Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης

Περίπου 1.000 τρακτέρ, ισάριθμοι αγρότες, το σύνολο σχεδόν των αγροτοσυνδικαλιστών του θεσσαλικού κάμπου και η Αλέκα Παπαρήγα με τα στελέχη του ΚΚΕ Θεσσαλίας συνθέτουν την εικόνα των κινητοποιήσεων στον κόμβο της Νίκαιας της Λάρισας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν αναμονή των επομένων βημάτων και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η παναγροτική συνδιάσκεψη, η zougla.gr πραγματοποίησε ένα οδοιπορικό καταγράφοντας τις αντιδράσεις των ανθρώπων που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Από τον Βαγγέλη Μπούτα μέχρι και την γενική γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και από τους απλούς αγρότες έως και τους φοιτητές που συμπαρίστανται στον αγώνα, η κάμερα της Ζούγκλας αποτύπωσε την πραγματικότητα που βιώνει ο αγροτικός κόσμος…

Οι εικόνες στο μπλόκο της Νίκαιας είναι οικείες απ΄τα παλιά. Τα τρακτέρ παρατεταγμένα αριστερά και δεξιά του κόμβου, μερικές καντίνες και μία δυο εστίες φωτιάς καθώς το κρύο είναι τσουχτερό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις των αγροτών:

Η zougla.gr στα μπλόκα:


(Τρακτέρ με φόντο την κλούβα των ΜΑΤ)


(Ακινητοποιημένα τα τρακτέρ)


(Ο φακός μεταξύ των τρακτέρ)


(Ένα από τα χίλια τρακτέρ στον κόμβο)


(Παρατεταγμένα τα τρακτέρ)


(Στο τιμόνι…)


(Κινητοποίηση στον κόμβο της Νίκαιας)


(Τα αποκαΐδια)


(Οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου)


(Η καντίνα για την… τροφοδοσία)


(Οι σκηνές των αγροτών)


(Ανάπαυλα από τις κινητοποιήσεις)


(Κατασκευάζουν κιόσκι)


(Μια από τις βραδιές στα μπλόκα κάτω από χαμηλές θερμοκρασίες)

Oι πρωταγωνιστές μίλησαν νωρίτερα στην τηλεόραση της Ζούγκλας:

O χάρτης των μπλόκων ανά την Περιφέρεια


(Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο)

Οι αγρότες της Αργολίδας πραγματοποιούν συγκέντρωση με τα τρακτέρ τους το μεσημέρι στην πλατεία της Αγίας Τριάδας, στη Μιδέα, όπου και θα συμφωνήσουν προς τα πού θα κινηθούν και θα στήσουν μπλόκα.

Στο μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια της Λάρισας μετέβη η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα έγινε δεκτή από εκατοντάδες αγρότες, στους οποίους και απηύθυνε σύντομη ομιλία, παρουσία πάντα των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή.

«Να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει την κρατική καταστολή απέναντι στην αγροτιά» προειδοποίησε την κυβέρνηση η γενική γραμματέας του ΚΚΕ. Μίλησε για «αγώνα επιβίωσης» των αγροτών και χαρακτήρισε «παραπλανητικό» το δίλημμα «ανοιχτοί ή κλειστοί δρόμοι» που θέτει η κυβέρνηση, με σκοπό να μεταθέσει το πρόβλημα, όπως είπε.

Οι αγρότες βιώνουν το φάσμα πρωτόγνωρης φτώχειας τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Έρχονται και πολύ χειρότερα. Και αν ακόμα ικανοποιούνταν τα αιτήματα των αγροτών, οι μικροϊδιοκτήτες θα εξακολουθήσουν να αναστενάζουν και να χτυπιούνται, καθώς στόχος είναι η παραγωγή να συγκεντρωθεί στα λιγότερα χέρια».

Παράλληλα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ προέβλεψε κλιμάκωση των λαϊκών κινητοποιήσεων, καθώς – όπως παρατήρησε- τώρα θα ζήσει ο λαός τα μέτρα που πάρθηκαν πριν από λίγους μήνες. «Αυτήν τη χρονιά θα τα ζήσουμε» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης και ενεργοποίησης. «Υπάρχει ανάγκη ριζικής ανατροπής και γι’ αυτό χρειάζεται οργάνωση, συγκροτημένη διαφορετική πολιτική δράση και ένα κίνημα που θα έχει και μορφές απειθαρχίας» τόνισε προσθέτοντας ότι: «Δεν πάει άλλο η βαλίτσα».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν επισκεφθεί το μπλόκο των αγροτών, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ στηρίζει ένα προς ένα τα αιτήματά τους, τα οποία χαρακτήρισε «άμεσα και πιεστικά». Επίσης, παρατήρησε ότι κάποιοι επιχειρούν να παγιδεύσουν τους αγρότες με υποσχέσεις και συζητήσεις εκτός ημερήσιας διάταξης στη Βουλή και με διάφορα διαδικαστικά ζητήματα, επιδιώκοντας να πέσει η αυλαία των αγώνων και να μεγαλώσει η απογοήτευση. Παράλληλα, άφησε αιχμή και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε πρόταση για προ ημερήσιας συζήτησης στη Βουλή για το αγροτικό ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα, καθώς πλέον το Κοινοβούλιο έχει γίνει η «Βουλή της ατάκας» και των θεμάτων «επί προσωπικού».

Κάλεσε, δε, σε αγώνες αμυντικούς και δίκαιους, όπως τους αποκάλεσε, καθώς και σε αντεπίθεση, για να υπάρξει ένας διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης και αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της αγροτικής παραγωγής.

«Για μας», είπε χαρακτηριστικά, «ανάπτυξη σημαίνει να βρίσκεται στα χέρια των μικροϊδιοκτητών η παραγωγή με την παράλληλη δημιουργία λαϊκών συνεταιρισμών. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο με τους εργατοϋπαλλήλους και τα μικρομάγαζα και να ασκηθεί όσο γίνεται μεγαλύτερη πίεση, έστω και κάτι να αποσπάσουν. Δεν το σνομπάρουμε καθόλου αυτό». «Εδώ το ζήτημα είναι να βγάλει η φτωχή αγροτιά τον επόμενο χρόνο, να κερδίσει χρόνο επιβίωσης. Θεωρούμε ότι το κίνημα μπορεί να νικήσει, γνωρίζοντας όμως σε βάθος τι έχει να αντιμετωπίσει τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη συνυφασμένη με τα διαπλεκόμενα πολιτική στην Ελλάδα» τόνισε.

Όταν αποχώρησε η Αλέκα Παπαρήγα, οι αγρότες πλησίασαν τα μπλόκα των ΜΑΤ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ένταση.


(Φοιτητές του ΜΑΣ στα μπλόκα)

Στη Φθιώτιδα, από τα μπλόκα των αγροτών περίπου 50 τρακτέρ μετακινήθηκαν από το Λιανοκλάδι, όπου βρίσκονταν τη Δευτέρα, στον χώρο της έκθεσης της Λαμίας, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία.

Μικρότερος αριθμός τρακτέρ παραμένει και σε άλλες περιοχές της Φθιώτιδας, όπως στην Ανθήλη και την Αμφίκλεια.

Στη Δράμα έχουν στηθεί τρία μπλόκα: το πρώτο στη Μαυρολεύκη με περίπου 100 τρακτέρ, το δεύτερο στον δρόμο που ενώνει την Καβάλα με τη Δράμα στο ύψος Σκαρί με 60 τρακτέρ και το τρίτο στη διασταύρωση Οχυρού με 50 αγροτικά αυτοκίνητα.


(Το μπλόκο στη Νίκαια)

Άλλα 150 τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα στη Χρυσούπολη Καβάλας και περίπου 100 στην Αλεξανδρούπολη.

Αγρότες από τη Ζίτσα των Ιωαννίνων και την Αιτωλοακαρνανία ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους, ενώ στις Σέρρες ετοιμάζουν κινητοποιήσεις μάλλον για την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Ηγουμενίτσα: Πιθανός ο αποκλεισμός του λιμανιού από αγρότες – κτηνοτρόφους

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των αγροτών και στον Νομό Θεσπρωτίας, με την οργή να έχει συσσωρευτεί -μεταξύ άλλων- και για την υψηλή τιμή των καυσίμων που ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ράδιο Ηγουμενίτσα», οι αγρότες βρίσκονται σε συνεννόηση με τους κτηνοτρόφους του νομού, προκειμένου να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, έτσι ώστε να πετύχουν φορο-ελαφρύνσεις και περαιτέρω οικονομική στήριξη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ένα από τα μέτρα πίεσης που εξετάζονται είναι και ο αποκλεισμός του λιμανιού στην Ηγουμενίτσα.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος-Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης