«Δεν νομίζω να τα γυρίσουμε απλά πίσω (σ.σ. τα γλυπτά του Παρθενώνα) θα ήταν πολύ καλή κίνηση αλλά θεωρώ ότι το Βρετανικό Μουσείο θα ήταν ανοιχτό στο να μοιραστεί τα Ελγίνεια Μάρμαρά, αρκεί να μη γίνει έμμονη ιδέα το σε ποιον ανήκουν πραγματικά».

Με τις φράσεις αυτές, ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης της Βρετανίας Νίκολας Πένι ξεδιπλώνει τη σκέψη του σχετικά με το πώς θα μπορούσε να «διευθετηθεί» το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα, έπειτα και από την παρέμβαση του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνει μέσω της οποία ανακινήθηκε και πάλι το ζήτημα αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στους «Sunday Times» ο Πένι ανέφερε ακόμη: «Προσωπικά δεν θα μου άρεσε να τα σκέφτομαι να ταξιδεύουν μπρος-πίσω σε όλο τον κόσμο, αλλά σίγουρα το βρετανικό μουσείο έχει αναγνωρίσει ως ένα βαθμό τη βαθειά σημασία που έχουν για την Ελλάδα».

Και συνεχίζει: «…έχει πρακτικά τεθεί υπό σκέψη ότι ορισμένα εξ αυτών θα μπορούσε να τα δανείσει εκεί (σ.σ. στην Ελλάδα) αρκεί να μη γίνουν πιόνια πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Αναφορικά με τα τεχνικά ζητήματα που ανακύπτουν στην επανατοποθέτησή τους ο κ. Πένι υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως «ακόμη κι αν βρίσκονταν εκεί το μνημείο είναι ερείπιο και αυτά είναι κατεστραμμένα, με αποτέλεσμα να μην έχει κάποιος τη δυνατότητα να τα δει όπως ήταν στην αρχική τους θέση. Αυτός είναι ένας συναισθηματικός μύθος, η ιδέα ότι κάποιος μπορεί να γυρίσει το ρολόι προς τα πίσω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης