Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η χώρα με την 48ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει για σήμερα και αύριο η ΑΔΕΔΥ. Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα πραγματοποιούν κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας.

Θεσσαλονίκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιλιάδες Θεσσαλονικείς πήραν μέρος στα δύο συλλαλητήρια που έγιναν με πρωτοβουλία της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ), στο άγαλμα του Βενιζέλου, και του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, δημόσιοι υπάλληλοι, καθηγητές, δάσκαλοι, νοσοκομειακοί γιατροί, εργαζόμενοι στους δήμους, φοιτητές και μαθητές συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου και μετά έκαναν επί αρκετή ώρα πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κατά τη διάρκεια της οποίας κυριάρχησαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των μνημονίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένταση επικράτησε σε δύο σημεία, στη συμβολή των οδών Σαλαμίνος και Κουντουριώτου και στην Τσιμισκή, αντίστοιχα, όπου η αστυνομία είχε τοποθετήσει κάθετα στον δρόμο κλούβες και δεν επέτρεψε στους διαδηλωτές να πλησιάσουν στην περιοχή όπου βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν, κατηγόρησαν τους αστυνομικούς ότι «προστατεύουν δολοφόνους», με αφορμή τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι, και φώναξαν συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής και της αστυνομίας. Κάποιοι έγραψαν με σπρέι σύνθημα κατά της Χρυσής Αυγής σε κλούβα της ΕΛ.ΑΣ..

Η ένταση δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις και οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία κατευθυνόμενοι προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου κατέληξε και η πορεία του ΠΑΜΕ, η οποία ξεκίνησε από την πλατεία Αγίας Σοφίας.

Ξάνθη

Κρατώντας πανό, χτυπώντας τύμπανα και τενεκέδες και φωνάζοντας συνθήματα ξεχύθηκαν στους δρόμους της Ξάνθης οι απεργοί το μεσημέρι της Τετάρτης, νεκρώνοντας κατά διαστήματα την πόλη.

Εκπαιδευτικοί με πορτοκαλί μπλουζάκια και τύμπανα, δημοτικοί υπάλληλοι με πανό – κηδειόχαρτα των Σαμαρά και Βενιζέλου, φοιτητές, μέλη αριστερών οργανώσεων και του εξωκοινοβουλευτικού χώρου συγκεντρώθηκαν το πρωί στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία λίγο μετά τις 11.30 κινούμενοι από την οδό Μιχαήλ Καραολή και κατευθυνόμενοι έξω από χώρους σχολικών μονάδων. Επί της οδού Λεωφόρου Στρατού σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια, με μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων να εκτοξεύουν πέτρες και μπουκάλια απέναντι στους αστυνομικούς που επιτηρούσαν την πορεία.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, όπου και πάλι στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Τσιμισκή, κάτω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, υπήρξε ένας μικρός λεκτικός διαπληκτισμός με τις μονάδες των ΜΑΤ και την ομάδα ΟΠΚΕ που βρίσκονταν προληπτικά στον χώρο υπό τον φόβο εκδήλωσης επεισοδίων.

«Είμαστε σήμερα εδώ, διαδηλώνουμε ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, βρισκόμαστε σήμερα σύσσωμοι δάσκαλοι, νομαρχιακοί και δημοτικοί υπάλληλοι και όλος ο δημόσιος τομέας, ώστε να προσπαθήσουμε για μια ακόμη φορά να δώσουμε ένα μήνυμα ενάντια στις αλλαγές που συντελούνται καθημερινά στην Ελλάδα» σημείωσε ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου, τονίζοντας πως «η σημερινή πορεία είναι μια πορεία μεγαλύτερη από τις προηγούμενες και έχει ως απώτερο σκοπό τις περαιτέρω κινητοποιήσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Ιωάννινα

Μαζική ήταν η συμμετοχή στις σημερινές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας για το μέτρο της διαθεσιμότητας και στα Ιωάννινα.

Πάνω από 1.500 εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές κατευθύνθηκαν προς την κεντρική πλατεία. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει το κέντρο της πόλης.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε λίγο νωρίτερα το ΠΑΜΕ, ενώ έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου συγκεντρώθηκαν οι κτηνοτρόφοι της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», οι οποίοι -όπως υποστηρίζουν- παραμένουν απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες.

Οι διαδηλωτές κάλεσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στις 19.00 σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, για τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα, ο οποίος δέχθηκε δύο μαχαιριές στο στήθος από τον 45χρονο Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής.

Λαμία

Βούλιαξε η πλατεία Διάκου στην Λαμία από πλήθος διαδηλωτών στο πλαίσιο της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ. Δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές, εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Το συλλαλητήριο στην πλατεία Διάκου ξεκίνησε με ένα χειροκρότημα για τους μαθητές του 1ου και του 4ου Λυκείου που έδωσαν δυναμικό παρών κρατώντας πανό με καυστικά συνθήματα εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης συνεχίζουν για τρίτη ημέρα τις κινητοποιήσεις τους και την Παρασκευή θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας διέψευσε τα δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ότι οι καθηγητές ζητούν από τους μαθητές να κάνουν κατάληψη για να τους σώσουν από την απεργία.

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν σήμερα και οι δάσκαλοι με τον πρόεδρο των δασκάλων Φθιώτιδας Γιώργο Τσάπαλη να δηλώνει ικανοποιημένος με τα ποσοστά συμμετοχής. Στην κινητοποίηση μετείχε και η ΓΣΕΕ με 4ωρη στάση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Με μικρή συμμετοχή το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην πλατεία Πάρκου.

Πάτρα – Ιταλός υπήκοος έβγαλε όπλο στην πορεία

Ένας 38χρονος υπήκοος Ιταλίας συνελήφθη νωρίτερα το μεσημέρι στο κέντρο της Πάτρας, επειδή, σύμφωνα με μαρτυρίες διαδηλωτών, τους σημάδεψε με πιστόλι στη διασταύρωση των οδών Γούναρη και Αλ. Υψηλάντου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο 38χρονος κινούνταν με το αυτοκίνητό του επί της οδού Αλ. Υψηλάντου και, όταν έφθασε στο ύψος της Γούναρη, σταμάτησε, προκειμένου να περάσει η πορεία που πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο των σημερινών κινητοποιήσεων.

Ο άνδρας έβγαλε ένα πιστόλι και σημάδευε τους διαδηλωτές, κάποιοι εκ των οποίων προσπάθησαν να τον καταδιώξουν, αλλά ο οδηγός κινήθηκε γρήγορα προς την οδό Γούναρη.

Ταυτόχρονα, ειδοποιήθηκε η αστυνομία. Άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ τον εντόπισαν λίγα μέτρα πιο μακριά, όπου τον συνέλαβαν. Ο 38χρονος έχει οδηγηθεί στην Ασφάλεια Πατρών και ανακρίνεται.

Πέταξαν μολότοφ στα γραφεία της Χ.Α.

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Πάτρας, όταν άγνωστοι έκαναν γυαλιά- καρφιά ένα ενεχυροδανειστήριο, αλλά και ένα σταθμευμένο τζιπ στην οδό Κορίνθου.

Επίσης, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, άγνωστοι πέταξαν μολότοφ στο μπαλκόνι των γραφείων της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της πόλης και ακολούθησε πετροπόλεμος.

Πύργος

Στον Πύργο πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες, από τα πρωτοβάθμια σωματεία και το ΠΑΜΕ.

Και στις δύο συγκεντρώσεις έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και ακούστηκαν πολλές φορές αντιφασιστικά συνθήματα.

Οι πορείες έγιναν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Καλαμάτα

Μέλη του ΚΚΕ, ενώ πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη για σήμερα πορεία διαμαρτυρίας, σταμάτησαν για λίγο στην οδό Αριστομένους, στο ύψος των γραφείων της Χρυσής Αυγής, στο κέντρο της Καλαμάτας και φώναξαν αντιφασιστικά συνθήματα για τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη.

Ηράκλειο

Στις 10.30 το πρωί εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, με δυναμική συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και στη συνέχεια έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και της τρόικας, καθώς και κατά του φασισμού, μετά και τη δολοφονία 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στις 11.00 στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, στα Λιοντάρια, και στη συνέχεια τα μέλη του έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης. Να σημειωθεί ότι αύριο, στις 19.00, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας.

Χανιά

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, επί της οδού Τζανακάκη, στα Χανιά.

Ομάδα αντιεξουσιαστών συγκεντρώθηκε κάτω από τα γραφεία του κόμματος και άρχισε να φωνάζει συνθήματα κατά του φασισμού με αφορμή τη δολοφονία του 34χρονου από μέλος της Χρυσής Αυγής στην Αμφιάλη.

Αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών, προκειμένου να απομακρύνουν τους νεαρούς.

Λέσβος

Δύο μεγάλες ισοδύναμες απεργιακές συγκεντρώσεις, με περίπου 1.500 άτομα, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης στη Μυτιλήνη.

Καθηγητές, δάσκαλοι, διοικητικοί υπάλληλοι Πανεπιστημίων, πανεπιστημιακοί, φοιτητές, μαθητές εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε άλλους τομείς του δημοσίου στη Λέσβο έδωσαν το παρόν σε μεγαλειώδη συλλαλητήρια.

Για περίπου μιάμιση ώρα οι διαδηλωτές κινούνταν είτε στην προκυμαία, είτε στην κεντρική αγορά της πόλης. Περί τις 13:00, όλοι οι διαδηλωτές έφτασαν στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπου σήκωσαν πανό στο μπαλκόνι του κτηρίου και φώναζαν συνθήματα κατά της διαθεσιμότητας.

Μαζική η συμμετοχή των εκπαιδευτικών της Λέσβου

Μαζική ήταν χτες και σημερα η συμμετοχή των εκπαιδευτικών της Λέσβου στην πρώτη ημέρα της απεργίας τους. Τα περισσότερα σχολεία του νησιού έκλεισαν τελείως, ενώ στην πορεία που ξεκίνησε γύρω στις 12:30 από τα Κεντρικά Λύκεια, συμμετείχαν εκατοντάδες καθηγητές, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, διοικητικοί υπάλληλοι και μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και δημόσιοι υπάλληλοι, που πραγματοποιούσαν τρίωρη στάση εργασίας.

Ήδη από νωρίς το πρωί, μέλη της ΕΛΜΕ Λέσβου βρίσκονταν έξω από κάποια σχολεία της Μυτιλήνης και της περιφέρειας του νησιού, όπως της Καλλονής, του Ιππείου, το Πλωμαρίου κ.λπ., τόσο για να μιλήσουν με τους συναδέλφους τους, όσο και με τους ίδιους τους μαθητές, εξηγώντας τους λόγους της απεργίας. Συγκεκριμένα, καθηγητές βρέθηκαν έξω από τα Σχολεία του συγκροτήματος των Υφαντηρίων, αλλά και στο 4ο Γυμνάσιο, αφού στα περισσότερα από τα υπόλοιπα σχολεία δε βρήκαν συναδέλφους τους που να επιθυμούσαν να εργαστούν.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους, με σκοπό να ενημερώσουν για τα αιτήματα της απεργίας. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΛΜΕ, Μαρία Περδικούρη, το κλίμα που επικρατούσε ήταν θετικό, ενώ υπήρχε κατανόηση των προβλημάτων της Εκπαίδευσης και μία διάθεση για παραπέρα συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα, σε συντονισμό και με τους άλλους κλάδους.

Ήταν η πιο μαζική συμμετοχή σε εκπαιδευτική κινητοποίηση των τελευταίων δεκαετιών, κάτι που, σύμφωνα με την κ. Περδικούρη, δείχνει την αποφασιστικότητα του κλάδου. «Είναι μια ισχυρή απάντηση των Εκπαιδευτικών», αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι τελικά οι Δάσκαλοι και οι Νηπιαγωγοί της Λέσβου πραγματοποιούν διήμερη απεργία, αφού η απόφαση για πενθήμερη δεν υποστηρίχθηκε από όλους τούς κατά τόπους συλλόγους της χώρας.

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Από πλευράς του, ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε απόφαση που πήρε την περασμένη Πέμπτη για πενθήμερη απεργία μέχρι και την Παρασκευή, διακήρυττε την πλήρη και αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα των Διοικητικών Υπαλλήλων του ιδρύματος, δηλώνοντας παράλληλα πλήρη στήριξη όλων των πανεκπαιδευτικών και απεργιακών συλλαλητηρίων, τόσο τοπικά, όσο και στην Αθήνα.

Την Παρασκευή, ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ θα πραγματοποιήσει νέα γενική συνέλευση, για να αποφασίσει τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ / thesstoday.gr / thrakitoday.com / epiruspost.gr / lamiastar.gr / patrastimes.gr / thebest.gr / ilialive.gr / tharrosnews.gr / zarpa.gr/ lesvospost.gr

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης