Αποτροπιασμό και αγανάκτηση προκαλεί η εν ψυχρώ εκτέλεση με καραμπίνες μιας αρκούδας και του μωρού της στον Γράμμο.

Συνοριοφύλακες, που έκαναν περιπολία κοντά στο χωριό Πολυάνεμος της Καστοριάς, εντόπισαν κηλίδες αίματος στον δασικό δρόμο και ειδοποίησαν την οργάνωση «Αρκτούρος». Όταν έφτασε η ομάδα άμεσης επέμβασης, με επικεφαλής τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, το θέαμα που αντίκρυσαν ήταν συγκλονιστικό. Σε κοντινή απόσταση από τον δρόμο το μεγαλόσωμο θηλαστικό ήταν πεσμένο μέσα σε μια λίμνη αίματος. Πάνω στο άψυχο σώμα του ήταν νεκρό και το μωρό, που δεν είχε κλείσει έναν χρόνο ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αρκούδα χτυπήθηκε από κυνηγούς, που είχαν στήσει καρτέρι για αγριογούρουνα, ενώ δεν δίστασαν να πυροβολήσουν και το αρκουδάκι, το οποίο βρισκόταν 30 μέτρα πιο πέρα. Τα σημάδια δείχνουν ότι όταν έφυγαν οι ασυνείδητοι, το μωρό σύρθηκε τραυματισμένο προς τη μητέρα του και ξάπλωσε πάνω της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2013 ήταν μια μαύρη χρονιά για τον προστατευόμενο πληθυσμό των αρκούδων. Εκτός από οκτώ αιματηρά τροχαία, έχουν θανατωθεί άλλες 8 αρκούδες από κυνηγούς. Η πιο πρόσφατη ήταν στη Μύκανη Καλαμπάκας κοντά στον Ίωνα ποταμό στο δασος Ρίγκλοβο. Επρόκειτο για αρσενική αρκούδα, ηλικίας περίπου 20 χρονών και βάρους 200-250 κιλών! Και σε αυτήν την περίπτωση η αυτοψία έδειξε ότι ο θάνατός της προήλθε από πυροβολισμό στο κεφάλι.

Η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Πηγή: mixanitouxronou.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης