Εντάλματα σύλληψης εξέδωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, οι εισαγγελείς διαφθοράς μαζί με τον ανακριτή Νικόλαο Ανδρεάδη, σε βάρος επτά προσώπων, πρώην μελών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και επιχειρηματιών για τα αδικήματα της απιστίας, της απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που αφορούν στη χορήγηση επισφαλών δανείων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος αλλά και την έρευνα των εισαγγελέων διαφθοράς, εντοπίστηκε τρύπα περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ στο ίδρυμα, αλλά και δάνεια που είχαν δοθεί με μεγάλες επισφάλειες και χαριστικούς όρους.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τρεις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων του υπαλλήλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Χαράλαμπου Γιαγκούδη και του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή, Μάριου Βαρότση. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, 25 πρώην στελέχη του ΤΤ και γνωστοί επιχειρηματίες κατηγορούνται για δανειοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ και συγκεκριμένα για πέντε κακουργήματα:

– απάτη σε βάρος του Δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50
– κακουργηματική απιστία
– άμεση συνέργια σε αυτή
– νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα)
– άμεση συνέργια σε αυτήν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πορισματική έκθεση της εισαγγελέως του τμήματος διαφθοράς, Πόπης Παπανδρέου, αριθμεί 150 σελίδες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων λεπτομερή στοιχεία από «επαχθείς» δανειακές συμβάσεις της χρονικής περιόδου 2007-2012.

Ποιοι αναζητούνται

Μεταξύ των προσώπων που αναζητούνται είναι οι Άγγελος Φιλιππίδης, Κλέων Παπαδόπουλος (πρώην διοικητές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου), Κυριάκος Γριβέας (επιχειρηματίας που διαμένει στο Λονδίνο-εκδόθηκε διεθνές ένταλμα) και Αναστασία Βάτσικα (σύζυγος του Γριβέα).

Εντάλματα εκδόθηκαν για τον Μάριο Βαρότση, πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΤΤ (συνελήφθη και κρατείται στην Ασφάλεια) και για τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο με λοίμωξη. Αστυνομικοί μετέβησαν στο ιδιωτικό νοσοκομείο και τον φρουρούν. Να σημειωθεί ότι το όνομα του τελευταίου προσετέθη στη σχετική λίστα -σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους- κατόπιν υποδείξεως ισχυρού οικονομικού παράγοντα- (κατά Καραμανλή «νταβατζή») για καθαρά λόγους εντυπωσιασμού.

Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των κατηγορουμένων (μελών της διοίκησης της τράπεζας, μελών της επιτροπής δανειοδότησης) στο σκάνδαλο αναμένεται να φτάσει τους 20. Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι από τους κατηγορούμενους, που φέρονται να έχουν σημαντικό ρόλο στην υπόθεση, αναζητήθηκαν στις οικίες τους, αλλά δεν εντοπίστηκαν. Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της χορήγησης δανείου ύψους 19.000.000 ευρώ στην εταιρεία «Εμπορική, Ξενοδοχειακή Εταιρία Συμμετοχών» συμφερόντων Γριβέα και της συζύγου του Α. Βάτσικα. Τα δάνεια δεν χρησιμοποιήθηκαν ως κεφάλαιο κίνησης, όπως είχαν ζητηθεί, αλλά το εισέπραξαν οι Γριβέας και Βάτσικα ως….αντίτιμο πώλησης στην Ξενοδοχειακή Εταιρία 3 δικών τους κυπριακών εταιριών, οι οποίες ήταν ζημιογόνες!
 
Ο κύκλος των ερευνώμενων αδικημάτων περιλαμβάνει σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως απιστία, απάτη, ηθική αυτουργία και συνέργεια στα προαναφερόμενα αδικήματα, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχει προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων , που αφορά τόσο σε ακίνητα όσο και σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει έστω ένα μέρος των ύποπτων δανείων.

Οι επιχειρήσεις Γριβέα, τα cd’s και η φιλία με τον Παπανδρέου

Ο Κυριάκος Γριβέας φρόντισε να «απαλλάξει τον» εαυτό του και τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα από την Αθήνα, για μια ήσυχη γειτονιά στο κεντρικό Λονδίνο.

Μπορεί να ξεκίνησε από τη γαλάζια γενιά της ΟΝΝΕΔ, αλλά γοητεύτηκε από την «πράσινη» ανάπτυξη και μετέτρεψε την οικολογική ευαισθησία σε προσοδοφόρα μπίζνα, ενίοτε και χωρίς πραγματική δραστηριότητα. Ο Κ. Γριβέας γνωρίζει να δίνει διάρκεια και να αξιοποιεί στο μέγιστο τις φιλίες του και τις καλές γνωριμίες. Η θητεία του στην ΟΝΝΕΔ δεν τον εμπόδισε διόλου να αναπτύξει στενή σχέση με την οικογένεια Παπανδρέου και κυρίως με τον Νίκο και τον Αντρίκο.

Ο Κυριάκος Γριβέας ήταν φαρμακοποιός. Ξεκίνησε την επιχειρηματική του δράση με τη σύσταση μιας εταιρείας για επιστημονικές εκδόσεις. Η έδρα της πρώτης εταιρείας του ήταν με ενοίκιο, στο Μαρούσι, σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. μιας πολυκατοικίας. Την ίδια περίοδο η Αναστασία Βάτσικα είχε τη C&C, η οποία διοργάνωνε συνέδρια. Μετά τον γάμο τους η εταιρεία αναπτύχθηκε, ενώ αργότερα σύστησαν τις επιστημονικές εκδόσεις «Mondus Vivendi», την εταιρεία επικοινωνίας CIP, είχαν αναλάβει την Diners Club από τη Citibank επί Χρ. Βασιλειάδη, δημιούργησαν την ID Events που είχε αποκλειστική δραστηριότητα την προώθηση τσιγάρων και είχαν πάρει επίσης και την εκμετάλλευση των γνωστών σε όλους ξενοδοχείων «Country Club», τα οποία ήταν σε Ελληνικό, Καρπενήσι, στο Καλτεζιώτη και στο Μικρό Πάπιγκο. Στα «Country Club» και στις επιστημονικές εκδόσεις, εκτός από το ζεύγος Γριβέα, συνιδιοκτήτης ήταν ένας διευθύνων σύμβουλος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, με τον οποίο υπήρχε μια ευρύτερη συνεργασία στα θέματα Υγείας.

Ο Γριβέας και η Βάτσικα γιγάντωσαν τις εταιρείες τους, κυρίως στο σκέλος των συνεδρίων και των επικοινωνιακών προγραμμάτων που αναλάμβαναν για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Στην αρχή οι εταιρείες Glaxo και Yanssen Cilag εισέφεραν στις εταιρείες του Γριβέα πάνω από το 70% του συνολικού τζίρου, αφού διοργάνωναν συνέδρια με χορηγούς τις εν λόγω φαρμακευτικές εταιρείες, τα γραφεία Τύπου τους, αλλά και «ταξίδια κινήτρων».

Ο προσανατολισμός των εταιρειών άλλαξε και έγινε «πράσινος» εν μία νυκτί το 2008. Σε μια φιλική παρέα γνωρίστηκε με τους Αντρίκο και Νίκο, αδελφούς του Γ. Παπανδρέου, όταν ο τελευταίος ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν και στα νιάτα του ο κ. Γριβέας ήταν οργανωμένος στην ΟΝΝΕΔ, θεωρούσε ότι το «χρήμα» δεν έχει χρώμα.

Οι τρεις οικογένειες ήρθαν πολύ κοντά και έκαναν στενή παρέα. Μάλιστα κάποιες φήμες, που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, έφεραν τους τρεις άνδρες, τον Κυριάκο, τον Αντρίκο και τον Νίκο, να συνεργάζονται στενά σε διάφορα projects.

Το fast track δάνειο σε εταιρεία συνεργάτη του Αντρίκου

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, είχε αποκαλύψει πως η εταιρεία c+cinternational που ανήκει στον κ. Γριβέα σχετίζεται με ομολογιακό δάνειο-μαμούθ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Κατά πληροφορίες, η εταιρεία έλαβε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δάνειο ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα λίγο πριν δρομολογηθούν οι εξελίξεις με τον διαχωρισμό του Τ.Τ. σε «Good» και «Bad» bank. Να σημειωθεί ότι πέρσι, ο κ. Καμμένος παρέδωσε τα στοιχεία για την υπόθεση των CDS στους πρώην οικονομικούς εισαγγελείς, κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη. Τα στοιχεία αφορούν στην εμπλοκή του Αντρίκου Παπανδρέου, καθώς και την ανάμειξη επιχειρηματιών σε σχέση με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που προκύπτουν από τη διαδικασία συζήτησης της αγωγής.

Από τον Παναθηναϊκό στο Ταχυδρομικό Ταχυδρομείο

Ο Άγγελος Φιλιππίδης διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της «Εμπορική Χρηματιστηριακή» (1991-1993) και Διευθύνων Σύμβουλος-Γενικός Διευθυντής της «Εμπορική Κεφαλαίου» (1993-1994). Στη συνέχεια διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της «Διεθνής Χρηματιστηριακή» (1994) και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Όμιλος Διεθνών Συμβούλων» (1994-1999), που παρείχε συμβουλές σε επιχειρήσεις για θέματα στρατηγικών αποφάσεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Την περίοδο 2000-2003 ήταν Πρόεδρος της Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός και από το 2003 έως σήμερα ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα στον χρηματοοικονομικό και τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα και σε χώρες της Βαλκανικής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι διαμένει μόνιμα στη Νέα Υόρκη.

Τον Οκτώβριο του 2007 εκλέχθηκε πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Πλέον ζει κι εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν ότι εδώ και μήνες ο εισαγγελέας για το ξέπλυμα του χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, η διεύθυνση εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος και η εισαγγελία Αθηνών, είχαν προχωρήσει σε μία εκτεταμένη έρευνα για τα δάνεια που έδωσε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όταν στην ηγεσία του ιδρύματος ήταν ο κ. Άγγελος Φιλιππίδης. Η εποπτική αρχή του τραπεζικού συστήματος σημειώνει ότι υπέρογκα δάνεια δόθηκαν κατά παράβαση τραπεζικών κριτηρίων. Ωστόσο, ο κ. Φιλιππίδης υποστηρίζει ότι τα δάνεια δόθηκαν, έπειτα από στάθμιση με βάση επιχειρηματικά τραπεζικά κριτήρια.

Ποιος είναι ο Κλέων Παπαδόπουλος

Ο Κλεάνθης (Κλέων) Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics (M.Sc) και στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας των ΗΠΑ (MBA).Έχει 25ετή διεθνή εμπειρία στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, εργάσθηκε για τους οίκους Lloyds του Λονδίνου και Security Pacific και στη συνέχεια, επίσης στο Λονδίνο διετέλεσε υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλες διεθνείς τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Swiss Bank Corporation, η SBC Warburg και η UBS, με καθήκοντα υπεύθυνου αγορών αρχικά για την Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα και μετέπειτα για ολόκληρη την Ευρώπη και τις ανερχόμενες αγορές.

Ο Κλέων Παπαδόπουλος διορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009.
.
Παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2013.

Ο Δ. Κοντομηνάς

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1939 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυττού. Αρχικά εργάστηκε ως ασφαλιστής στην American Life (ALICO), ενώ το 1969 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξανδρο Ταμπουρά την ασφαλιστική εταιρία Interamerican.

Πέρα από την Interamerican έχει ιδρύσει ή εξαγοράσει πλήθος άλλων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και την Village Roadshow Greece.

Έχει ανακηρυχθεί «Άρχων Μεγάλος Πρωτέκδικος του Οικουμενικού Θρόνου» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και «Μεγάλος Ευεργέτης» από τη Μεγάλη και Γεροντική Μητρόπολη Χαλκηδόνος.

Το who is who του κ. Σιγανού

Μετά την παραίτηση Παπαδόπουλου, ο κ. Χάρης Σιγανός ανέλαβε καθήκοντα ως διευθύνων Σύμβουλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο κ. Σιγανός κατείχε και τον τίτλο του Προέδρου στις Θυγατρικές εταιρίες του Ομίλου του ΤΤ, Post Credit, εταιρίας υπεύθυνης για την έκδοση των πιστωτικών καρτών του Ομίλου, της Post Insurance, εταιρίας υπεύθυνης για τα τραπεζο-ασφαλιστικά προϊόντα του Ομίλου, και της εταιρίας ΤΤ Strategic Economic Initiatives, εταιρίας εκπόνησης οικονομικών μελετών.

Στο ΤΤ εντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2010 ως Γενικός Διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής και Θυγατρικών. Υπεύθυνος μεταξύ άλλων για θέματα Μεγάλων Χρηματοδοτήσεων, Διαχείρισης Διαθεσίμων και Ρευστότητας Ομίλου, καθώς επίσης και Θυγατρικών Εταιριών.

Πριν την ανάληψη καθηκόντων του στον Όμιλο του ΤΤ, ο κ. Σιγανός διετέλεσε στέλεχος θυγατρικών εταιριών του Ομίλου της Alpha Bank και ειδικότερα Διευθύνων Σύμβουλος (2006-2009) της Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ και Γενικός Διευθυντής (2000-2006) της Alpha Asset Management ΑΕΠΕΥ, υπεύθυνος για την παροχή επενδυτικών προϊόντων και υπηρεσιών τόσο σε ιδιώτες πελάτες όσο και θεσμικούς επενδυτές στον Όμιλο της Alpha Bank τόσο για το δίκτυο της Ελλάδας όσο και για αυτά του εξωτερικού. Στον Όμιλο της Alpha Bank εντάχθηκε το 1993 ως Διευθυντής Επενδύσεων στην Ιονική ΑΕΔΑΚ. Ο κ. Σιγανός έχει κάνει διδακτορικές σπουδές σε θέματα Στρατηγικής και Εφαρμοσμένων Οικονομικών στη σχολή Wharton, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακών τίτλων σε θέματα Επιχειρησιακής Έρευνας (Master of Science, 1988) καθώς επίσης και σε θέματα Στρατηγικής και Συστημάτων από το Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ (Master of Science, 1987). Ο κ. Σιγανός είναι Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου McGill του Καναδά (Βachelor of Engineering, 1985).

Ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» η Blackrock

Προβληματικά δάνεια που ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ φαίνεται ότι έχουν εντοπίσει σε πρώτη φάση στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών οι έλεγχοι της Blackrock. Το νούμερο αυτό αν και θεωρείται υψηλό καθώς αφορά περίπου το 1/5 των συνολικών δανείων της ελληνικής οικονομίας. Mετά την ολοκλήρωση του τελικού πορίσματος της Blackrock –που φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό- οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν με τα προβληματικά δάνεια.

Η Blackrock εκτιμά ότι το ποσό των 50 δισ. ευρώ προκύπτει από δάνεια που έχουν καθυστέρηση που ξεκινά από τους 3 μήνες και μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και την 5ετία. Θα πρέπει να τονισθεί ότι εξαιτίας των προβληματικών δανείων οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 5 και 7 δισ ευρώ. Σε περίπτωση που η Black Rock ζητήσει από τις τράπεζες να λάβουν νέες προβλέψεις για δάνεια που έχουν ρυθμιστεί, τότε αναμένεται να προκληθούν νέοι τριγμοί όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στις επιχειρήσεις που έχουν λάβει τα δάνεια.

Το πόρισμα του ξένου οίκου αναμένεται να γίνει γνωστό μέχρι τα τέλη του μήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης