Στο 8,76% καθορίστηκε το ετήσιο επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνονται φορολογούμενοι που καθυστερούν να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ στο 6% ανέρχεται το επιτόκιο που θα οφείλει το Δημόσιο, αν καθυστερήσει να επιστρέψει φόρους πάνω από 90 ημέρες.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ορίζεται ότι το επιτόκιο υπολογισμού των τόκων που καταβάλλει ο φορολογούμενος από τον επόμενο μήνα λήξης προθεσμίας πληρωμής οποιουδήποτε φόρου ανέρχεται σε 8,51 εκατοστιαίες μονάδες ετήσιες με προσαύξηση κατά το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για καθυστερήσεις επιστροφών φόρων από το Δημόσιο το ετήσιο επιτόκιο ορίζεται σε 5,75% προσαυξανόμενο κατά το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τις τελευταίες διατάξεις που συμπεριελήφθησαν στον νόμο για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, όσοι φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις -πέραν του επιτοκίου- θα επιβαρύνονται και με πρόστιμα 10% επί της αρχικής οφειλής μετά την πάροδο διμήνου, 20% με την πάροδο έτους και 30% με το πέρας διετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης