Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στις 8/10/2013 και από τις 14:00 έως τις 23:00 το κρουαζιερόπλοιο EUROPA 2 της γερμανικής εταιρείας HAPAG LLOYD θα πιάσει στην Εγνούσσα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού μας έχουμε τέτοιαν επίσκεψη. Γι’ αυτό καλούμαστε όλοι μαζί να συμμετέχουμε με αλληλεγγύη και μεράκι για το αγαπημένο μας νησί. Πρέπει να φροντίσουμε: Εμφάνισης προσώπων και υπηρεσιών: Επιμελημένη (ξυρισμένοι, καθαροί και ευπρεπώς ενδεδυμένοι)».

Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην… περίεργη ανακοίνωση που εξέδωσε προχτές ο Δήμαρχος Οινουσσών, Ευάγγελος Αγγελάκος, ένεκα της άφιξης του κρουαζιερόπλοιου Europa 2.

Ο Δήμος, στο πλαίσιο της ανάπτυξης και της ανάδειξης του νησιού, αντιμετωπίζοντας τους κατοίκους ως «ιθαγενείς», τους ζήτησε μέσω της ανακοίνωσης να αντιμετωπίσουν τους τουρίστες χαμογελαστοί, να είναι ευπρεπώς ντυμένοι και να έχουν… ξυριστεί, καθώς, όπως τονίζεται, πρόκειται για τεράστια ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να πάει χαμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν οι επισκέπτες μείνουν ευχαριστημένοι θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις. Αν όχι, δεν θα μπει στο πρόγραμμα της εταιρείας και δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Αν αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία, οι συνέπειες μπορεί να μας είναι σημαντικές και επωφελείς. Αν όχι, εμείς οι ίδιοι θα είμαστε υπεύθυνοι και άξιοι της μοίρας μας. Κανείς δεν μας χρωστάει τίποτα. Το βιος μας το κερδίζουμε μόνοι μας. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να μπούμε σε μόνιμο προορισμό της εταιρείας/πλοίου/πλοίων» επισημαίνεται.

XAΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η αντίδραση των κατοίκων

Η ανακοίνωση του Δήμου, με τους 1.000 κατοίκους, προκάλεσε την -εύλογη- αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ένιωσαν ότι ο δήμαρχος τους αντιμετωπίζει ως ανθρώπους κατώτερης τάξης, οι οποίοι είναι βρώμικοι, αγενείς και παρουσιάζουν αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Κάτοικος του νησιού, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφερε ότι η ανακοίνωση του Δήμου σχετικά με την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου και τους «κανόνες καλής συμπεριφοράς», τοιχοκολλήθηκε σε κεντρικά σημεία και διανεμήθηκε σε σπίτια.

«Το πλοίο ήρθε χτες στις 14.00 το μεσημέρι. Μας συνέστησαν να είμαστε ωραία ντυμένοι και καθαροί λες και δεν ξέρουμε πως πρέπει να φερθούμε. Τα χαρτιά τοιχοκολλήθηκαν και μοιράστηκαν και σε κάποια σπίτια» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Άλλος κάτοικος, μιλώντας στην ηλεκτρονική εφημερίδα, έκανε λόγο για πρωτοφανείς καταστάσεις, εξηγώντας ότι μπορεί οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού να ασχολούνται με την αλιεία και, κάποιοι από αυτούς, να είναι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, ωστόσο αυτό δεν δικαιολογεί την στάση του Δήμου απέναντί τους. «Ήταν το θέμα των ημερών. Ο δήμαρχος συνέστησε στους κατοίκους να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες που θα κατέβουν από το πλοίο και να είναι ευγενικοί. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι ψαράδες οδήγησε τον Δήμο να τους συστήσει κανόνες καλής συμπεριφοράς» σημείωσε.

Τι λέει ο δήμαρχος στο zougla.gr

Ο εφοπλιστής-δήμαρχος

Μέχρι το 1998 ο Ευάγγελος Αγγελάκος μεσουρανούσε στο Λονδίνο, ως εφοπλιστής. Εκείνη την περίοδο πείστηκε να αναλάβει τα ηνία των Οινουσσών και να οδηγήσει το νησί στον… πολιτισμό.

Πρόκειται για ένα πρόσωπο το οποίο έγινε αγαπητό από την πρώτη στιγμή. «Στο City ήμουν δήμαρχος, εδώ είμαι κλητήρας», λέει ο ίδιος χαμογελώντας γιατί βλέπει ότι οι προσπάθειές του έπιασαν τόπο.

«Παρέλαβα υποδομές σχεδόν μηδενικές και θα τις παραδώσω 100% ολοκληρωμένες για τα επόμενα 100 χρόνια» υπογραμμίζει ο κ. Αγγελάκος. Και συνεχίζει: «Δεν θα χρειασθεί πλέον να γίνει έργο υποδομής στο νησί. Έχουμε νερό, μια σύγχρονη μονάδα αφαλάτωσης, ένα νέο δίκτυο αποχέτευσης, λιμάνι, σύγχρονο νηπιαγωγείο, ανακατασκευασμένο μαθητικό οικοτροφείο, στο οποίο φοιτούν παιδιά από όλη την Ελλάδα με την προοπτική να εισαχθούν στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (Εμποροπλοιάρχων), οδικό δίκτυο που για πρώτη φορά ανοίγει μία δίοδο προς το εσωτερικό του νησιού με σκοπό την ανάπτυξή του και πέραν του οικισμού, ελικοδρόμιο και σπίτια για τους γιατρούς του νησιού».

Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε δηλώσει: «Όταν μου είπαν να βάλω υποψηφιότητα τους είπα: εγώ δεν πάω για να εξυπηρετήσω προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες. Είμαι άνθρωπος “χορτάτος”, δεν έχω καμία ανάγκη την προβολή. Το να βρεθώ δίπλα σε έναν υπουργό δεν μου λέει τίποτα».

Προσοχή! Κανείς άπλυτος στις Οινούσσες. Όσοι πιστοί προσέλθετε…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης