Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το… αδιαχώρητο επικρατεί στο πάρκινγκ του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, καθώς βρίσκονται παρκαρισμένα περισσότερα από 80 πολυτελή αυτοκίνητα.

Όλα τα ακινητοποιημένα οχήματα στις εγκαταστάσεις του Σ.Δ.Ο.Ε. υπερβαίνουν τα 2.000 κυβικά και φέρουν βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Τα πολυτελή Ι.Χ. ακινητοποιήθηκαν προκειμένου να ελεγχθούν καθώς κάποιοι από τους ιδιοκτήτες τους, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή τελών κυκλοφορίας και τα τεκμήρια πολυτελούς διαβίωσης, σύστηναν εικονικές εταιρείες στην Βουλγαρία, εμφανίζοντας με αυτό τον τρόπο το όχημα τους ως περιουσιακό στοιχείο της νεοσυσταθείσας επιχείρησής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απώλεια εσόδων για το Δημόσιο

Ανώτατα στελέχη της Δίωξης εξήγησαν στο zougla.gr ότι: «Τις τελευταίας ημέρες έλαβε χώρα γιγαντιαία επιχείρηση της υπηρεσίας, η οποία σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία, σταματούσε τα οχήματα που έφεραν βουλγαρικές πινακίδες προκειμένου να ελεγχθεί που είναι δηλωμένα. Την περίοδο 25-28 Οκτωβρίου ακινητοποιήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο πάρκινγκ του ΣΔΟΕ περίπου 80 πολυτελή αμάξια».

Όπως επεσήμαναν, η σύσταση εικονικής εταιρείας είναι εξαιρετικά εύκολη υπόθεση στη Βουλγαρία, καθώς απαιτείται ελάχιστη γραφειοκρατία και κοστίζει περίπου 300 ευρώ. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης τακτικής είναι το ελληνικό δημόσιο να χάνει ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας και τα τεκμήρια.

Ζητούν τους αριθμούς πλαισίου

Στις 2 Οκτωβρίου του 2013, το Σ.Δ.Ο.Ε., με έγγραφο που απέστειλε στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε να του αποσταλούν τα στοιχεία των ιδιοκτητών αυτοκινήτων 2.000 κυβικών και πάνω που έχουν καταθέσει πινακίδες και έχουν ακινητοποιήσει τα οχήματά τους.

«Σκοπός είναι να διασταυρωθούν οι αριθμοί πλαισίων των οχημάτων με τα αυτοκίνητα τα οποία έχουμε ακινητοποιήσει και εν συνεχεία να ελέγξουμε τους ιδιοκτήτες τους. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να εντοπίσουμε αυτούς που αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους μέσω εικονικών εταιρειών» σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές.

Παράλληλα, οι «ράμπο» του ΥΠΟΙΚ βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλγαρίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα πολυτελή αυτοκίνητα που κατέχουν οι «επιχειρηματίες της Βουλγαρίας», είναι το μοναδικό πραγματικό αντικείμενο της εταιρείας τους, ενώ θα γίνει έλεγχος με βάση τις προβλέψεις της τελωνειακής νομοθεσίας περί «συνήθους κατοικίας» του οδηγού του οχήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης