Δεν πρόλαβε να δημοσιοποιηθεί η άσκηση δίωξης κατά των ανώτερων στελεχών της ΔΕΗ που διοικούσαν τον οργανισμό το 2009, για την ανάθεση κατασκευής μονάδας στον σταθμό του Αλιβερίου, και ο Τάκης Αθανασόπουλος, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Γιάννης Μέργος υπέβαλαν το Σάββατο την παραίτησή τους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μεν Τάκης Αθανασόπουλος είναι επικεφαλής όλης της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων, ο δε Γιάννης Μέργος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο προ ολίγων εβδομάδων με την κυνική δήλωσή του πως πρέπει να μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός, ώστε η ελληνική οικονομία να είναι ανταγωνιστική. Τότε η κυβέρνηση είχε καλύψει τον Γιάννη Μέργο, αλλά τώρα, ως φαίνεται, προκύπτει άμεσο ζήτημα ηθικής τάξης, ύστερα και από την άσκηση των διώξεων.

Η επιστολή παραίτησης του Τ. Αθανασόπουλου από τη θέση του προέδρου του Ταμείου Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και την έκανε αποδεκτή, έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άσκηση ποινικής δίωξης για αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, όπου προήδρευα, παρέχει την ευκαιρία απόδειξης ότι υπηρετήθηκε άρτια το δημόσιο συμφέρον και εκείνο της ΔΕΗ.

Η έξωθεν καλή μαρτυρία μου, ασφαλώς, κατ΄ ουδέν θίγεται. Όμως, η μερίδα εκείνη της κοινής γνώμης που αρνείται τις αποκρατικοποιήσεις, ενδεχομένως, να αισθανθεί ότι δεν αποτελώ, πλέον, εγγυητή του θεσμού.

Υπό τα άνω -και μόνο- υποβάλλω την παραίτησή μου από την Προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλατε.

Με εκτίμηση

Τάκης Αθανασόπουλος

Ο νέος υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ θα προταθεί το αργότερο έως τη Δευτέρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Παρατίθεται και η επιστολή του παραίτησης του Γ. Μέργου προς τον Γιάννη Στουρνάρα:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η ασκηθείσα ποινική δίωξη εναντίον του πρώην Δ.Σ. της ΔΕΗ, του οποίου υπήρξα μέλος, με υποχρεώνει για λόγους ευθιξίας και μόνο να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών.

Σημειωτέον ότι δεν συμμετείχα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ και ως εκ τούτου δεν συμμετείχα ούτε στη λήψη της σχετικής απόφασης. Θεωρώ, συνεπώς, ότι ανεξαρτήτως της ουσίας της υποθέσεως, η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μου είναι νόμω και ουσία αβάσιμος.

Όμως, παρακαλώ να κάνετε αποδεκτή την παραίτησή μου, γιατί δεν θα ήθελα να δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας της οποίας προΐσταμαι.

Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας και την άψογη συνεργασία την οποία είχαμε.

Με τιμή

Γεώργιος Μέργος

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία γνωστοποιείται ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των κ.κ. Αθανασόπουλου και Μέργου:

Την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών υπέβαλε σήμερα με επιστολή του στον Υπουργό κ. Γιάννη Στουρνάρα ο καθηγητής Γεώργιος Μέργος.

Με απόφαση του κ. Στουρνάρα, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει η κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία διατηρεί τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των κ.κ. Μέργου και Αθανασόπουλου, οι οποίες υπεβλήθησαν για λόγους ευθιξίας.

Ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών και τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ για την άψογη συνεργασία τους και τη μεγάλη συμβολή τους στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση.

Το ιστορικό του σκανδάλου

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας εις βάρος των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για τη μονάδα στο Αλιβέρι, η οποία, αν και θα έπρεπε να λειτουργεί κανονικά εδώ και δύο χρόνια, μέχρι σήμερα παραμένει ημιτελής, προκαλώντας ζημία που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. 

Η δίωξη αφορά στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και στρέφεται εναντίον των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΗ που υπέγραψε την επίμαχη σύμβαση το 2007 με την εταιρεία ΜΕΤΚΑ, συμφερόντων του ομίλου Μυτιληναίου. Η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη εις βάρος του νόμιμου εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, σε κυρία ανάκριση παραπέμπονται 11 πρωτοκλασάτα στελέχη της ΔΕΗ, τα οποία ήταν επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης το 2007, καθώς και ο επιχειρηματίας Ιωάννης Μυτιληναίος. Η υπόθεση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα «ευαίσθητη» και για αυτόν τον λόγο εκτιμάται ότι οι ανακριτικές διαδικασίες θα «τρέξουν» πολύ γρήγορα.

Ενώπιον του ανακριτή θα παρουσιαστούν:

  • Τ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
  • Ν. ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΙΟΥ
  • ΣΠ. ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
  • ΕΜ. ΚΟΡΤΕΣΗΣ
  • Ε. ΜΑΧΑΙΡΑΣ
  • Γ. ΜΑΡΙΝΙΔΗΣ
  • Ι. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • Ι. ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ
  • Γ. ΜΕΡΓΟΣ
  • Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ
  • Ι. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Το ρεπορτάζ της zougla.gr:

Το συγκεκριμένο έργο έχει κοστίσει στη ΔΕΗ τουλάχιστον 300.000.000 ευρώ και αποτελεί ήδη αντικείμενο ποινικής προκαταρκτικής έρευνας, η οποία διεξάγεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, πρόκειται για ακόμη μία σκανδαλώδη ανάθεση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να έχουν διασπαθιστεί τα χρήματα της επιχείρησης και να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας στην εταιρεία. Όπως καταγγέλλεται, στο συγκεκριμένο έργο, το ύψος της αρχικής σύμβασης αυξήθηκε κατά 45 εκατ. ευρώ λόγω πρόσθετων απαιτήσεων του εργολάβου, τις οποίες έκανε αποδεκτές η ΔΕΗ στην πορεία. Την ίδια στιγμή, 55 εκατ. ευρώ είναι το κόστος των τόκων.

Τα στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές Αρχές αναφέρουν ότι τα 200 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από την αρχική σύμβαση, σε συνδυασμό με τα 100 εκατ. που «χρεώθηκε» επιπλέον το έργο, έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στην επιχείρηση, ενώ αισθητές έγιναν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά.

Το ιστορικό

ΑΗΣ ΑλιβερίουΗ υπόθεση εκτείνεται χρονικά από τον Ιούλιο του 2007. Τότε, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε, το έργο «ΑΗΣ Αλιβερίου», το οποίο αφορούσε στη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος καθαρής ισχύος 416.95 MW, ανατέθηκε στην εταιρεία «ΜΕΤΚΑ Α.Ε.».

Η σχετική σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ και της αναδόχου εταιρείας υπεγράφη στις 17.10.2007 και η προθεσμία παράδοσης του έργου και έναρξης της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας είχε οριστεί για τις 17.1.2010. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια των εργασιών παρουσιάστηκαν απρόβλεπτες δυσκολίες.

Την πλήρη αυτή ανατροπή του χρονοδιαγράμματος η ΔΕΗ Α.Ε. την αποδίδει στο γεγονός ότι λίγους μήνες μετά την ανάθεση του έργου, αλλά πριν από την κατάρτιση της σχετικής σύμβασης, ανακαλύφθηκαν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία μεγάλης έκτασης αρχαιολογικά ευρήματα, με συνέπεια την έναρξη χρονοβόρων διαδικασιών από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ωστόσο, προκαταρκτικές αρχαιολογικές έρευνες στον τόπο εγκατάστασης του έργου είχαν διεξαχθεί ήδη από τον Απρίλιο του 2005 και μάλιστα με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ Α.Ε, χωρίς να εντοπισθεί τέτοιας έκτασης ζήτημα.

«Η περίεργη σύμβαση»

Ακόμη ένα ζήτημα που προκαλεί ερωτήματα και έχει καταγγελθεί στις δικαστικές Αρχές είναι η ρήτρα που προστέθηκε στην -υπό κατάρτιση τότε- σύμβαση, σύμφωνα με την οποία οποιεσδήποτε επιπλέον δαπάνες οφείλονται στην εύρεση αρχαιοτήτων (η οποία είχε ήδη προκύψει) θα βαρύνουν τη ΔΕΗ.

Έτσι, η ΔΕΗ ανέλαβε τον κίνδυνο να ζημιωθεί από πράξεις και παραλείψεις τρίτου. Ο τρίτος στην περίπτωση αυτή ήταν το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο ήταν αρμόδιο για την αρχαιολογική έρευνα που διεξήχθη και από την οποία δεν υπήρχαν ευρήματα.

Παράλληλα, εκτός από την εύρεση αρχαιοτήτων, έπειτα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής προέκυψαν και πολεοδομικής φύσης ζητήματα. Ύστερα, μάλιστα, από έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών. Έτσι, η οικοδομική άδεια του έργου εκδόθηκε πρόσφατα, με μεγάλη χρονική καθυστέρηση.

Όπως φαίνεται εκ των υστέρων, η πρόβλεψη του έργου από πλευράς ΔΕΗ δεν ήταν σωστή και η επιχείρηση είναι πλέον αντιμέτωπη με το μείζον ζήτημα των οικονομικών διεκδικήσεων της αναδόχου εταιρείας.

Όπως καταγγέλλει μάλιστα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η επιχείρηση μέσω Ομάδας Εργασίας εμφανιζόταν επί μήνες να συζητά με την ανάδοχο εταιρεία με σκοπό την εξεύρεση λύσης και την επίτευξη διακανονισμού, προκειμένου να μειωθούν οι απαιτήσεις της δεύτερης.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το ύψος του χρηματικού ποσού που διεκδικεί η «ΜΕΤΚΑ Α.Ε.» και φέρεται να συνδέεται με την καθυστέρηση της εκτέλεσης του έργου ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως να μπορεί να οριστεί με ακρίβεια.

Έπιασε δουλειά στον ανάδοχο!

Στο μεταξύ, ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας της ΔΕΗ που έκανε τον διαγωνισμό και ανέθεσε το έργο, παρά τις ενδείξεις για τα προβλήματα που υπήρχαν, αποτέλεσε μέλος της Ομάδας Εργασίας που διαπραγματεύτηκε τις απαιτήσεις του εργολάβου και, μόλις συνταξιοδοτήθηκε, έπιασε δουλειά σε εταιρεία του Ομίλου Μυτιληναίου, όπου ανήκει και η εταιρεία ΜΕΤΚΑ Α.Ε.!

Η υπόθεση, μάλιστα, έχει πάρει διαστάσεις, καθώς οι -πρώην- συνάδελφοί του με εξώδικό τους προς τη διοίκηση της ΔΕΗ καταγγέλλουν τη δράση και το έργο του.

Διαβάστε επίσης Ποινική δίωξη κατά στελεχών της ΔΕΗ, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013, 13:56

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης