Παρεμβάσεις πολλών ταχυτήτων που επηρεάζουν περίπου 400.000 εργαζομένους οι οποίοι θα βγουν στη σύνταξη την επόμενη πενταετία προβλέπει εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η συμπλήρωση του 67ου έτους ή του 62ου (με 40 έτη ένσημα) για πλήρη σύνταξη. Για τη μειωμένη, το όριο τοποθετείται στα 62 έτη (με συμπληρωμένη 15ετία)Νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, αύξηση των ορίων ηλικίας, κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και «πάγωμα» των κατώτατων συντάξεων έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 είναι οι τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους δομείται το νέο Ασφαλιστικό, βάσει των όσων προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η συμπλήρωση του 67ου έτους ή του 62ου (με 40 έτη ένσημα) για πλήρη σύνταξη. Για τη μειωμένη, το όριο τοποθετείται στα 62 έτη (με συμπληρωμένη 15ετία).

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του «Έθνους», η προσαρμογή των ορίων ηλικίας γίνεται σε συνάρτηση με τη διάταξη του νόμου 3863/2010 και προβλέπει αυτόματη αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας με βάση το προσδόκιμο ζωής από το 2021. Η επίμαχη διάταξη ορίζει πως τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μπορούν να αναπροσαρμόζονται ανά 3ετία σε συνάρτηση με το εκάστοτε προσδόκιμο ζωής. Κάτι τέτοιο μεταφράζεται -σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης- σε αύξηση των ορίων μέχρι και δύο μήνες τον χρόνο από το 2021 και μετά. Η διάταξη αυτή αφορά κυρίως όσους είναι σήμερα κάτω των 55 ετών, καθώς για αυτούς το όριο ηλικίας για την καταβολή σύνταξης βρίσκεται ουσιαστικά στον… αέρα!

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά την εγκύκλιο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μητέρες με ανήλικα

Μεγάλοι χαμένοι θεωρούνται γονείς που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση σειράς ευνοϊκών διατάξεων για να βγουν από τον εργασιακό βίο σε ηλικίες που ξεκινούσαν από τα 50 έτη και άνω.

Άγνωστο πότε θα λάβουν σύνταξη όσοι είναι σήμερα κάτω των 55 ετών λόγω επίμαχης διάταξης που προβλέπει αυτόματη αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας βάσει του προσδόκιμου ζωήςΧαρακτηριστική περίπτωση θεωρείται η μητέρα με ανήλικο παιδί. Με συμπληρωμένες 7.450 ημέρες ασφάλισης μέχρι τον Ιούλιο και έχοντας μπει στο 50ό έτος ηλικίας, θα μπορούσε άμεσα να λάβει μειωμένη σύνταξη, η οποία με το παλαιό καθεστώς ανερχόταν σε 641 ευρώ. Με τις νέες αλλαγές, το ποσό διαμορφώνεται στα 396 ευρώ (μειωμένη). Αν πάλι συνεχίσει να εργάζεται μέχρι τα 67, θα λάβει 630 ευρώ. Ανάλογα με την περίπτωση οι μητέρες ανηλίκων μπορούν να δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από 6 μήνες έως και 12 χρόνια. Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων επηρεάζει και ασφαλισμένους που περίμεναν να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 55 και πλέον επωμίζονται από 6 μήνες έως 7 χρόνια επιπλέον εργασία.

Ποιοι εξαιρούνται

Στην εγκύκλιο, πάντως, ξεκαθαρίζεται πως «από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας εξαιρούνται θεμελιωμένα δικαιώματα (συμπληρωμένος χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας), όπως επίσης και οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία».

Πηγή: Έθνος

Αυτό, όμως, δεν ισχύει για άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων που προστατεύονταν από τις προηγούμενες διατάξεις (π.χ. σύζυγοι ή αδέλφια αναπήρων, νεφροπαθείς).

Κατώτατη σύνταξη και μικτός τρόπος υπολογισμού

Όσον αφορά στα ποσά των κατώτατων συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που καταβάλλονται από οργανισμούς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, διατηρούνται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2021 στο ύψος που ίσχυε την 31η Ιουλίου 2015.

Παράλληλα, σε εφαρμογή μπαίνει η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2010 και προβλέπει μικτό τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Ειδικότερα, για τον χρόνο ασφάλισης από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά προκύπτει νέο κατώτατο όριο στα 392 ευρώ, από 486 ευρώ που ίσχυε για τον υπολογισμό του χρόνου πριν από το 2011.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης