Οι δυο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή στην περιοχή της Αμφίκλειας του Νομού Φθιώτιδας, ένας εκ των οποίων είχε μέγεθος 4,9 R, φαίνεται πως ανησυχεί το επιστημονικό προσωπικό του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, ο σεισμολόγος κ. Μάκης Χουλιάρας επισημαίνει πως το μέγεθος των δονήσεων που σημειώνονται τα τελευταία τρία 24ωρα, δεν συνάδουν με αυτό που οι σεισμολόγοι αναγνωρίζουν και ονομάζουν ως «ομαλή μετασεισμική ακολουθία».

Μετά τον σεισμό των 5,1 ρίχτερ της Τετάρτης, σημειώθηκαν τουλάχιστον τρεις σεισμικές δονήσεις οι οποίες κυμάνθηκαν από 4,2 έως και 4,9 R με την τελευταία ειδικά, να είναι σχεδόν ισοδύναμη του προχθεσινού σεισμού.

Σύμφωνα με την επιστημονική άποψη του κ. Μάκη Χουλιάρα, οι σεισμοί που εντάσσονται στη δέσμη των μετασεισμικών δονήσεων, είναι της ιδίας τάξεως με τον σεισμό των 5,1 R και όχι χαμηλότερης κάτι που θα αναμενόταν σε μια ομαλή μετασεισμική ακολουθία. Ως εκ τούτου, είναι πολύ νωρίς αλλά και πολύ παρακινδυνευμένο, να υποστηρίξει κάποιος πως ο κύριος σεισμός στην περιοχή της Αμφίκλειας ήταν αυτός της Τετάρτης που μας πέρασε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Ο σεισμολόγος Μάκης Χουλιάρας μίλησε στο zougla.gr και εξήγησε το πώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται και εκτιμά την εξέλιξη, με βάση πάντα τα μέχρι στιγμής σεισμολογικά δεδομένα της περιοχής της Αμφίκλειας.

Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, το zougla.gr είχε συνομιλήσει με τον καθηγητή Σεισμολογίας και Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνο Μακρόπουλο, ο οποίος εξήγησε πως πως τα δεδομένα και η σεισμική ακολουθία καταδεικνύουν πως ο κύριος σεισμός στην πέριοχή της αμφίκλειας ήταν εκείνος της Τετάρτης του μεγέθους των 5,1 R.

Διαβάστε επίσης: 

H γη τρέμει στη Φθιώτιδα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013, 19:38
Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2013, 17:20

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης