Με χαμηλή συμμετοχή ξεκίνησε λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι η πορεία των πολιτών από το Πολυτεχνείο, για την 39η επέτειο της εξέγερσης, ωστόσο στη συνέχεια τα μπλοκ οργανώθηκαν και συγκεντρώθηκαν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας.

Οι κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο της 39ης Επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου διήρκησαν συνολικά περί τις επτά ώρες, έως δηλαδή και τις 21.00. Σύμφωνα με την αστυνομία, έγιναν 48 προληπτικές προσαγωγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, από τις 12.00 έκλεισαν οι σταθμοί του Μετρό σε Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμό, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηπους, Ακρόπολη και Μοναστηράκι, ενώ οι σταθμοί σε Πανόρμου, Κατεχάκη και Εθνική Άμυνα παρέμειναν κλειστοί από τις 14.00 το μεσημέρι μέχρι και τις 21.00 οπότε και η αστυνομία άναψε το «πράσινο φως» και δόθηκαν ξανά προς χρήση στο κοινό. Από τις 21.00 κι έπειτα κλειστός παρέμενε μόνο ο σταθμός του Μετρό «Σύνταγμα».

Ο όγκος των διαδηλωτών πέρασε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, ενώ προηγουμένως αστυνομικές δυνάμεις τους εμπόδισαν να συνεχίσουν την πορεία τους.

Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα του ΚΚΕ αλλά και άλλων πολιτικών δυνάμεων συμπεριλαμβανόταν πορεία έως την πρεσβεία του Ισραήλ, ωστόσο κάτι τέτοιο μέχρι πρότινος δεν φαινόταν εφικτό, καθώς η αστυνομία εμπόδιζε τη διέλευση από το σημείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το περιστατικό, η επίσημη θέση της αστυνομίας είναι ότι λόγω του γεγονότος ότι μόνο το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ είχαν υποβάλει χθες σχετική αίτηση πορείας μέχρι την πρεσβεία του Ισραήλ, οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν έτοιμες επιχειρησιακά για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη ένταση μόνο για τον όγκο των εν λόγω διαδηλωτών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, απέστειλε μήνυμα διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, για να ανοίξει ο δρόμος προς την πρεσβεία του Ισραήλ, όπως και έγινε.

Tο μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πέρασε από το ύψος του κτηρίου της ισραηλινής πρεσβείας και εν συνεχεία έκανε αναστροφή επί της Λ. Κηφισίας και βρέθηκε στον παράδρομο. Αργότερα, στο ύψος της Πανόρμου τα μέλη του ΚΚΕ παρέδωσαν της σημαίες τους και από τις 20.50 ξεκίνησαν να αποχωρούν.

Οι νεαροί που κρατούσαν την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου πορεύθηκαν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ και, όταν έφθασαν στο σημείο, έψαλαν τον εθνικό ύμνο πάνω από τη σημαία και στη συνέχεια αποχώρησαν μέσω της οδού Σούτσου. Ο δρόμος μπροστά από την πρεσβεία παραμένει αποκλεισμένος από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ.

Η "Σπίθα" στο ΣύνταγμαΣτην πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκαν περί τα 500 μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ενώ στις 14.45 ξεκίνησε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Η αστυνομία κάνει λόγο για 8.000-10.000 διαδηλωτές, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο όγκος τους ξεπέρασε τις 15.000.

Συνθήματα όπως «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι τροϊκανοί» ακούγονταν από διάφορα μπλοκ. Στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΟΛΜΕ, o Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων, το ΚΚΕ, μπλοκ άλλων πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων κ.λπ..


(«Όχι στο 4ο Ράιχ» αναγράφει το πανό των διαδηλωτών)

Κλειστοί οι κεντρικοί δρόμοι

Αμέσως μετά την αποχώρηση της σημαίας από τον χώρο του Πολυτεχνείου, αποκλείστηκε σταδιακά, ακόμη και για τους πεζούς, η οδός Πατησίων, από το ύψος της Χαλκοκονδύλη μέχρι την Ιουλιανού.

Όπως εξήγησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, το μέτρο ελήφθη για την προστασία του ιστορικού κτηρίου του Πολυτεχνείου.


(Η πορεία έφθασε στο Σύνταγμα)

Το μπλοκ των φοιτητών του Πολυτεχνείου προχώρησε με γρήγορο βήμα προς την αμερικανική πρεσβεία. Προηγουμένως βρέθηκε μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».


(Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου με πανό μπροστά από τη «Μεγάλη Βρετανία»)


(Kλειστή η Λ. Αμαλίας)


(Κλούβες των ΜΑΤ απέκλεισαν τη Λ. Αμαλίας)


(«Αστακός» το κέντρο της Αθήνας)


(Ο γνωστός «Μητσάρας» βγήκε στο Σύνταγμα κρατώντας πανό)

Ρεπόρτερ της zougla.gr βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και σας αναμεταδίδουν ζωντανά τις εξελίξεις μέσω της Τηλεόρασης της Ζούγκλας.

Στο μεταξύ, ισχυρή είναι η παρουσία της αστυνομίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.


(Iσχυρά μέτρα στο κέντρο)


(Ξεκίνησε η πορεία)


(Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό)

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Πέτρος Σιδερέας, Χρήστος Μαζάνης

Διαβάστε επίσης:
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 – 2012, Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

Πορεύονται με την αιματοβαμμένη σημαία, Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

Κατάθεση στεφάνων από τη «Σπίθα», Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Εορτασμός για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου, Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης