Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Μυτιλήνη από τις αθρόες ροές μεταναστών και προσφύγων ανακοίνωσε την Κυριακή, κατά την επίσκεψή του στο νησί, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Κατάσταση που, όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι διαχειρίσιμη, αλλά λίγο απέχει από το να ξεφύγει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τον κ. Μουζάλα, στόχος είναι τις επόμενες μέρες «να αποφορτισθεί το νησί και να απαλυνθούν οι δυσκολίες σε αυτό για ντόπιους και πρόσφυγες».

Ο αναπληρωτής υπουργός επισκέφθηκε τους καταυλισμούς στον Καρά Τεπέ και στη Μόρια καθώς και το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα και είναι τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Δύο δρομολόγια πλοίων από Μυτιλήνη στον Πειραιά, πέρα των πλοίων της γραμμής. Ο λόγος για το «Τέρα Τζετ» και το «Πήγασος», ενώ σε έκτακτη ανάγκη θα μπορεί να συνδράμει με έκτακτα δρομολόγια και το «Blue Star Patmos». Στο λιμάνι της Μυτιλήνης θα βρίσκεται πλέον μόνιμα και το «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου θα μπαίνουν και θα μένουν οι πρόσφυγες που ταυτοποιούνται, οι οποίοι θα παραμένουν εκεί μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 2.500 επιβατών. Στη συνέχεια το πλοίο θα αναχωρεί για τον Πειραιά και μετά το δρομολόγιό του θα επιστρέφει στο νησί.

2. Αύξηση της δυνατότητας ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων. Ήδη στο νησί βρίσκονται 60 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται και ειδικός εξοπλισμός.

3. Ενεργοποίηση του Στρατού, ο οποίος θα φτιάχνει καθημερινά 1.500 φρατζόλες ψωμί, ενώ προσωπικό και μέσα του θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέου χώρου υποδοχής στο παλιό στρατόπεδο στη διασταύρωση της Κάπης με την Κλείου, στη βορειοανατολική Λέσβο.

4. Δημιουργία νέου κέντρου ταυτοποίησης στη βόρεια είσοδο της πόλης, στο παλιό στρατόπεδο Κουρτζή, το οποίο και θα ενοικιαστεί από ιδιώτη στον οποίο ανήκει από τον Δήμο Λέσβου.

Στη συνέντευξη Τύπου παρών ήταν και ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο οποίος επανέλαβε πως, αν δεν αποφορτισθεί η κατάσταση, ο δήμος δεν θα στήσει κάλπες για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου και δεν θα ανοίξει τα σχολεία την ερχόμενη Παρασκευή.

Τέλος, ο δήμαρχος σημείωσε πως θεωρεί ότι «το νησί τελεί υπό κατάληψη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης