Διογκώνεται κάθε μέρα που περνά η παρουσία των αγροτών με τα τρακτέρ τους στα οκτώ μπλόκα ανά την Ελλάδα. Οι αγρότες ανέμεναν μέχρι και αργά το βράδυ της Παρασκευής να δουν κάποιο φως ως προς τα αιτήματά τους μετά και τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μαξίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αγρότες δεν προέβησαν ούτε χθες, Παρασκευή σε δυναμικές κινητοποίησες που θα τους έφερναν αντιμέτωπους με τις αστυνομικές δυνάμεις. Το κλίμα ωστόσο είναι βαρύ και αυτό διαφαίνεται από την διαρκή ενίσχυση των μπλόκων με αγρότες και τρακτέρ.



Η Ζούγκλα από την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων βρίσκεται στο γνωστό μπλόκο της Νίκαιας και μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο τις εξελίξεις
.

Παρακολουθήστε αποσπάσματα από τις χθεσινές συνδέσεις στο μπλόκο της Θεσσαλίας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Δύο συσκέψεις χωρίς αποφάσεις

Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, με βασικό θέμα τα αιτήματα των αγροτών και τις κινητοποιήσεις. Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, ενώ παρών ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η συνάντηση είχε ουσιαστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και τις επόμενες μέρες σε νέα συνάντηση αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το κατά πόσον η δημοσιονομική πολιτική επιτρέπει την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων των αγροτών.

Το βράδυ, πάντως, σε προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν-πέραν του αγροτικού- θέματα της οικονομίας.

Ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μαξίμου δήλωσε πως «θα καταβληθούν προσπάθειες μέσα στα σφιχτά δημοσιονομικά πλαίσια» για τα αιτήματα των αγροτών αλλά και των ναυτεργατών.

Μπλόκα σε όλη τη χώρα

Παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει σε διάφορα σημεία της χώρας οι Έλληνες αγρότες περιμένοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Τα μπλόκα των αγροτών ολοένα και ενισχύονται, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Μεταξύ άλλων, οι αγρότες διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο, να μη μειωθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30%, αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή, κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και να αποπληρωθούν όλα τα χρήματα από προγράμματα στους νέους αγρότες.

Περί τα 1.300 τρακτέρ έχουν παραταχθεί στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα, στο μαζικότερο μπλόκο των αγροτών. Σε πολλή κοντινή απόσταση υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να αποτρέψουν τους αγρότες από μία εκ νέου αιφνιδιαστική κίνηση προς την ΠΑΘΕ.

Το μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό, ενισχύεται διαρκώς με αγρότες από Πέλλα και Πιερία, ενώ οι Θεσσαλοί αγρότες παραμένουν στον κόμβο της Νίκαιας, στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Μπλόκα υπάρχουν και στον οδικό άξονα Νέας Ζίχνης – Αμφίπολης, στη διασταύρωση του Δραβίσκου, στη διασταύρωση Μεσοράχης και στον κόμβο των Κερδυλλίων, επί της εθνικής οδού Σερρών – Καβάλας, ενώ τρακτέρ έχουν παραταχθεί στις κεντρικές πλατείες των χωριών του Νομού Σερρών.

Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας – Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκκινογείων, τηρώντας στάση αναμονής. Ανάλογο είναι το κλίμα σε Έβρο και Ροδόπη.



Αγροτικό συλλαλλητήριο στην Κρήτη

Αγροτικό συλλαλητήριο έχουν προγραμματίσει για τις 5 Φεβρουαρίου, ημέρα Τρίτη, τα μέλη της ΠΑΣΥ Ηρακλείου Κρήτης, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στη λήψη σειράς μέτρων που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί στον κόμβο των Πεζών.

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑ.ΣΥ. χαιρετίζει σε όλη τη χώρα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φτωχομεσαίων αγροτών, που για μια ακόμα φορά αποφασιστικά μπαίνουν στο δρόμο της πάλης και του αγώνα, διεκδικώντας την επιβίωση τους, το δικαίωμά να συνεχίσουν να παραμένουν στα χωριά τους, να καλλιεργούν τη γη. Να παράγουν υγιεινά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα αξιοποιώντας το σύνολο των εδαφοκλιματολογικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας (και η παραμονή στην Ε.Ε. μας το στερεί). Ώστε να μπορούν να ζήσουν οι ίδιοι, οι οικογένειες και τα παιδιά τους μια ανθρώπινη ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Σήμερα η νέα επίθεση της τρικομματικής κυβέρνησης και τα νέα βάρβαρα μέτρα που παίρνει σε βάρος και της φτωχομεσαίας αγροτιάς, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς και η νέα Κ.Α.Π. 2014-2020 θα οδηγήσουν στο τελειωτικό ξερίζωμα της.

Κανείς μικρομεσαίος αγρότης δεν πρόκειται να επιβιώσει. Γι’ αυτό και ο μόνος δρόμος που μένει είναι ο δρόμος της συλλογικής οργάνωσης και πάλης. Ο δρόμος της σύγκρουσης με αυτή την πολιτική και η ανατροπή της. Η δημιουργία των προϋποθέσεων για άλλη λειτουργία και της αγροτικής οικονομίας με βάση τις διατροφικές ανάγκες του Ελληνικού λαού αλλά και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και όχι με βάση το κέρδος των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων μεταποιητών».

Διαβάστε επίσης:

5η μέρα στα μπλόκα του κάμπου, Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Η Ζούγκλα στο μπλόκο της Θεσσαλίας, Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης