Μεγάλη εγκληματική οργάνωση, με «πλούσιο βιογραφικό», έπεσε χθες στα χέρια των ανδρών της ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άντρες της αστυνομίας, μετά από συντονισμένη επιχείρηση, συνέλαβαν 15 άτομα αλβανικής καταγωγής, τα οποία φέρονται να είναι μέλη του πολυπληθούς κυκλώματος, το οποίο, με τη χρήση όπλων τύπου Καλάσνικοφ, εμπλέκεται σε ληστείες και εκβιασμούς.

Τόσο οι «δραστηριότητες», όσο και ο τρόπος λειτουργίας της εγκληματικής ομάδας, θυμίζουν πολύ τις πρακτικές που ακολουθούσαν οι, αποκαλούμενοι, «ληστές με τα καλάσνικοφ», οι οποίοι συνελήφθησαν στις 11 Οκτωβρίου 2011.Τα κοινά τους σημεία πολλά. Βαρύς οπλισμός, παρόμοια μέθοδος δράσης και διακριτοί ρόλοι των μελών, είναι τα τρία κύρια στοιχεία που συνθέτουν την εγκληματική οργάνωση και την «ταυτίζουν» με τα μέλη των διαβόητων «ληστών με τα καλάσνικοφ», τα οποία πλέον διαβιούν στη φυλακή.

Η ιεραρχία και το modus operandi

Υπό καθεστώς μεγάλης πειθαρχίας και απόλυτου συντονισμού, σύμφωνα με αστυνομικές «πηγές», εκτελούσαν πιστά τα «καθήκοντά» τους, ανάλογα με το «χτύπημα» το οποίο πραγματοποιούσαν.
Σημαντικότερη θέση από όλους κατείχε ο αρχηγός, ο οποίος συντόνιζε τις «εγκληματικές δραστηριότητες» και έδινε οδηγίες στα υπόλοιπα μέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δεύτερο ιεραρχικό «σκαλί» βρισκόταν ο υπαρχηγός, ενώ ρόλο «παρατηρητή» και «τσιλιαδόρου» αναλάμβαναν τα υπόλοιπα μέλη, ανάλογα με την περίσταση. Η οργάνωση συγκροτήθηκε τον Νοέμβριο του 2011 και σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, ευθύνεται για τουλάχιστον τέσσερις ληστείες και για έναν εκβιασμό.

Ο εγκέφαλος

Αρχηγός της οργάνωσης, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, να είναι ο 29χρονος Τ.Τ., ο οποίος παρουσιάζεται ως το «κεφάλι» του κυκλώματος. Ως ο άνθρωπος δηλαδή που αποφάσιζε για τους στόχους της εγκληματικής ομάδας, καθώς και για τους ρόλους που θα αναλάμβανε το κάθε μέλος αυτής.

Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τον υπαρχηγό, έστηναν το «επιχειρησιακό σχέδιο» και προχωρούσαν στην πραγματοποίησή του.Πρέπει να σημειωθεί ότι, η αστυνομική έρευνα έδειξε ότι ο 29χρονος συμμετείχε και στη δολοφονία ηλικιωμένου ζευγαριού στη Βέροια, η οποία έλαβε χώρα στις 6 Ιουνίου του 2011.

Τα «χτυπήματα»

Η πρώτη ληστεία πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 2011, όταν εισερχόμενα σε μονοκατοικία στην περιοχή της Νεοχωρούδας, τα μέλη της οργάνωσης, ακινητοποίησαν με τη χρήση βίας την κόρη του 47χρονου ιδιοκτήτη του σπιτιού, ο οποίος εκείνη την ώρα έλειπε. Αυτό ωστόσο δεν τους έκανε να τα παρατήσουν, καθώς, έχοντας επιστρατεύσει «τσιλιαδόρους», περίμεναν να επιστρέψει έχοντας ως «διαπραγματευτικό μέσο» την κόρη του. Όταν επέστρεψε ο 47χρονος, τον ακινητοποίησαν και με την απειλή δύο πιστολιών αφαίρεσαν 12.000 ευρώ και διάφορα κοσμήματα.

Επόμενη «στάση» τους, δύο ληστείες οι οποίες αφορούσαν κέντρα διασκέδασης. Η πρώτη έγινε στις 19 Ιανουαρίου 2012. Η οργάνωση εισέβαλε σε μπαρ στην περιοχή της Σταυρούπολης και, με τρία καλάσνικοφ ανά χείρας, απέσπασε 1.680 ευρώ, καθώς και προσωπικά αντικείμενα από τέσσερις υπαλλήλους του καταστήματος.

Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου και αφορούσε μπαρ που βρισκόταν στην περιοχή της Άνω Ηλιούπολης. Τα μέλη του κυκλώματος, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους, εισέβαλαν στο κατάστημα και χρησιμοποιώντας, για ακόμη μια φορά, δύο καλάσνικοφ και ένα πιστόλι αφαίρεσαν από τους παρευρισκομένους χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα και προσωπικά αντικείμενα.

Την καλύτερη «μπάζα» όμως την έκαναν 11 μέρες μετά. Στις 19 Φεβρουαρίου, τα μέλη της οργάνωσης, χρησιμοποιώντας το υποκριτικό τους ταλέντο, ντύθηκαν αστυνομικοί και κινούμενοι με αυτοκίνητο στην Εγνατία Οδό, προσέγγισαν και ακινητοποίησαν ένα φορτηγό το οποίο οδηγούσε ένας 51χρονος.

Όταν ο άτυχος άνδρας κατέβηκε από το φορτηγό προκειμένου να συνομιλήσει με τους «αστυνομικούς», οι κατηγορούμενοι τον χτύπησαν και απειλώντας τον με καλάσνικοφ, του αφαίρεσαν 24.800 ευρώ.

Επιμέλεια:Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης