Ο παγιδευμένος φάκελος που έφερε ο πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν για ώρες μαζί του και μαζί με τους ανθρώπους της συνοδείας του. Θα μπορούσε, δηλαδή, να είχε ανοιχτεί και, άρα, να είχε εκραγεί ανά πάσα στιγμή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που ο Λουκάς Παπαδήμος μετέφερε την αλληλογραφία του.

  Ο παγιδευμένος φάκελος ελέγχθηκε δύο φορές από δύο διαφορετικά μηχανήματα με ακτίνες. Το δεύτερο μηχάνημα ήταν φορητό. Και στις δύο περιπτώσεις δεν εντοπίστηκε ούτε ο πυροκροτικός μηχανισμός ούτε βεβαίως η εκρηκτική ύληΟ φάκελος αυτός, που κατά την αστυνομία εστάλη από την Ακαδημία Αθηνών, ακολούθησε την πεπατημένη. Δηλαδή, πέρασε από τον έλεγχο που έχει θεσμοθετηθεί. Χρησιμοποιήθηκε όλη η προληπτική πανοπλία που προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, της οποίας ο Λ. Παπαδήμος ήταν πρώην διοικητής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τους αστυνομικούς, ο φάκελος ελέγχθηκε δύο φορές από δύο διαφορετικά μηχανήματα με ακτίνες. Το δεύτερο μηχάνημα ήταν φορητό. Και στις δύο περιπτώσεις δεν εντοπίστηκε ούτε ο πυροκροτικός μηχανισμός, ούτε βεβαίως η εκρηκτική ύλη.
Επαναλήφθηκε, δηλαδή, το ίδιο σκηνικό όπως με τον παγιδευμένο φάκελο που έφθασε προ καιρού στις εγκαταστάσεις και στα γραφεία του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας καθώς και με εκείνον που εστάλη και εξερράγη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μηχανήματα αδυνατούν να ανιχνεύσουν την εκρηκτική αυτή ύλη είτε διότι είναι μικρής ποσότητας είτε γιατί απλώς δεν ανιχνεύεται.

Το πρόβλημα, όμως, δεν εντοπίζεται μόνο στο γεγονός ότι ο παγιδευμένος φάκελος που εστάλη στον Λουκά Παπαδήμο δεν ανιχνεύτηκε. Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η Αντιτρομοκρατική αφορά στην υποψία ότι μπορεί και αυτήν τη φορά να έχουν σταλεί διαφορετικά τρομοπακέτα παράλληλα σε πολλούς στόχους. Με δεδομένο ότι δεν ανιχνεύονται, αντιλαμβάνεται κάποιος την αγωνία των διωκτικών αρχών, αλλά και τον φόβο που διακατέχει διάφορα άτομα που είναι εν δυνάμει στόχοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από χθες το βράδυ η ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με πληροφορίες, έχει μπλοκάρει βασικά κέντρα αποστολής φακέλων και δεμάτων τόσο όσον αφορά σε ΕΛΤΑ όσο και στις διάφορες εταιρείες διανομής, ενώ έχουν δοθεί εντολές και οδηγίες σε θεσμούς και πρόσωπα, πολιτικούς ή επιχειρηματίες και σε όσους εργάζονται σε θεσμούς να αποφεύγουν το άνοιγμα φακέλων και να ειδοποιούν την αστυνομία σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται κάτι ύποπτο.

Η Αντιτρομοκρατική από την πρώτη στιγμή της έκρηξης του παγιδευμένου φακέλου στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου εντός του αυτοκινήτου του έστρεψε την προσοχή της προς εκείνη την ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει εξειδικευτεί στην αποστολή τέτοιων τρομοδεμάτων. Οι υποψίες στρέφονται στην κατεύθυνση των Πυρήνων της Φωτιάς, χωρίς ακόμη ωστόσο να υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση περί του τύπου της συνδεσμολογίας και περί της φύσης του εκρηκτικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε.

Πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση

Δεν έχει ξανασυμβεί από το 1974 να στοχοποιείται με τέτοιον τρόπο ο νυν ή πρώην πρωθυπουργός της χώρας. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και αυτό επιτείνει τον φόβο και την αγωνία ότι υφίσταται κλιμάκωση ως προς τη στοχοποίηση πολιτικών προσώπων.

Ο Λουκάς Παπαδήμος, όπως επισημαίνεται από όλους τους πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, είναι ένας στόχος-σύμβολο. Είναι ταυτόχρονα πρώην πρωθυπουργός, τραπεζίτης, πρώην διοικητής της ΤτΕ, πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά είναι και ο άνθρωπος που εκλήθη να αναλάβει τα ηνία της χώρας σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της μεταπολεμικής της ιστορίας, όταν το πολιτικό της σύστημα με την τότε σύνθεσή του βρισκόταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση για να αναλάβει τη διαχείριση και τις επιπτώσεις του πρώτου μνημονίου.

Υπ’ αυτήν την έννοια, συμβολικά η στοχοποίηση του Λουκά Παπαδήμου από μόνη της λέει πολλά. Άλλωστε, σε αυτό ακριβώς το σημείο επικεντρώθηκαν όλες οι παρεμβάσεις χθες το βράδυ από όλους τους πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες που έσπευσαν στον «Ευαγγελισμό» για να πληροφορηθούν την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού.

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

Ο Λουκάς Παπαδήμος, αφού μεταφέρθηκε μαζί με τους συνοδούς του στον «Ευαγγελισμό», υποβλήθηκε σε πλήρη εργαστηριακή εξέταση και στη συνέχεια σε μια χειρουργική επέμβαση καθαρισμού τραύματος στο άνω μέρος του μηρού του. Τα υπόλοιπα τραύματά του ήταν επιπόλαια, ενώ το εισπνευστικό έγκαυμα που διαγνώστηκε ήταν μικρής έκτασης και καθόλου ανησυχητικό. Νοσηλεύτηκε εξαρχής στη ΜΕΘ, επειδή οι θεράποντες γιατροί του ήταν πολλοί προσεκτικοί, δεδομένου ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε υποβληθεί πρόσφατα σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις. Ο κ. Παπαδήμος θα παραμείνει για ακόμη δύο 24ωρα στη ΜΕΘ, κατόπιν απόφασης των ιατρών που παρακολουθούν την πορεία της υγείας του.

Οι δύο συνοδοί του έφεραν επιπόλαια τραύματα, τα οποία περιποιήθηκαν οι γιατροί.

Το χρονικό της επίθεσης

Με σοβαρά τραύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο Λ. Παπαδήμος καθώς και ο οδηγός και ο συνοδηγός του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε έπειτα από έκρηξη μηχανισμού που ήταν τοποθετημένος σε φάκελο που άνοιξε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός.

Τα τζάμια του αυτοκινήτου που είναι αλεξίσφαιρα δεν θρυμματίσθηκαν, με αποτέλεσμα το ωστικό κύμα από την έκρηξη να σαρώσει το εσωτερικό του οχήματος. Πίσω από το αυτοκίνητο του κ. Παπαδήμου ακολουθούσε συνοδευτικό της αστυνομίας. Η ΕΛ.ΑΣ. απέκλεισε δρόμους, ώστε οι τραυματίες να φτάσουν το γρηγορότερο δυνατό στο νοσοκομείο. 

Ο πρώην πρωθυπουργός τραυματίστηκε στα χέρια, τα πόδια, στην κοιλιακή χώρα και στο πρόσωπο.

Φωτογραφία από το σημείο της επίθεσης στην οποία φαίνονται κηλίδες αίματος και ένα hands free



Διαβάστε όσα είπε για το συμβάν αυτόπτης μάρτυρας στο zougla.gr.

Βίντεο από μπαλκόνι πολυκατοικίας ελάχιστα λεπτά μετά την έκρηξη:

Φωτογραφίες από τη μεταφορά των τραυματιών:


(Φωτογραφίες: Eurokinissi)

Η περιοχή αποκλείστηκε για αρκετές ώρες από δυνάμεις της αστυνομίας και κλιμάκια του ΤΕΕΜ.

Φωτογραφίες από τις έρευνες των ΤΕΕΜ:


(Φωτογραφίες: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)

Διαβάστε επίσης:

Σε πλήρη εξέλιξη οι αστυνομικές έρευνες για την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης