Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης-Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλες ποσότητες υγρών καυσίμων διακινούσε τετραμελής εγκληματική ομάδα από εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στον Άραξο Αχαΐας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων συνέλαβε τέσσερα μέλη του κυκλώματος και συγκεκριμένα 40χρονο υπαξιωματικό (επισμηνίας) της Πολεμικής Αεροπορίας, 46χρονο απόστρατο αξιωματικό (επισμηναγός) της Πολεμικής Αεροπορίας, 28χρονο αστυφύλακα και έναν 36χρονο ιδιώτη, που δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στη μεταφορά καυσίμων και χημικών προϊόντων με βυτιοφόρα οχήματα. Πηγές αναφέρουν ότι ο απόστρατος αξιωματικός είναι πατριός του 28χρονου αστυνομικού, ο οποίος είχε απασχολήσει και στο παρελθόν την ΕΛ.ΑΣ. για υπόθεση κλοπής στη Λάρισα.

Εκτιμάται ότι οι δράστες, στο πλαίσιο της εγκληματικής τους δράσης, αφαίρεσαν και διακίνησαν από τον Νοέμβριο του 2013 τουλάχιστον 36.000-50.000 λίτρα αεροπορικό καύσιμο, υψηλής ποιότητας (με υψηλά οκτάνια).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ οι κατηγορούμενοι έμπαιναν με βυτιοφόρα (έφεραν την επωνυμία Κοτζιόπουλος) στον χώρο του αεροδρομίου κατά τις βραδινές ώρες και μάλιστα για να μη γίνονται αντιληπτοί έσβηναν τα φώτα των οχημάτων.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και παράνομης διακίνησης υγρών καυσίμων (λαθρεμπορία) κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου και της νομοθεσίας για τα όπλα.

Το modus operandi της σπείρας

Από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων προέκυψε ότι οι δράστες είχαν συγκροτήσει το τελευταίο τουλάχιστον οκτάμηνο οργανωμένη εγκληματική ομάδα με διαρκή και δομημένη δράση, εσωτερική διάρθρωση με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi).

Σκοπός τους ήταν η κλοπή μεγάλων ποσοτήτων αεροπορικού καυσίμου (Jet Propelant 8) από τις εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης του Άραξου Αχαΐας και στη συνέχεια η περαιτέρω νόθευση και λαθρεμπορική διακίνησή τους στην αγορά, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος και επιφέροντας αντίστοιχη ζημιά σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Τονίζεται ότι οι ποσότητες καυσίμων που αφαιρέθηκαν προορίζονταν για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία δράσης των μελών του κυκλώματος, προέκυψε ότι ο 40χρονος υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, λόγω της πρόσβασης που είχε στον χώρο των στρατιωτικών δεξαμενών ως χειριστής εφοδιασμού της αεροπορικής μονάδας, παρείχε στα υπόλοιπα μέλη την απαραίτητη υποστήριξη, συνδρομή και πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της μονάδας.

Συγκεκριμένα, τους ενημέρωνε κατάλληλα για τα μέτρα φύλαξης (σκοπιές, περιπολίες), ενώ τους είχε παραδώσει αντίγραφο του κλειδιού (αντικλείδι) για την απασφάλιση του φρεατίου που συνδέει τις δεξαμενές καυσίμων με τον αγωγό ανεφοδιασμού. Παράλληλα, κατά τη μεταφορά των καυσίμων από τις εγκαταστάσεις, συνέδραμε ως προπομπός για την αποφυγή ελέγχου τους από τις αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές.

Αναφορικά με τους τρεις άνδρες (46χρονος, 36χρονος και 28χρονος) προέκυψε ότι χρησιμοποιώντας δύο ειδικά μετασκευασμένα βυτιοφόρα οχήματα ιδιοκτησίας του 36χρονου ιδιώτη μετέβαιναν στις εγκαταστάσεις καυσίμων της αεροπορικής μονάδας και με τη μέθοδο της μετάγγισης αφαιρούσαν από τις δεξαμενές ασφαλείας αλλά και από τον αγωγό που συνδέεται με τις κεντρικές δεξαμενές μεγάλες ποσότητες αεροπορικών καυσίμων.


Πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω

Προχθές το βράδυ, κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, τα μέλη του κυκλώματος κατελήφθησαν επ’ αυτοφώρω να μεταφέρουν με τα προαναφερόμενα οχήματα 1.610 λίτρα κηροζίνη, τα οποία είχαν προηγουμένως αφαιρέσει από τις δεξαμενές της αεροπορικής μονάδας.

Τα μετασκευασμένα φορτηγά-βυτιοφόρα αυτοκίνητα κατασχέθηκαν ως μέσα μεταφοράς λαθρεμπορικών προϊόντων, ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αυτά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Α. Στο όχημα όπου επέβαιναν ο 46χρονος με τον 28χρονο:

  • πλαστικό βυτίο χωρητικότητας 1.000 λίτρων πλήρους περιεχομένου με κηροζίνη
  • πλαστικό βυτίο χωρητικότητας 500 λίτρων πλήρους περιεχομένου με κηροζίνη
  • μεσαίου μεγέθους δοχείο πλήρους περιεχομένου με κηροζίνη
  • δελτίο ελευθέρας εισόδου στην αεροπορική μονάδα με τα στοιχεία του 46χρονου, το οποίο όφειλε να παραδώσει στην υπηρεσία του μετά την συνταξιοδότηση του
  • κλειδί που αντιστοιχεί και απασφαλίζει τη δεξαμενή ασφαλείας και για το οποίο προέκυψε από την διενεργηθείσα προανάκριση ότι είναι αντίγραφο του μοναδικού κλειδιού της αεροπορικής μονάδας
  • πλαστικός σωλήνας (τύπου σπιράλ) μήκους 4,40 μέτρων, κατάλληλος για τη μετάγγιση υγρών καυσίμων
  • ζεύγος πλαστικών εργατικών γαντιών
  • 3 φακοί κεφαλής
  • φακός χειρός
  • πλαστική προστατευτική μάσκα προσώπου
  • φορητός ασύρματος
  • ψηφιακή συσκευή καταγραφής ήχου
  • ιμάντας μήκους 2,20 μέτρων, με σιδερένια λαβή στην απόληξή του
  • διάφορα εργαλεία (κατσαβίδι, πένσα, γερμανικό κλειδί).

Β. Στο όχημα όπου επέβαινε ο 36χρονος:

  • σε βυτίο χωρητικότητας 2.500 λίτρων βρέθηκαν 110 λίτρα υγρού αεροπορικού καυσίμου JP-8
  • 5 πλαστικά δοχεία κενού περιεχομένου, που αναδίδουν έντονη οσμή εύφλεκτου υγρού
  • συσκευή μηχανικής άντλησης υγρών
  • κομμάτι υφάσματος μήκους 1 μέτρου, που αναδίδει έντονη οσμή εύφλεκτου υγρού
  • μεταλλική ράβδος μέτρησης καυσίμων μήκους 0,95 μέτρων
  • ορθογώνια μεταλλική δεξαμενή, από το εσωτερικό της οποίας αναδίδεται έντονη οσμή εύφλεκτου υγρού.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε κατοικίες, οχήματα και χώρους επαγγελματικής δραστηριότητας των δραστών σε Αττική και Αχαΐα, κατά τις οποίες βρέθηκαν:

Α. Στη λυόμενη αγροικία του 36χρονου και του 28χρονου αστυνομικού, σε περιοχή της Αχαΐας, καλυμμένη υπεδάφια δεξαμενή χωρητικότητας 10.000 λίτρων που περιείχε υπολείμματα υγρού καυσίμου (κηροζίνης) υπολογιζομένων σε 250 λίτρα.

Β. Στην οικία του 46χρονου και 28χρονου, σε περιοχή της Κάτω Αχαΐας:

  • 2 αναδιπλούμενα μαχαίρια, με λάμα μήκους 8 και 8,7 εκ.
  • 3 στιλέτα
  • μαχαίρι με λάμα μήκους 18 εκ.
  • 25 κάλυκες διαμετρήματος 9 mm
  • 16 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου
  • 5 κινητές δεξαμενές χωρητικότητας 1.000 λίτρων, εκ των οποίων οι 4 περιείχαν υπολείμματα καυσίμου (κηροζίνης) και η μία ποσότητα κηροζίνης 500-600 λίτρων
  • λέβητας χωρητικότητας 1.000 λίτρων, που περιείχε ποσότητα 250 λίτρων κηροζίνης.

Γ. Στην οικία του 36χρονου σε περιοχή της Αττικής, πλήθος παραστατικών μεταφοράς καυσίμων (φορτωτικές) που έφεραν τα στοιχεία του.

Δ. Στις εγκαταστάσεις σταθμεύσεως οχημάτων που χρησιμοποιούνται από τον 36χρονο ως χώρος στάθμευσης και φύλαξης των βυτιοφόρων οχημάτων ιδιοκτησίας του, σε περιοχή της Αττικής, κατασχέθηκαν 2 Δ.Χ. φορτηγά (τράκτορες-ελκυστήρες) ιδιοκτησίας του ιδίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης