Μηνυτήρια αναφορά κατά του εποπτεύοντος εισαγγελέα των δικαστικών φυλακών της Νιγρίτας Σερρών, του διευθυντή του σωφρονιστικού ιδρύματος και του αρχιφύλακα κατέθεσε ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Το πρώην μέλος της 17 Νοέμβρη καταγγέλλει την απάνθρωπη συμπεριφορά της διεύθυνσης των φυλακών, που κατατείνει στο βασανισμό του, στερώντας του καθημερινές βασικές ανάγκες, ενώ όσον αφορά την επερχόμενη δίκη του αναφέρει ότι δημιουργούνται συνεχώς εμπόδια και προβλήματα κατά το επισκεπτήριο.

Διαβάστε αναλυτικά την καταγγελία του Χριστόδουλου Ξηρού:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Χριστόδουλου Ξηρού του Τριαντάφυλλου, κρατούμενου στις Δικαστικές Φυλακές Νιγρίτας Σερρών.

ΚΑΤΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Του εποπτεύοντος Εισαγγελέως των Δικαστικών Φυλακών Νιγρίτας Σερρών.
2. Του Διευθυντή Δικαστικών Φυλακών Νιγρίτας Σερρών.
3. Του Αρχιφύλακα των Δικαστικών Φυλακών Νιγρίτας Σερρών.
4. Παντός άλλου υπευθύνου.

Ι. ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ευρίσκομαι σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης από τον Ιανουάριο του έτους 2015. Μετά την εκ νέου σύλληψή μου στις αρχές του έτους 2015 κρατήθηκα στην ΓΑΔΑ, στη συνέχεια για δύο εβδομάδες περίπου στις φυλακές Κορυδαλλού και κατόπιν μετά στις φυλακές τύπου Γ΄ στο Δομοκό, στη συνέχεια στις φυλακές Χανίων και κατόπιν μεταφέρθηκα στις δικαστικές φυλακές Νιγρίτας Σερρών, όπου και παραμένω έως και σήμερα.

Από την πρώτη στιγμή της σύλληψης μου τέθηκα σε καθεστώς απομόνωσης. Το καθεστώς αυτό εντάθηκε μετά από επίθεση που δέχτηκα από ποινικό κρατούμενο στις φυλακές τύπου Γ’. Η άμεση απομόνωση, που παρουσιάστηκε σε εμένα ως δήθεν μονόδρομος, καθότι κρίθηκε απαραίτητη για την δική μου ασφάλεια μου επέφερε πλήρη στέρηση της επικοινωνίας μου με άλλα άτομα.

Το γεγονός ότι προαυλιζόμουν μόνος καθημερινά χωρίς την παραμικρή επικοινωνία με άλλα άτομα, δεδομένου ότι ακόμη και το φαγητό μου το άφηναν έξω από την πόρτα του κελιού μου επέφεραν σοβαρές ψυχικές διαταραχές, με αποτέλεσμα να παρουσιάσω φοβίες για τη ζωή μου, άρνηση να φάω ή να πιώ ο, τιδήποτε μου παρεχόταν στη φυλακή με τον ως άνω βάναυσο και εξευτελιστικό τρόπο.
Στην επιβαρυμένη αυτή κατάστασή μου συνέβαλλε και το γεγονός ότι δεν μπορούσα να επικοινωνήσω, τόσο με τους οικείους μου όσο και με τους συνηγόρους μου, καθότι οι φυλακές στις οποίες ευρισκόμουν απείχαν πολλά χιλιόμετρα από τον τόπο καταγωγής μου αλλά και από την πρωτεύουσα.

Η μεταγωγή μου στις Δικαστικές Φυλακές Νιγρίτας Σερρών, η οποία και πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ευρίσκομαι πιο κοντά στους οικείους μου, που διαμένουν έξω από τη Θεσσαλονίκη, αντί να βελτιώσει την προϋπάρχουσα δύσκολη κατάσταση της ψυχικής μου υγείας, εντούτοις τη χειροτέρεψε και τούτο διότι:

Ο Διευθυντής των ως άνω Φυλακών και δεύτερος μηνυόμενος, από την πρώτη ημέρα της μεταγωγής μου επέδειξε προς εμένα προκατειλημμένη και απάνθρωπη συμπεριφορά. Απευθυνόμενος προς εμένα με χαρακτηρισμούς όπως «με αυτά που έκανες και λίγα έχεις πάθει», «εκεί να ψοφήσεις μόνος σου μέσα στο κελί σου» κ.α. δυσχέρανε τόσο την καθημερινή μου επιβίωση, όσο και την επικοινωνία μου με τους οικείους μου. Το καθεστώς πλήρους απομόνωσης εντάθηκε, μου απαγορευόταν ακόμη και η τηλεφωνική επικοινωνία για κάποιες ημέρες, με άφησαν μία εβδομάδα δίχως ρεύμα μέσα στο κελί μου, ενώ με το πρόσχημα ότι ήταν χαλασμένες οι τηλεφωνικές συσκευές επικοινωνίας στην αίθουσα επισκεπτηρίων, μου απαγόρευσαν να δω τον αδερφό μου και λοιπούς συγγενείς μου που ήρθαν να με επισκεφθούν.

Ακόμη και στο συνήγορό μου, που με επισκέφθηκε για να προετοιμαστούμε για την επερχόμενη δίκη μου, δημιουργήθηκαν κατ’ εντολή του ως άνω Διευθυντή και δεύτερου μηνυόμενου, προβλήματα στο επισκεπτήριο και στην επικοινωνία μου με αυτόν.

Η απάνθρωπη αυτή σε βάρους μου συμπεριφορά, σε συνδυασμό με την πλήρη και ολοκληρωτική απομόνωση μου, επέδρασε πολύ άσχημα στην ήδη επιβαρυμένη ψυχική μου κατάσταση, εμφανίζοντας καταθλιπτική συμπεριφορά και έλλειψη αντίληψης της πραγματικότητας, η οποία και με οδήγησε σε εμφάνιση ψυχωσικού επεισοδίου βάζοντας φωτιά στο κελί μου.

Η προς το πρόσωπό μου συμπεριφορά ακόμη και μετά το ως άνω επεισόδιο συνεχίστηκε να είναι απάνθρωπη και εκδικητική, αντί να είναι βοηθητική προς ένα άτομο που χρήζει ψυχικής και θεραπευτικής βοήθειας, με αποτέλεσμα ημέρα με την ημέρα να οδηγούμαι σε χειρότερη κατάσταση της υγείας μου, μη δυνάμενος να προετοιμαστώ για την επερχόμενη σε βάρος μου δίκη.

Εξακολουθώ να υπόκειμαι ψυχολογικά βασανιστήρια, όπως ξαφνικό άναμμα του φωτισμού του κελιού μου την ώρα που κοιμάμαι, με σκοπό τον εκφοβισμό μου, εσκεμμένος αποκλεισμός μου σε οπτικοακουστικά υλικά, με σκοπό τη δημιουργία απόλυτης δυσχέρειας να έρθω σε επαφή με άλλους ανθρώπους και να καμφθεί το ηθικό μου, απότομη και απαξιωτική συμπεριφορά των σωφρονιστικών υπαλλήλων απέναντί μου. Είναι φανερό ότι οι ως άνω σε βάρος μου συμπεριφορές, με την ανοχή του πρώτου εκ των μηνυομένων, ο οποίος γνωρίζει την κατάσταση και αποφεύγει να λάβει τα οιοδήποτε μέτρα προς τη δική μου προφύλαξη και με τις εντολές του δεύτερου και τρίτου των μηνυομένων αποσκοπούν αποκλειστικά στην ηθική και ψυχική μου εξόντωση, η οποία πλέον έχει περιέλθει, καθότι παραμένω για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης.

ΙΙ. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

Α)Κατά το άρθρο 137Α του Ποινικού Κώδικα: «Υπάλληλος ή στρατιωτικός, στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση ή η εξέταση αξιόποινων πράξεων ή πειθαρχικών παραπτωμάτων ή η εκτέλεση ποινών ή η φύλαξη ή η επιμέλεια κρατουμένων, τιμωρείται με κάθειρξη, εάν υποβάλλει σε βασανιστήρια κατά την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων πρόσωπο που βρίσκεται στην εξουσία του με σκοπό: α) να αποσπάσει από αυτό ή από τρίτο πρόσωπο ομολογία, κατάθεση, πληροφορία ή δήλωση ιδίως αποκήρυξης ή αποδοχής πολιτικής ή άλλης ιδεολογίας* β) να το** τιμωρήσει,* γ) να εκφοβίσει αυτό ή τρίτα πρόσωπα. Με την ίδια ποινή τιμωρείται υπάλληλος ή στρατιωτικός, που με εντολή των προϊσταμένων του ή αυτοβούλως σφετερίζεται τέτοια καθήκοντα και τελεί τις πράξεις του προηγούμενου εδαφίου».
2. Βασανιστήρια συνιστούν, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, κάθε μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία ή ψυχικού πόνου ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, καθώς και κάθε παράνομη χρησιμοποίηση χημικών, ναρκωτικών ή άλλων φυσικών ή τεχνικών μέσων με σκοπό να κάμψουν τη βούληση του θύματος.
3. Σωματική κάκωση, βλάβη της υγείας, άσκηση παράνομης σωματικής ή ψυχολογικής βίας και κάθε άλλη σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που τελείται από τα πρόσωπα, υπό τις περιστάσεις και για τους σκοπούς που προβλέπει η παρ.1, εφόσον δεν υπάγεται στην έννοια της παρ. 2, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών, αν δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη. Ως προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας θεωρούνται ιδίως: α) η χρησιμοποίηση ανιχνευτή αλήθειας,* β) η παρατεταμένη απομόνωση,* γ) η σοβαρή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.
4. Δεν υπάγονται στην έννοια του άρθρου αυτού πράξεις ή συνέπειες συμφυείς προς τη νόμιμη εκτέλεση ποινής ή άλλου νόμιμου περιορισμού της ελευθερίας ή προς άλλο νόμιμο μέτρο δικονομικού καταναγκασμού.»

Εν προκειμένω, η συγκεκριμένη σε βάρος μου ως άνω συμπεριφορά συνιστά βασανιστήριο, καθότι αποτελεί βάναυση, απάνθρωπη, εξευτελιστική συμπεριφορά που κατατείνει στο βασανισμό του κρατούμενου, στερώντας του τόσο καθημερινές βασικές ανάγκες, όσο και τη δυνατότητα να προετοιμαστεί προκειμένου να μετέχει με την ιδιότητα του κατηγορουμένου σε μία δίκαιη δίκη. Επιπλέον, το παρατεταμένο καθεστώς πλήρους και ολοκληρωτικής απομόνωσης συνιστά άλλωστε από μόνο του βασανιστήριο, το οποίο αντίκειται πλήρως τόσο στις συνταγματικές επιταγές όσο και στο άρθρο 6 της ΕΣΔΑ.

Είναι άλλωστε σαφές ότι η ως άνω συμπεριφορά αποσκοπεί και στη δική μου αισθητηριακή αποστέρηση, καθότι υπό τις παρούσες και παρατεταμένες συνθήκες κράτησής μου έχω απολέσει πλέον ολοκληρωτικά κάθε δυνατότητα κρίσης και αντίληψης της πραγματικότητας, γεγονός που έγκειται σε ακραίες μορφές σωφρονισμού, οι οποίες διεθνώς έχουν καταδικαστεί, αφού προσβάλλουν τα ατομικά μου δικαιώματα, θίγουν βαρύτατα την ανθρώπινή μου υπόσταση, τιμή και αξιοπρέπεια και θεωρούνται μορφές ψυχικού βασανισμού.

Την παρούσα κατάστασή μου επιβεβαιώνει σχετική έκθεση γνωμοδότησης με ημερομηνία 20-8-2015 της κλινικής νευροψυχολόγου, διδάκτωρος του ιατρικού τμήματος του Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νιόνιας (Διονυσίας) Γ. Βαλλιανάτου, με την ιδιότητα της τεχνικής συμβούλου.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ
ΖΗΤΩ

Να διωχθούν ποινικά οι αυτουργοί και υπεύθυνοι των ως άνω πράξεων. Άπτω με την παρούσα την από
Επισυνάπτω με την παρούσα την από 20-8-2015 γνωμοδότηση της κλινικής νευροψυχολόγου, διδάκτωρος του ιατρικού τμήματος του Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νιόνιας (Διονυσίας) Γ. Βαλλιανάτου, με την ιδιότητα της τεχνικής συμβούλου.

Νιγρίτα Σερρών 11/10/2015

H δήλωση του δικηγόρου Φραγκίσκου Ραγκούση στο zougla.gr:

«O Χριστόδουλος Ξηρός δεν έχει τη δυνατότητα άλλης αντίδρασης από το να οδηγήσει τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη. Η έννομη τάξη αποκαθιστά το δίκαιο και δεν εκδικείται αλλιώς χάνει και τη νομιμότητα αλλά και την ασφάλεια του δικαίου», τονίζει ο συνήγορος υπεράσπισης σε δηλώσεις του στο zougla.gr .


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης