Κατ’ αρχήν αναμένεται η ανάπτυξη 3.000 αστυνομικών γύρω από την περιοχή που θα καταλύσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, γύρω από ευαίσθητα σημεία, όπως τουρκική πρεσβεία, προξενείο, πρεσβευτική κατοικία, καθώς και κατά μήκος των οδών μέσω των οποίων θα κινηθεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δυνάμεις ΕΚΑΜ έχουν κινητοποιηθεί για να διασφαλίσουν τον πλήρη έλεγχο των περιοχών όπου θα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Ελεύθεροι σκοπευτές θα είναι τοποθετημένοι σε καίρια σημεία, σε ταράτσες, σε γέφυρες και σε άλλες υψηλές τοποθεσίες, γύρω από τις προαναφερόμενες περιοχές. Συνάμα, ειδικές δυνάμεις της φρουράς του Τούρκου Προέδρου θα αναπτυχθούν σε καίρια σημεία. Κατά πληροφορίες οι δυνάμεις αυτές που ανήκουν στην προεδρική φρουρά του Ταγίπ Ερντογάν θα ανέρχονται στον αριθμό των 200 ανδρών.

Η ανάπτυξή τους θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα αλλά και στη Θράκη. Ήδη έχουν μεταφερθεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και στο «Ελ. Βενιζέλος» τα θωρακισμένα οχήματα της αυτοκινητοπομπής του Ταγίπ Ερντογάν. Κατά πληροφορίες, ο αριθμός των οχημάτων αυτών ανέρχεται στα 10. Σε πλήρη κινητοποίηση θα βρίσκεται η ομάδα πυροτεχνουργών ΤΕΕΜ η οποία και θα ελέγχει συνεχώς τους δρόμους από τους οποίους θα περάσει η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου Προέδρου.

Με λίγα λόγια, το κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της Πέμπτης θα είναι πλήρως απροσπέλαστο για τους πολίτες. Η τουρκική αποστολή έχει κλείσει έναν τεράστιο αριθμό δωματίων και σουιτών στο ξενοδοχείο Μ. Βρετανία όπου θα καταλύσουν οι διπλωμάτες αλλά και οι επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Ταγίπ Ερντογάν. Δεν έχει ξεκαθαριστεί επισήμως τουλάχιστον εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας θα καταλύσει στο κεντρικό ξενοδοχείο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται στην Αθήνα από τις 10.30 έως τις 11.00 το πρωί της Πέμπτης. Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» θα τον αναμένει ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς.

Η αυτοκινητοπομπή θα καταλήξει στην πλατεία Συντάγματος, όπου ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Αμέσως μετά ο Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα τελεστεί και η επίσημη υποδοχή του.

Θα ακολουθήσει η συνομιλία του με τον οικοδεσπότη του Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο και κατόπιν γύρω στις 12.30 θα μεταβεί στο μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και θα διεξαχθούν οι βασικές συνομιλίες με την ελληνική πλευρά.

Θα ακολουθήσουν δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς τα ΜΜΕ.

Νωρίς το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος θα παραθέσει γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Πρόεδρου της Τουρκίας.

Την Παρασκευή αργά το πρωί ο Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στην Κομοτηνή μέσω Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει στα χέρια της η μουσουλμανική κοινότητα στην Κομοτηνή ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα μεταβεί αμέσως στο τέμενος Κιρ Μαχαλά όπου και θα προσευχηθεί αφού η Παρασκευή είναι η μέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους . Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή όπου και θα δεχθεί του προύχοντες της μουσουλμανικής κοινότητας.

Η όλη διαδικασία θα κρατήσει τρεις ώρες και αμέσως μετά προβλέπεται η αναχώρηση του Πρόεδρου της Τουρκίας για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί για τη χώρα του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης