Επιμέλεια: Άλκης Αποστολόπουλος

Βίντεο-φωτογραφίες: Xάρης Γκίκας
Περιπέτεια εν πλω έζησαν τα μεσάνυχτα οι 875 επιβάτες του «Ελευθέριος Βενιζέλος», που είχε αναχωρήσει με προορισμό τα Χανιά της Κρήτης, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε –από αδιευκρίνιστη μέχρι τώρα αιτία– στο γκαράζ του, ενώ έπλεε 8 ναυτικά μίλια ανοιχτά της νησίδας του Αγ. Γεωργίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πλοίαρχος του επιβατηγού και οχηματαγωγού ενημέρωσε αμέσως για το συμβάν τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά πιθανόν ξεκίνησε από φορτηγό, πάντως τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, αφού τέθηκαν σε λειτουργία τα αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης.

Λγα λεπτά πριν τις 04:00 τα ξημερώματα κατέπλευσε στο λιμάνι της κρουαζιέρας στον Πειραιά στην ακτή Ξαβερίου το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Με κλίμακα της πυροσβεστικής υπηρεσίας –για λόγους ασφαλείας και προληπτικά– γίνεται στην ακτή Ξαβερίου, στο λιμάνι του Πειραιά, η αποβίβαση των 875 επιβατών του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλοίο μεταφέρει 80 φορτηγά και 152 ΙΧ οχήματα. Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας τα οποία αναμένεται να μεριμνήσουν για όλους τους επιβάτες και τα οχήματά τους.

H κατάσταση στο πλοίο είναι υπό έλεγχο, καθώς αναδίδεται μόνο καπνός, όμως παρ’ όλ’ αυτά στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας θα ερευνήσουν εξονυχιστικά τους χώρους του γκαράζ, προκειμένου να δοθούν ξεκάθαρες οδηγίες για το αν θα πρέπει να ανοίξει ο καταπέλτης των οχημάτων.

Το πλοίο μετέφερε 80 φορτηγά και 152 ΙΧ οχήματα. Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Περίπου στις 7.00 π.μ. ολοκληρώθηκε η αποβίβαση των επιβατών από το πλοίο.
Από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, στο υπουργείο Ναυτιλίας ήταν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός και το επιτελείο του αρχηγείου του λιμενικού σώματος.

Κοντά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά τη διάρκεια της επιστροφής του βρίσκονταν 9 πλωτά του λιμενικού σώματος, ρυμουλκά, φορτηγό αλλά και τρία επιβατηγά πλοία. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνέδραμε από τη θάλασσα με 2 πυροσβεστικά πλοιάρια και μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, καθώς λειτούργησαν τα συστήματα ασφαλείας του πλοίου, ενώ στη θαλάσσια περιοχή όπου βρέθηκε το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφθασαν το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Blue Horizon, το φορτηγό πλοίο Knossos Pallas και εννέα πλωτά του λιμενικού σώματος. Επίσης συνέδραμαν πέντε ρυμουλκά και η φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού Λήμνος.

Το πλοίο, με 141 μέλη πληρώματος, είχε αναχωρήσει στις 22.00 από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό τα Χανιά.

Στο λιμάνι του Πειραιά τέθηκε σε ισχύ σχέδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας με δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ.

Επίσης κατά πληροφορίες τέθηκαν σε μέγιστη ετοιμότητα το Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ δόθηκε εντολή σε ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα με διασώστες να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Βίντεο: flashnews.gr
Πηγή πληροφοριών: AΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης