Για μια ακόμη φορά, η μικρότητα και ο ευτελισμός ενός ιεράρχη σκανδαλίζουν την κοινωνία και προκαλούν εύλογα ερωτήματα για την ηθική του υπόσταση. Πρόκειται για τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου, στον οποίο το κράτος έκανε δωρεά ένα mini bus στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων της πόλης του και αυτό κατέληξε να πουληθεί για να αγοραστεί η προσωπική του λιμουζίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο οργανισμός αξιοποίησης της ολυμπιακής περιουσίας παραχώρησε ένα mini bus στο ΚΕΠΕΠ Σιδηροκάστρου, ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα για τις ανάγκες των 60 παιδιών, που φιλοξενεί το ίδρυμα της ακριτικής πόλης.

Το 2005, ο οργανισμός ενημέρωσε με έγγραφό του το ΚΕΠΕΠ Σιδηροκάστρου για τις διαδικασίες που θα έπρεπε να ακολουθηθούν, ώστε να παραληφθεί το όχημα. Πρόεδρος του ιδρύματος, εκείνη την εποχή, ήταν ο μητροπολίτης Μακάριος, που ανέλαβε αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Εντελώς αθόρυβα και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΔΣ του ιδρύματος, ο μητροπολίτης διαπραγματεύτηκε την ανταλλαγή του συγκεκριμένου mini bus με άλλο 9/θέσιο, το οποίο και αυτό τελικά δεν κατέληξε στο ΚΕΠΕΠ.

Στις 22/8/2005, το mini bus παραλήφθηκε από τον εκπρόσωπο της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου και όχι του ιδρύματος, από την «ΟΕΟΑ – ΑΘΗΝΑ 2004» στον Άγιο Κοσμά.

 

 

 

Το mini bus έφτασε στο Σιδηρόκαστρο, αλλά όχι στο ΚΕΠΕΠ, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί. Εντελώς αθόρυβα, ο Μητροπολίτης Μακάριος το «έσφαξε» προκειμένου να αποκτήσει  ένα SKODA SUPERB, για τις προσωπικές του μετακινήσεις.

Ο αντιπρόσωπος αυτοκινήτων το κοστολόγησε 22.000 ευρώ. Από την ανταλλαγή με το SKODA SUPERB, προέκυψε μία διαφορά 3.000 ευρώ, την οποία στην συνέχεια ο μητροπολίτης πλήρωσε με δόσεις.

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr o αντιπρόσωπος αυτοκινήτων, Γιώργος Ρουστάνης, από τις Σέρρες, ο οποίος αγνοούσε την προέλευση του mini bus.

Η σημερινή διοίκηση του ΚΕΠΕΠ έχει ζητήσει εξηγήσεις τόσο από την Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης, όσο και από τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου.

Όπως καταγγέλλει στη zougla.gr το μέλος του Δ.Σ του ιδρύματος, Γιώργος Βαφείδης, ο Μητροπολίτης Μακάριος τον απείλησε με μηνύσεις, εφόσον συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα του mini bus.

Η zougla.gr ζήτησε απαντήσεις από τον μητροπολίτη, που αρνήθηκε κάθε δήλωση.

Την ίδια ώρα που 60 παιδιά του ΚΕΠΕΠ Σιδηροκάστρου, βαριάς μορφής ΑΜΕΑ, δεν μπορούν να κάνουν μια βόλτα εκτός ιδρύματος, αφού στερήθηκαν ένα ουσιαστικό μέσο για την μετακίνησή τους, ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος απολαμβάνει τις βόλτες του με το πολυτελέστατο SKODA SUPERB. Σεμνά και προπάντων… ταπεινά!

Η απάντηση του Μητροπολίτη

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, η «zougla.gr» έλαβε το παρακάτω Δελτίο Τύπου από το μητροπολίτη Σιδηροκάστρου, Μακάριο, ο οποίος όμως δε θέλησε να δώσει περισσότερες προφορικές διευκρινήσεις, για τα όσα ο ίδιος υποστηρίζει ως απάντηση στο ρεπορτάζ: 

«1ον) Το όλο δημοσίευμα κινείται μέσα στα πλαίσια μίας γενικότερης στάσης αναζήτησης σκανδάλων, απαξίωσης της Εκκλησίας και του έργου της, καθώς και συγκεκριμένων Μητροπόλεων στα μάτια της κοινωνίας και των ανθρώπων.

2ον) Κινείται από εμπάθεια ή και αντίθεση με την Εκκλησία και όσους την εκπροσωπούν.

3ον) Το θέμα είναι ότι υπάρχει και η πλευρά της αλήθειας, η οποία έχει ως κατωτέρω:

Τόσο στην Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου, όσο και στο ΚΕΠΕΠ Σιδηροκάστρου (Ίδρυμα με άτομα με ειδικές ανάγκες) εχορηγήθηκαν κατόπιν ξεχωριστών ενεργειών των, δύο διαφορετικά αυτοκίνητα τύπου Hyundai, 9 θέσεων το καθένα και για τις δικές τους ανάγκες. Εμείς εζητήσαμε Ι.Χ. αυτοκίνητο αλλά μας χορηγήθηκε το ως άνω λεωφορειάκι επ’ ονόματι της Ιεράς Μητροπόλεως. Ειδοποιηθήκαμε να ευρισκόμεθα στην Αθήνα σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο για την παραλαβή του, γεγονός που και επράξαμε υπενθυμίζοντας μάλιστα και στους υπευθύνους υπαλλήλους και την υλοποίηση της αποφάσεώς τους για τη χορήγηση του εγκριθέντος δευτέρου αυτοκινήτου και στο ΚΕΠΕΠ Σιδηροκάστρου. Η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι πρέπει να περιμένουν ειδοποίηση για την ημερομηνία παραλαβής του. Εμείς τότε είμεθα Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ως άνω Ιδρύματος και μάλιστα υπό αντικατάσταση λόγω αλλαγής του Νόμου Διοικήσεως των Ιδρυμάτων αυτών και διορισμού Διοικητού.

Η Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου με όλες τις νόμιμες διαδικασίες παρέλαβε το εγκριθέν γι’ αυτήν αυτοκίνητο , γεγονός που δεν έγινε, άγνωστο σε μας για ποιους λόγους, από το ΚΕΠΕΠ Σιδηροκάστρου παρά την παράκλησή μας στην τότε Διευθύντρια να ευρίσκεται σε επαφή για την παραλαβή του ιδικού των αυτοκίνητο.

4ον) Επειδή για την Ιερά Μητρόπολη το αυτοκίνητο αυτό ήτο μεγάλο και ασύμφορο και επειδή ο Μητροπολίτης δεν διέθετε ασφαλές και αξιόπιστο αυτοκίνητο με ενέργειές μας ανταλλάξαμε στη τοπική εταιρεία των Σερρών SKODA το εν λόγω αυτοκίνητο με Ι.Χ. τύπου SKODA ούτως ώστε και να εξυπηρετούμεθα στο έργο μας, πληρώνοντας μάλιστα και την χρηματική διαφορά . Μάλιστα στη συγκεκριμένη εταιρεία οφείλουμε το ποσό των 4.000 ευρώ δηλώνοντας ότι δεν αγοράσαμε κανένα αυτοκίνητο πολυτελείας αλλά ένα κοινό αυτοκίνητο που έχουν πλείστοι όσοι.

5ον) Ουδέποτε ως Ιερά Μητρόπολη διανοηθήκαμε να αδικήσουμε ένα Ίδρυμα και μάλιστα με παιδιά με χρόνιες παθήσεις. Εξ άλλου πώς θα μπορούσαμε να οικειοποιηθούμε ξένη περιουσία που δεν μας ανήκε και μάλιστα χωρίς την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος; Με ποιο δικαιολογητικά και σφραγίδες θα εμφανιζόμεθα στους υπευθύνους των Ολυμπιακών ακινήτων;

6ον) Τέλος ρητά και κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι τα εγκριθέντα αυτοκίνητα από τα Ολυμπιακά ακίνητα ήσαν δύο και διαφορετικά και όχι ένα. Για ποιο λόγο το εγκριθέν στο Ίδρυμα αυτοκίνητο δεν εχορηγήθηκε εμείς δεν το γνωρίζουμε γιατί είχαμε αποχωρήσει από τη Διοίκησή του. Τούτο είναι γνωστό και στο διαχειριστικό έλεγχο που έγινε προ μηνών στο Ίδρυμα από ελεγκτή του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και που γνωρίζει την αλήθεια αφού θα την έχει καταγράψει όταν ρωτηθήκαμε προς τούτο και δώσαμε τις δέουσες εξηγήσεις.

Από τελευταίες πληροφορίες που έχουμε το αυτοκίνητο που εγκρίθηκε να χορηγηθεί στο ΚΕΠΕΠ Σιδηροκάστρου βρίσκεται στην κατοχή του Δήμου Μυγδονίας, διότι τα αυτοκίνητα εχορηγήθηκαν με συγκεκριμένο αριθμό κινητήρα σε κάθε υπηρεσία.»  

Ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου υποσχέθηκε να μας στείλει όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του, αν και αρχικά αρνήθηκε να μιλήσει στο δημοσιογράφο της «zougla.gr», όταν τον επισκέφθηκε στην ακριτική πόλη, για το συγκεκριμένο θέμα.

O ίδιος όμως, δεν μας εξήγησε, γιατί ενώ αιτήθηκε «επιβατικού» όπως λέει από τον οργανισμό αξιοποίησης ολυμπιακής περιουσίας, δεν προέβαλε αντίρρηση, όταν του προσέφεραν το mini bus. Επίσης, εφόσον έλαβε το λεωφορειάκι, γιατί δεν επέλεξε να το παραχωρήσει στα παιδιά του ΚΕΠΕΠ που το είχαν πραγματικά ανάγκη, αφού το δικό τους όχημα «εξαφανίστηκε», αλλά τελικά επέλεξε να το ανταλλάξει με επιβατικό πολυτελείας (SKODA SUPERB -20.000 ευρώ), αν και ο ίδιος ισχυρίζεται πως πρόκειται για ένα «κοινό αυτοκίνητο που έχουν πλείστοι όσοι».

Τέλος δεν έδωσε απάντηση ο μητροπολίτης, στα όσα υποστήριξαν δημόσια μέλη του Δ.Σ του ΚΕΠΕΠ Σιδηροκάστρου, για την τύχη του συγκεκριμένου mini bus.

(Πρώτη καταχώρηση: 8 Απριλίου, 13:12)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης