Στη Βουλή διαβιβάστηκε, με παραγεγραμμένα όμως τα ενδεχόμενα αδικήματα, μία από τις δικογραφίες που αφορούν τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ, την περίοδο 2004-2007.

Τον δρόμο για τη Βουλή πήρε η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την αμερικανικών συμφερόντων ΜΚΟ German Marshall Fund προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών (2004-2007) Ευριπίδη Στυλιανίδη οι οποίες ωστόσο, ακόμη κι υπάρχουν, έχουν παραγραφεί, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση συνδέεται με τη χρηματοδότηση της εν λόγω ΜΚΟ που έχει έδρα την Ουάσιγκτον και πολυεθνική παρουσία με το ποσό των 550.000 ευρώ, ως συνεισφορά της χώρας μας στην πρωτοβουλία «Balkan Trust of Democracy».

Ο φάκελος της υπόθεσης όμως παραμένει ανοικτός στην τακτική Δικαιοσύνη, καθώς έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά 11 στελεχών και υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών για απιστία στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1698/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την κατηγορία οι εμπλεκόμενοι ελάττωσαν τη δημόσια περιουσία που τους είχαν εμπιστευτεί προκειμένου να ωφεληθεί η ΜΚΟ καθώς φέρονται να άναψαν το πράσινο φως για την επίμαχη χρηματοδότηση από τις ειδικές πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ οι οποίες προορίζονταν για συγκεκριμένες νόμιμες δαπάνες και όχι προς ενίσχυση μη κρατικών οργανώσεων.

Επιπλέον, στους κατηγορούμενους καταλογίζονται παρατυπίες που αφορούν τη διαδικασία της χρηματοδότησης αλλά και την παρακολούθηση της εκτέλεσης του έργου.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης